acasă · evenimente populare

Află cum este sărbătorită Ziua Portului Popular în Republica Moldova!

Costumul tradițional este o marcă a identității culturale, dar și a celei locale, regionale, etnice, naționale etc. În același timp, rafinamentul acestui port creat în trecut în condiții casnice, iar în prezent în cadrul unor ateliere meșteșugărești constituie o sursă inepuizabilă de inspirație pentru artiști și contribuie la demonstrarea diversității culturale, la dezvoltarea creativității și a aptitudinilor de lucru manual.

13445437_989499911158259_3951051016182392526_nÎn acest an, în Republica Moldova va fi marcată pentru prima dată ZIUA NAȚIONALĂ A PORTULUI POPULAR, sărbătoare națională instituită de Parlamentul Republicii Moldova, la inițiativa Ministerului Culturii. Conform hotărârii Parlamentului nr. 194 din 19 noiembrie 2015 ultima zi de duminică a lunii iunie este declarată „Ziua Portului Popular”.

Cu această ocazie, Ministerul Culturii organizează duminică, 26 iunie curent, prima ediție a Zilei Portului Popular. Evenimentul va avea loc la Palatul Republicii, începând cu ora 10:00, cu intrare liberă. Scopul sărbătorii este valorificarea costumului autentic popular românesc și ale etniilor conlocuitoare, cunoașterea pieselor componente ale costumului și ale simbolurilor acestuia, precum și promovarea tehnicilor de confecţionare a costumului popular pe plan naţional şi internaţional.

În cadrul evenimentului vor fi expuse ii şi costume tradiţionale din Republica Moldova şi România – adevărate valori din patrimoniul muzeal, dar şi din colecţii private. Colecţionarii vor povesti istoria costumelor şi vor descifra semnificaţia simbolurilor cusute. Costumul tradițional va fi prezentat din mai multe aspecte, care vor evidenţia particularităţile şi frumuseţea portului nostru popular, astfel fiind organizate compartimentele:
– “Costumul TEZAUR”, unde vor fi prezentate costume din colecţia Muzeului Naţional de Etnografie şi Istorie Naturală a Moldovei şi a muzeelor din Republica Moldova.
– „Costumul OASPETE”, în cadrul căruia vizitatorii vor putea face cunoștință cu colecțiile private, ce întrunesc costume românești din sec. XVIII-XIX, ale lui Sebastian Paic și Gabriel Boriceanu din România.
– „Costumul MODERNITATE”, ce va reprezenta o expoziție și defileu ale colecțiilor create de designeri autohtoni în stil etnofolcloric.
– „Cufărul NEAMULUI”, unde piese din lăzile de zestre ale unor personalităţi marcante vor fi comentate de către proprietari.
– „Costumul AMBASADOR”, în cadrul căruia ambasadoare şi soţii de ambasadori acreditaţi în Republica Moldova, dar și alte persoane publice, vor purta ii și costume create recent, prezentând portul tradiţional drept un adevărat ambasador al Moldovei în lume.

Pe întreaga durată a evenimentului vor evolua artişti profesionişti, colective folclorice, oaspeţii având posibilitatea să participe la diverse ateliere de creaţie, să viziteze un târg de artizanat, dar şi să savureze diversitatea bucătăriei tradiţionale.
Menționăm că, Ziua Națională a Portului Popular face parte din Programul național al evenimentelor dedicate celor 25 ani de independență a Republicii Moldova. Cu această ocazie, duminică, 26 iunie 2016, în mai multe raioane ale țării se vor desfășura diverse acțiuni culturale menite să pună în valoare costumul tradițional.

Mai multe detalii găsiți pe facebook:

 https://www.facebook.com/events/1724734687805943/

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s