acasă · din strămoși · Obiceiuri și tradiții

Luna lui Gustar îl cinstește pe Urs

Încă din vechime, Gustar era luna în care oamenii îl îmblânzeau pe cel care le dădea târcoale pe la gospodării pe timp de iarnă. August poate fi numită și luna Ursului.

urscarpatin

În mitologia românească, ursul era atât un animal de temut, cât și un zeu important. Și asta nu doar pentru că era mare și înfiorător, ci și păgubos și stricăcios. Dădea buzna iarna prin turmele de oi, prin culturile de porumb și în stupii cu miere. De aceea, oamenii i-au dedicat, de-a lungul vremii, mai multe sărbători, pentru a-l îmbuna: Martinii de toamnă sau Împuiatul Urșilor era sărbătorită la 1 august, Ziua Ursului era la 2 august, Martinii de iarnă se țineau între 1 și 3 februarie, iar  Sâmbăta Ursului, cu o săptămână înaintea Moşilor de Florii.

Oamenii mai credeau că ursul vindecă bolile la copii. Tot de 1 august, era considerată ultima zi când se mai putea lua miere, apoi se taiau fagurii și se curățau stupii. Nu se făceau treburi gospodărești, căci se putea avea de-a face cu răzbunarea ursului. Nu era voie scăldatul în râu. Se mai considera că, jupuit de blană, trupul ursului semăna cu cel al omului şi că nu era bine să-i mănânci carnea.

Citește și ”Gustar – luna lui August și cele 4 semnificații populare”

Un gând despre „Luna lui Gustar îl cinstește pe Urs

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s