acasă · lifestyle · stil popular

Cununia Tradițională.Luciana Spînu:”Simțeam ”fluturași în stomac” și am devenit probabil foarte sensibili în ochii celor care ne-au dat viață – părinții…”.FOTO

Luciana Spînu cântă folclor autentic, iar cântecele sale păstrează vechimea melosului popular datorită acompaniamentului de taraf. Timp de mai bine de 7 ani, interpreta combină dragostea față de muzică și frumos cu dragostea față de Dorin Ieșeanu, alesul inimii ei care este muzician de excepție. De acum înainte cei doi tineri căsătoriți, vor combina muzica și dragostea sub jurământul sfânt în fața lui Dumnezeu. Și-au spus DA și au mers la Cununie în straie tradiționale. Luciana Spînu povestește în exclusivitate pentru fiipopular.com, despre Cununia Tradițională.

5X6A2802

Fii popular: Când și unde a avut loc Cununia?
Luciana Spînu: Cununia a avut loc pe data de 27 mai 2016, la frumoasa biserică de lemn din Chișinău. Ne-am simțit extraordinar acolo, ca în sânul lui Dumnezeu.

5X6A2952

Fii popular: De unde a venit frumoasa idee să îmbrăcați la cununia religioasă costume populare?
Luciana Spînu: Costumul popular ne reprezintă pe noi ca neam, ca popor, și pentru că străbunii noștri în zilele de sărbătoare mergeau la biserică în cele mai frumoase straie populare, am decis să preluăm această tradiție și să promovăm cât mai des costumul național, nu doar pe scenă, dar și la biserică, în zile însemnate din viața noastră sau la alte evenimente culturale.

5X6A2909

Fii popular: Ce înseamnă pentru interpreta Luciana Spînu, costumul popular raportat la acest eveniment important din viață?
Luciana Spînu: Costumul popular este pentru mine o mândrie pe lângă faptul că reprezintă țara, neamul și istoria străbunilor noștri. Fiind interpretă de folclor, nu am renunțat nici în această zi la ie, brâu și floarea din cosiță. Mă bucur mult că și soțul m-a susținut și a acceptat cu bucurie ideea de a îmbrăca cămașa națională.

Fii popular: Și nașii? Au purtat și ei costume populare?
Luciana Spînu: Da, atât nașii noștri, cât și cei 3 copii ai lor au îmbrăcat straie tradiționale. Am ținut foarte mult ca și părinții, și ceilalți oaspeți prezenți la eveniment, să fie îmbrăcați în port popular. Dorința noastră s-a împlinit, până și preotul a îmbrăcat un veșmânt bisericesc cu elemente populare. A fost extraordinar de frumos.

5X6A3226

Fii popular: Din ce zonă folclorică provin costumele purtate la cununie?
Luciana Spînu: Eu am purtat o IE autentică din partea de nord spre centru a Moldovei cu ornamentele brodate manual, pe care am asortat-o cu o furtă albă lungă, și la mijloc mi-am prins un brâu de lână, iar în picioare am avut pantofi. Soțul a optat pentru o cămașă albă cu ornamentul brodat cu fir alb de mătase. A încălțat pantofi albi la pantalonii de aceeași culoare, și la mijloc cu un brâu. Părinții soțului au purtat costume din zona de sud a Moldovei, și din zona de centru-nord s-au îmbrăcat părinții mei și nașii.

5X6A3171

Fii popular: Aceste costume sunt proprii? De unde ați făcut rost de ele?
Luciana Spînu: Nu sunt proprii din nefericire. Am apelat la ajutorul prietenilor și colegilor de scenă care ni le-au împrumutat special pentru cununie. Unele costume au fost luate în chirie. Am făcut rost de costume și cu ajutorul producătorului meu Oleg Volontir, căruia îi mulțumesc pe această cale.

5X6A2742

Fii popular: Probabil ai în garderoba ta o colecție de ii, catrințe și alte elemente ale costumului popular. De unde faci rost de ele?
Luciana Spînu: Primul meu costum l-am cumpărat din satul Clișova, raionul Telenești. Alte elemente din costum le achiziționez de la diferite târguri și expoziții tradiționale. Și mai am un costum popular marca Casa Cristea, la care țin mult.

Fii popular: Ne reîntoarcem la Cununia Tradițională și te rugăm să ne exprimi sentimentele care te-au încercat în acele clipe speciale din viața ta.
Luciana Spînu: Cununia noastră a fost plină de emoții frumoase și trăiri pozitive. Am ascultat cu atenție taina sfintei cununii și ne-am rugat la Cel de Sus să ne ocrotească și să ne păzească de primejdii. Ce ține de emoții, cred că nu pot reda prin cuvinte liniștea și împlinirea sufletească care ne-a copleșit sau cum ne treceau fiorii prin tot corpul. Simțeam ”fluturași în stomac” și am devenit probabil foarte sensibili în ochii celor care ne-au dat viață – părinții…

Foto: arhivă artist

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s