acasă · de leac · rețeta populară

Cicoarea și beneficiile sale medicinale. Vă invităm la o cafea de cicoare!

Cicoarea este o plantă erbacee, perenă, care are o arie mare de răspândire, din zonele de câmpie până în cele de deal și de munte. Crește în pășuni și fânețe, pe marginea apelor curgătoare, ba chiar și pe marginea drumurilor. În scopuri medicinale se întrebuințează atâta timp cât tulpinile nu au apucat să se întărească.

cicoareAceastă plantă se bucură de o adevarată recunoaștere a calităților terapeutice ale rădacinii sale. Cu ajutorul ei se reglează pofta de mâncare și metabolismul. Are efecte benefice asupra ficatului și este un remediu bun și pentru reglarea greutății corporale. În afecțiunile biliare și hepatice, cicoarea combate acneea și constipația; calmează durerile abdominale; revigorează memoria și combate oboseala.

În scopuri terapeutice se întrebuințează părțile aeriene care se recoltează în prima perioadă de înflorire a plantei, în lunile iulie-august, când tulpinile nu au apucat încă să se întărească. Rădăcina se recoltează toamna, în lunile septembrie-octombrie.

Cicoarea este o bogată sursa de vitamine: A, grupul de vitamine B, C, E si K; de asemeni are un conținut bogat în săruri minerale: potasiu, fosfor, calciu, zinc și magneziu ; conține ulei volatil; compuși amari – inulina (substanța care micșorează apariția cancerului de colon și care ajută la întărirea oaselor).

sanatate-calitatile-terapeutice-ale-cicoareiModalități de preparare și întrebuițare:

1. O cafea de cicoare este recomandată pentru stimularea poftei de mâncare. Din rădăcini de cicoare prăjite și măcinate se obține o pulbere închisă la culoare cu efecte tonice digestive și nervoase folosită ca înlocuitor de cafea. Se iau două lingurițe de rădacină măcinată la o ceașcă de 250 ml apă și se fierbe cinci minute.  Cafeaua de cicoare se consumă îndulcită sau după gust. Este recomandată persoanelor care vor să slăbească. În magazinele naturiste se găsesc diferite sortimente de cafea de cicoare, care sunt un amestec între cicoarea prăjită și năut, ovăz, orz. Băutura care se obține din aceste amestecuri, este un excelent aperitiv, care consumat înainte de masă, previne indigestia și balonarea, alungă oboseala fizică și nervoasă.

2. Infuzia de cicoare are efecte benefice în activarea digestiei leneșe, în tratamentul reumatismului, a artritei și în tratarea gutei. Infuzia se prepară din 1 linguriță de plantă uscată, la o cană cu apă fierbinte. Se infuzează 15 minute, se administrează câte două căni pe zi, 2-3 săptamăni.

Sursa: wikipedia.org

 

Un gând despre „Cicoarea și beneficiile sale medicinale. Vă invităm la o cafea de cicoare!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s