acasă · din strămoși · Obiceiuri și tradiții

Gustar – luna lui August și cele 4 semnificații populare.

Gustar, este numele popular al lunii august, apropiat în mod automat de verbul a gusta, și poartă o moştenire din latină. Variantele fonetice dacoromâneşti (având ca punct de plecare latina populară) agust, agost, ogust şi chiar gust, sunt reflexe directe ale termenului latinesc Augustus. August a fost astfel numită în onoarea împăratului roman Caius Julius Caesar Augustus. Luna are 31 de zile, pentru că Cezar August a dorit ca luna august să aibă tot atâtea zile câte are luna lui Iulius Cezar, luna iulie. Înainte, luna august se numea în latină Sextilis pentru că era a șasea lună în calendarul roman, calendar care începea cu luna martie. La români, luna poartă numele de Gustar, Secerar sau Măselar.

De la daco-romani și până în zilele noastre, Gustar are mai multe semnificații:
1. Tot prin acest nume al lunii, se face referire la apropierea toamnei.

2. În popor, numele de Gustar vine de la faptul că acum se coc cele mai multe fructe, care  se gustă, se mănâncă. Iată un aspect pitoresc din descrierea vechilor practici din luna august în mediul rural: ”în lumea întreagă se face  înfruptatul pentru că în august se coc merele, perele, prunele, pepenii verzi şi galbeni, prind a se îndulci strugurii. Anume în această lună oamenii încep a gusta din roada nouă a livezilor, viilor şi grădinilor, ducând „poamă nouă în gură veche”, cu mâna pe după ceafă.”

3. Mai mult, se face şi o legătură cu sărbătoarea religioasă ”Schimbarea la Faţă”, când se gustă poama nouă din rodul viilor. Tot în ziua acestei sărbători sfinte, se schimbă fructele care până acum fuseseră veninoase, este prima dulceaţă a fructelor. Sfânta Marie Mare este considerată şi o sărbătoare din calendarul viticol.

4. Se face trimitere şi la recoltarea grâului, desigur, în zonele dinspre munte, căci august mai este numit, prin unele locuri, şi secerar. Mai puţin cunoscută este o altă denumire populară, măselar.

cos11

Citește și : „Gustar îl cinstește pe Urs”

Un gând despre „Gustar – luna lui August și cele 4 semnificații populare.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s