acasă · de leac · rețeta populară

Romanița care face minuni pentru sănătatea ta!

Gingasă, frumoasă și puternică prin calitatile sale,  Romanița, asa cum cum este cunoscut Mușețelul din străbuni, este planta care de foarte multe decenii  a ajutat oamenii pentru tratarea diferitelor afecțiuni.

Unde? Mușețelul este o plantă originară din sudul și sud-estul Europei, astăzi întâlnită în aproape întreaga lume. Pe pământurile românești, are o mare arie de răspândire întâlnindu-se aproape peste tot, de la câmpie unde apare masiv pe solurile sărăturoase, pâna în toate locurile însorite și mai umede de pe lângă drumuri, căi ferate, pajiști, fânețe, cu predilecție pe solurile nisipoase ușoare.  Ea înflorește de la începutul primăverii și până în luna iulie. Poate fi culeasă după ce se ridică roua și până la orele prânzului pentru a-și păstra calitățile terapeutice.

Ce conține? Această plantă conține : ulei volatil bogat în chamazulenă, flavonoide, substanțe de natură cumarinică, colină, mucilagii, acid salicilic, fitosterine, substanțe glicozidice,acid clorogenic, camilină, vitamine, săruri minerale.

Pe timpuri? Străbunii noștri au folosit plantele drept remedii naturale fiind la îndemâna oricui. Ei culegeau cu grijă aceste plante pe care le uscau și apoi le păstrau în săculețe de pânză. Mușețelul era folosit de către tinerele satului pentru înfrumusețare. Ele își spălau fața cu infuzia din florile  uscate, apoi și-o acopereau  cu o pânză de bumbac înmuiată în acea infuzie, stând relaxate.  Tot pentru relaxare  se punea în apa călduță din cadă câte un săculeț cu flori de Romaniță, acestea tonificând mușchii și îndepărtând mirosul neplăcut al toxinelor pe care glandele sudoripare le eliminau în decursul zilei.

La ce folosește? Rănile pot fi spălate și tamponate cu ceaiul de romaniță care are puteri miraculoase dezinfectând cu succes locurile afectate.
Cel mai simplu preparat din Romanița Româneasca este ceaiul, care poate fi pregătit prin fierbere sau prin infuzie. Pe zi se beau 2-3 sau patru căni de ceai pentru a calma durerile de stomac, la fel și rănile se vor spăla de 3-4 ori pe zi. Infuzia dă rezultate bune în afecţiuni digestive, în bolile ficatului, rinichiului şi astmului.

Romanița în amestec cu sunătoarea sau cum i se mai zice, Pojarnița, este un bun remediu pentru a scăpa de depresii. Tot contra stresului sunt utile și uleiurile volatile care se pus în cameră în recipiente mici în adaos cu apă. Pe lângă mirosul plăcut aromat, mai are și efect medicinal.

Romanița este indicat în tratamentul de răceli, stări gripale şi de inflamaţii ale laringelui. În amestec cu menta ( câte o linguriţă din fiecare plantă la o cană de apă fierbinte ), infuzia combinată face minuni în stările gripale. Se recomandă câte trei căni pe zi, un interval de şapte zile.

Bun sedativ antispasmatic și stimulent în cistite, romanița este bună în tratamentul enterocolitelor, gastritelor, dismenoreelor, diareei, colicilor intestinale, infecțiilor renale, în boli ale ficatului, în unele stări alergice, în astmul bronșic al copiilor. Calmează iritațiile oculare. Are multiple întrebuințări sub formă de cataplasme, gargară, clisme, băi în diferite afecțiuni : arsuri, hemoroizi, răni, dureri de gât, diferite ulcerații ale pielii, abcese dentare, conjunctivite, calmează tenurile înroșite și iritate.

Cum se prepară? Infuzia de romaniță se prepară astfel: Două linguri de muşeţel se pun într-o cană cu apă fierbinte şi se lasă la infuzat timp de două ore. După aceea, ceaiul se strecoară. În infuzia obţinută, se adaugă (obţional) o linguriţă de miere. Se administrează câte o linguriţă de infuzie, după fiecare masă principală.

Uleiul de muşeţel: Este un leac pe care-l putem prepara şi acasă . Într-un vas de sticlă punem 3 linguri de muşeţel şi 150 ml ulei de măsline. Le amestecăm bine, acoperim vasul cu un tifon des şi păstrăm vasul lângă o sursă de căldură, timp de 14 zile. Apoi, strecurăm conţinutul, îl punem în sticluţe închise ermetic, pe care le păstrăm la loc răcoros. Uleiul este de mare ajutor intern şi extern.

romanita

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s