acasă · evenimente populare

Ziua Internațională a Iei marcată în tot arealul românesc. Iată cum au sărbătorit-o românii.

Ia este haina reprezentativă neamului românesc. Ornamentele de pe ie brodează istoria, caracterul, trăirile sufletești, îndeletnicirile românilor, precum și specificul frumos al zonelor folclorice, soarele, luna, aerul, apa, pământul cu toate bogățiile sale și dragostea românească.

Astăzi, 24 iunie, de Sânziene, a fost marcată Ziua Internațională a Iei în mai multe localități populate de români. Fii popular a făcut o scurtă investigație și iată ce a descoperit:

Fetele de la Chișinău.

Au adus un tribut bluzei tradiționale românești prin ”Ospățul Sânzienelor”, eveniment ajuns la a III-a ediție și organizat de către revista ea.md și Klumea. Zeci de femei și-au îmbrăcat iile, au luat prânzul la pachet și au decis să îl servească pe iarbă, ca niște adevărate sânziene, socializând și povestind istoriile iilor purtate.

Ziua Iei la Sibiu și Baia Mare.

Sărbătoarea internaţională a fost marcată la Sibiu prin mai multe acțiuni culturale, concerte şi ateliere la Muzeul Astra şi printr-o horă de Sânziene ce a cuprins peste 2000 de oameni. Iar  la Baia Mare, în Parcul Regina Maria, fetele au depănat poveşti despre ie ca la o adevărată șezătoare.

Ia românească la Viena.

În data de 20 iunie 2016, la Palatul Schönbrunn (sala Apothekentracht) a avut loc a doua ediţie a evenimentului dedicat în Austria, Zilei internaţionale a Iei prin acțiuni culturale organizate de către Institutul Cultural Român la Viena, precum prezentarea istoriei iei ca element central al portului popular românesc, prezentarea iei româneşti din colecţia „Flori de ie“ a Cristinei Chiriac, prezentarea unei selecţii de ii, grupate pe tipuri de vestimentaţie urbană ce are scopul de a promova ia românească ca element de vestimentaţie potrivit şi recomandat pentru diverse ocazii, momente muzicale susţinute de tineri interpreţi români. Evenimentul a fost moderat de Monica Ioaniţescu şi Peter Agathakis. Seara s-a încheiat cu o recepţie în grădina Palatului Schönbrunn.

Ia românească în Washington

Primarul capitalei americane, Muriel Bowser, a proclamat ziua de 24 iunie 2016 drept „Ziua Universala a iei” în Washington, D.C., răspunzând astfel demersurilor Ambasadei Romaniei în SUA. De asemenea este menționat faptul că ia romănească a devenit un simbol internațional al culturii române și o sursă de inspirație pentru mari creatori de modă. Inițiată și coordonată de comunitatea online „La Blouse Roumaine”, sărbătoarea este un prilej de a promova o frumoasă tradiție românească, se notează în comunicatul de presă al Ambasadei României în SUA.

61813906

Ia sărbătorită și de către Ambasada României la Budapesta, Ungaria.

20140624_ambasada_ro_ziua_iei_002

La București

Pe lângă spectacolele din Cișmigiu dedicate Zilei Universale a Iei, chiar și un hotel serbează frumoasa haină românească.

3128_2

Gorjul face festival al Iei.

La Gorj sunt organizate mai multe concerte cu artiști de muzică populară, ateliere cu meșteri populari iscusiți și șezători unde se va discuta despre iei și se va depăna istoricul iei din sudul României.

Afis-HOBITA

Timișoara urcă Ia pe biciclete.

Peste 300 de timișoreni s-au îmbrăcat în cămăși populare moștenite în familii și au pedalat  prin oraș, celebrând ”Ia românească pe bicicletă”. Evenimentul a fost inițiat de echipa “Verde pentru Biciclete” cu ocazia Zilei Internaționale a Iei.

screen-shot-2016-06-19-at-163627-465x390

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s