acasă · lifestyle · stil popular

Cununia Tradițională.Diana Decuseară-Onică povestește despre IA CUNUNIA fratelui său Lucian:”Personalitatea unui popor se conturează plecând de la strămoșii săi.”

Diana Decuseară – Onică este una dintre cele mai bune actrițe din Republica Moldova, angajată la Teatrul Național Mihai Eminescu din Chișinău. Mare sărbătoare a fost recent în familia actriței. Fratele ei, Lucian Decuseară, a jucat o nuntă ca-n povești, iar la cununie au îmbrăcat cu toții IA. Actrița ne povestește în exclusivitate detalii despre eveniment.

Fii popular: Dragă Diana, mai întâi de toate vrem să faci cunoștință cititorilor noștri cu fratele tău.
Diana Decuseară-Onică: Lucian, fratele meu mai mic, este muzician și anume percuționistul trupei Wow Band.

1

Fii popular: Cum a fost cununia și nunta? Probabil mulți dintre invitați au fost din domeniul artistic.
Diana Decuseară-Onică: Nașii și jumătate de nuntași sunt muzicieni. Nașul este Iulian Pușca, un naist extraordinar, care acum activează în Irlanda. Până și preotul care i-a cununat este absolvent al Liceului de Muzică Ciprian Porumbescu, de altfel, coleg de clasă cu mirele și nașul. Am avut parte de o cununie și o nuntă extraordinară. Cununia a avut loc pe 25 iulie, la Catedrala Nașterea Domnului din Chișinău. Nunta a urmat peste două zile, pe 27 iulie.

7

Fii popular: Cine a venit cu ideea de a îmbrăca IE la cununie? A fost o nuntă tradițională în totalitate?
Diana Decuseară-Onică: Mirii au decis să îmbrace haine naționale la cununie, iar noi, rudele, am respectat cu bucurie frumoasa intenție a lor. Nunta a fost ușor non-conformistă, au fost excluse unele tradiţii, așa dar, mirii au decis , cel puțin, cununia să aibă o nuanță mai rustică și să fie strict tradiţională.

6

Fii popular: Ce înseamnă pentru actrița Diana Decuseară costumul popular și cât de des îmbracă IE?
Diana Decuseară-Onică: Întotdeauna am fost de părerea că o moldoveancă care se respectă și ține la istoria și neamul său, trebuie să aibă în garderoba sa o ie autentică. De  mai mult timp mă gândeam să-mi achiziţionez una, și iată că nunta fratelui meu a catalizat un pic lucrurile. Costumul național purtat astază este un omagiu adus strămoșilor noștri și obiceiurilor care s-au păstrat până în zilele noastre. Portul nostru național este unul dintre cele mai frumoase din lume, așa că trebuie promovat cât mai mult! Avem multe tradiții superbe. De ce să nu le facem cunoscute și celor ce încă n-au intrat în contact cu ele?Personalitatea unui popor se conturează plecând de la strămoșii săi. IA este o moștenire pe care trebuie s-o păstrăm cu sfințenie. La fel ca folclorul, obiceiurile și dragostea de neam și țară. Pentru că avem și lucruri frumoase și demne de admirat în țara asta.

5

Fii popular: Au îmbrăcat și invitații costume tradiționale sau poate au adoptat ceva mai stilizat?
Diana Decuseară-Onică: Rudele au purtat doar ie și cămașă națională, iar nașii și mirii au purtat întreg costumul. Am ales să purtăm ii tradiționale și nu stilizate, am ținut să fie lucrate manual, aşa mi se pare că poartă o încărcătură energetică aparte. Le-am comandat la un atelier de meşteri populari din Ialoveni.

2

Fii popular: Câte costume naționale ai în garderoba ta?
Diana Decuseară-Onică: În garderoba mea mai am un costum național, dar e stilizat. E un costum de scenă, pentru anumite evenimente private. Ia tradiţională pe care o am acum o voi îmbrăca mult mai des. Stofa e naturală și mă simt excelent în ea, mai ales în zilele de caniculă. Ia se potriveşte atât la sărbători alese , dar şi în zilele obişnuite, depinde cu ce o combin.

4

Fii popular: Nunta ta care a avut loc acum câțiva ani, a fost una tradițională sau modernă?
Diana Decuseară-Onică: Nunta mea și a soțului meu Ian Onică a fost acum opt ani. Tot ce știu este că a fost foarte vesel și nici nu am simțit când a trecut seara. Printre nuntaşi erau mulţi colegi de teatru. Am avut parte de surprize multe. La un moment dat, colegii mei şi-au pus ochelarii de soare şi au început sa se dea drept vedete de la Hollywood care veniseră la nunta colegei lor. Au ţinut un discurs cu accent americano-englezesc care a stârnit râsetele și reacţii hilare la toți nuntașii. Am respectat toate tradiţiile de nuntă, am dansat până am rămas fără tocuri la pantofi, am cântat şi ne-am simțit în al nouălea cer.

Foto: arhivă artist

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s