acasă · mm...ca la bunica

Pâine de casă ca la bunica

Ingrediente

  • 1 kg de făină
  • 10 g de drojdie uscată
  • 2 lingurițe cu sare
  • 2 lingurițe cu zahar
  • 50 ml de ulei
  • 650 ml de apă călduță

Mod de preparare

Făina se cerne de 2 ori înainte de folosire, apoi se amestecă cu drojdia uscată și zahărul. Se adaugă apa călduță și sarea și se amestecă până când se omogenizeaza. Daca mai este nevoie se mai pot adăuga 1-2 linguri de apă sau făină, în funcție de cât mai are nevoie aluatul.

Se ung mâinile și vasul cu ulei și se frământă. Dupa 5 minute de frământat, începeți să trântiți aluatul de 10-20 de ori. Puneti ligheanul jos și lăsați aluatul să cadă în lighean. Acest trântit are rolul de a împrăștia aerul în mod uniform în aluat. Dacă se lipeste de mână, adăugați o lingură de făină și frământați încă 5 minute.

Conectați cuptorul pentru 5 minute apoi deconectați-l, ca să fie călduț înauntru. Se bagă vasul cu aluat în cuptor și se închide ușa. Astfel veți avea un dospitor excelent!

Peste 30 de minute, se scoate aluatul pe masa pudrată cu făină sau unsă cu ulei. Se împarte aluatul în câte pâini doriți. Se pun apoi în tava la dospit și se pot cresta deasupra sau nu, după dorintă.

După 20 de minute de dospit în tăvi, pâinile se ung cu ou bătut (amestecat sau nu cu puțină apă), sau doar cu apă. Optional, se pot presăra deasupra semințe, sare sau se lasă simplă și se bagâ la cuptor.

La început, este bine să fie focul mic, pentru 10 minute, cam 160 de grade (la minimum, la cuptoarele clasice). În felul acesta pâinea va crește frumos, fără crăpături. După 10 minute, se mărește temperatura cuptorului, la 180-200 de grade (cam un sfert de rotire la cuptoarele clasice) și se lasă așa până la final.

Se verifică pâinea după 40-60 de minute. Spre final se face proba cu scobitoarea: daca scobitoarea iese curată, pâinea este coaptă și poate fi scoasă din cuptor.

La final este bine ca pâinea să fie scoasă din tăvi și să se lase la răcit pe un grătar/șervet de bucătărie.

Poftă bună!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s