acasă · lifestyle · stil popular

Cununia Tradițională. Alina Ceuca:”Costumul popular chiar ne reprezintă și nu putea să lipsească de la un eveniment atât de important din viața noastră”FOTO.VIDEO

A urcat pe o scenă, prima dată, la un post de televiziune și mai apoi a ajuns într-un studio de înregistrări, cam pe la varsta de 10 ani. Astăzi, Alena Ceuca se poate mândri cu o activitate artistică frumoasă și cu o experiență de 1 an în calitate de nevastă. A avut parte de o nuntă tradițională și a povestit cu drag pentru fiipopular despre cununie.11879185_909264212486437_7987311399144490506_o Fii popular: Când și unde a avut loc cununia voastră tradițională?
Alina Ceuca: Cununia noastră, a avut loc pe 20 august 2015, în localitatea Salva din județul Bistrița-Năsăud, localitatea în care m-am născut și am crescut. Având în vedere că am început să cânt de mică și am îndrăgit atât de mult costumul pupular, mi-am dorit o nuntă tradițională românească.
fa 1233
Fii popular: Ați purtat costume foarte frumoase, autentice. Cât de mult vă reprezintă haina neamului?
Alina Ceuca: Costumul popular se numără printre cele mai de preț lucruri pe care le port cu cinste și mândrie. El chiar ne reprezintă și nu putea să lipsească de la un eveniment atât de important din viața noastră. Am purtat costume populare autentice. Al meu este specific văii Sălăuței, iar al mirelui, din Maramureș pentru că el este din Borsa.
fa 0746Fii popular: În care ladă de zestre ați găsit aceste costume frumoase?
Alina Ceuca: Ambele costume au fost create de mama mea, modele unice. Eu am purtat părul împletit în cozi late și cununiță de mireasă cu oglinzi și sflaier (voal) încrețit cu creastă. Cămașa și poalele au fost din pânză de casă, iar șirele cusute cu bumbac colorat. Zadiile țesute în teară cu trăsuri de mătasă și alesături cusute în jumătăți de crucițe, același model ca și pe camasă. Mirele a purtat clop de Maramureș împodobit cu zgardan de mărgele cusut de mine, iar cămașa a avut același model de șire la fel ca a mea, și curea de mărgele.
fa 0831Fii popular: Probabil ai mai multe costume tradiționale în garderoba ta.
Alina Ceuca: Într-adevăr, mă mândresc cu un număr impresionant de costume populare pe care le-am mostenit de la mama. Majoritatea sunt cusute de mâna mamei și a bunicii mele.
fa 0801Fii popular: Atât nașii cât și o parte din invitați au îmbrăcat straie populare la nunta voastră. Ce costume au ales părinții spirituali?
Alina Ceuca: Da, a fost o priveliște foarte frumoasă mai ales atunci când ne deplasam cu tot alaiul spre biserica unde am dat jurământul în fața lui Dumnezeu. Sătenii ieșeau pe la porți ca să vadă nunta tradițională! La fel ca și noi, nașii au purtat costume pupulare și au fost foarte încântați. Am avut două perechi de nași. Nașii din partea mea au purtat costume de Bistrița , iar cei din partea mirelui au purtat costume specifice zonei Maramureșului.

fa 0923 Fii popular: Cununia propriu-zisă probabil v-a emoționat mult. Ce ați simțit în acele momente?
Alina Ceuca:  Am avut o cununie deosebită, cum nu a mai fost în localitatea noastră. A fost oficializată de 8 preoți, printre care era Părintele Siluan de la Mănăstirea Dobric, Părintele Chiril Zagrean de la Mănăstirea Pârva și Preasfințitul Macarie Drăgoi (Episcopul Europei de Nord). Emoțiile au fost și mai mari când am văzut cât de mulți oameni ne-au însoțit la cununie, toți purtând costume populare. Stegari, călăreți, druște, ceterași și nuntași, toți împreună erau ca la o mare sărbătoare. Nu putem descrie în cuvinte emoțiile și bucuria pe care am trăit-o.
fa 0904fa 0818fa 0699fa 1516

Foto: arhivă artist

Despre dragostea ce i-a făcut pe Alina și Florin să își unească destinele, interpreta cântă ”Tăt am zis și am jurat eu”

Un gând despre „Cununia Tradițională. Alina Ceuca:”Costumul popular chiar ne reprezintă și nu putea să lipsească de la un eveniment atât de important din viața noastră”FOTO.VIDEO

  1. Ați avut o nunta de poveste..într-o zi de joi în care s-au distrat oamenii mai mult ca în orice zi..Mirii impecabil de frumoși și defapt toată lumea..felicitări pentru organizare..nui ușor sa fi atent la tot detaliul..știu ca baza a fost mama Alinei..doamna Genuca..felicitări multe

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s