acasă · bârfe

Lansare.Suzana&Daciana Vlad au pornit la secerat: ”Dorim ca prin aceste proiecte să asigurăm identitatea culturală a poporului nostru și să fim un exemplu demn de urmat pentru generațiile următoare.”

Frumoasele gemene ale folclorului maramureșean Suzana și Daciana Vlad, nici vara nu se odihnesc, ci își îmbogățesc repertoriul cu cântece și videoclipuri noi. Recent, interpretele au lansat cel mai nou cântec cu videoclip „Dragu-mi-i a secera”

Revista fiipopular a realizat un scurt interviu în care artistele povestesc detalii despre noua lor realizare.

Fii popular: În primul rând, felicitări pentru „Dragu-mi-i a secera”. Probabil a muncit o echipă întreagă la realizarea acestui cântec. Cine sunt autorii melodiei, textului, orchestrației?
Suzana&Daciana Vlad: De-a lungul timpului am început chiar noi să ne creăm melodiile, pentru că astfel le simțim mai aproape de sufletul nostru. Și dintr-o încercare în alta, am reusit să realizăm această melodie care prin muzicalitatea ei, reprezintă specificul zonei Maramureșene. La text a contribuit un om drag sufletului nostru pe nume Mihai, iar orchestrația este realizată în Maramureșul nostru drag de către violonistul Mihai Chiș, contrabasistul Zenu Zanc și Ionuț Lucian partea de studio.

Suzana este absolventă a Academiei de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj Napoca, și Daciana a studiat „Etnologie, Antropologie culturală și Folclor” la Universitatea București.

Fii popular: Care este mesajul cântecului, ce vreți ca să înțeleagă publicul  prin acest cântec?Suzana &Daciana Vlad: Luna Iulie este perioada secerișului. Știm cu toții din poveștile bunicilor, că se făceau mari pregătiri pentru acest lucru al câmpului, grâul fiind considerat în mintea fiecăruia ca un simbol al vieții. Cântecul reprezintă o mică parte din povestea bobului de grâu. După cum știm, culegerea roadelor pământului înfățișează un moment de bucurie, o contopire a omului cu natura. De aceea, vrem să readucem la viață lumea de odinioară și să prezentăm viața satului tradițional constituind o monografie a obiceiurilor și ritualurilor din timpuri străvechi.

IMG_7184

Fii popular: Cu cine ați colaborat pentru filmarea videoclipului?
Suzana&Daciana Vlad: Am colobarat cu Daniel și Carmen Siminic. Doi oameni care pun mereu suflet în tot ceea ce fac și care au petrecut o zi întreagă alături de noi pentru a realiza acest frumos material care reprezintă tradiția vie a neamului românesc.

IMG_7257

Fii popular: În videoclip apar niște femei frumos îmbrăcate în costume autentice de o frumusețe rară. Cine sunt aceste personaje?
Suzana&Daciana Vlad: Actorii din videoclip sunt  reprezentanți dansatori ai ansamblului comunei unde am filmat și câteva femei bătrâne care ne-au arătat tot procesul acestui obicei. Ele au reușit să ne transpună și pe noi în lumea unde veșnicia s-a născut la sat. Le mulțumim din suflet pentru ajutorul acordat. Totodată, vrem să îi mulțumim și dragului nostru prieten Iosif Ciunterei pentru tot devotamentul său în realizarea acestui proiect.

IMG_7226

Fii popular: Este de o frumusețe aparte și lanul de grâu, unde au avut loc filmările? Suzana&Daciana Vlad: Filmările s-au desfășurat în satul Dumitra din jud. Bistrița, o zonă păstrătoare de tradiție și frumos cu oameni pe care îi vom păstra mereu în gând.

IMG_9201

Fii popular: Ce așteptări aveți, care credeți că va fi impactul asupra publicului la acest produs muzical? Or voi aveți deja mai multe proiecte realizate cu succes.?
Suzana&Daciana Vlad: Considerăm esențială promovarea muzicii tradiționale și ne așteptăm să fie o sursă de inspirație pentru toți iubitorii de tradiție. Dorim ca prin aceste proiecte să asigurăm identitatea culturală a poporului nostru și să fim un exemplu demn de urmat pentru generațiile următoare.

IMG_7261

Fii popular: Cu siguranță că iubitorii de folclor nu au mai văzut atât de frumos reprezentant secerișul. Prin intermediul vostru, se vor îmbogăți spiritual. Transmiteți un mesaj către cititorii fiipopular.com
Suzana&Daciana Vlad: Le sugerăm să susțină promovarea tradițiilor, să fie uniți și mândri de valorile țării noastre, să fie mereu pozitivi, să ofere cât mai multă iubire celor din jur și cel mai important, SA DĂRUIASCĂ, ca la rândul lor să știe să PRIMEASCĂ! Vă pupăm. Cu drag, Suzana și Daciana Vlad.

Foto: arhivă artist.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s