acasă · de leac · rețeta populară

Menta dementa! Află proprietățile terapeutice și relaxante ale plantei!

Menta este o plantă ierboasă care creşte în culturi. În popor i se mai spune şi izmă de grădină. În scopuri medicinale, de la mentă se folosesc frunzele şi partea aeriană. Atunci când este zdrobită, planta degajă un miros aromatic, caracteristic, având un gust înţepător și răcoritor. Proaspete sau uscate, frunzele se folosesc la infuzii. Uleiul esenţial se aplică extern. În continuare, fiipopular ți-a pregătit informații utile despre această plantă miraculoasă.

menta-600x315

Ce este Menta în sine?

Frunzele de mentă conţin o cantitate mare de uleiuri volatile. Uleiul volatil din mentă este compus din mentol, mentonă, mentofuran, carvacrol, timol. Datorită conţinutului său în uleiuri volatile, este mult folosit nu doar ca medicament, ci şi ca aromatizant în industria cosmeticã şi alimentară.

Ce face Menta?

Mentolul produce o uşoară anestezie a mucoasei gastrice. Menta stimulează secreţia şi eliminarea bilei datorită prezenţei compuşilor flavonoizi. Menta mai are proprietăţi antifermentative, dezinfectante, precum şi proprietăţi spasmolitice. Mentolul aplicat local are efect antiseptic, analgezic şi decongestionant al căilor respiratorii. Există unele studii care arată că mentolul din mentă are proprietăţi anticancerigene.

Lecuiește Menta ?

Preparatele fitoterapeutice din mentă sunt utile în boala diareică, bolile vezicii biliare, pentru combaterea greţurilor sau colicilori nclusiv în cazul colonului iritabil. Mentolul în soluție diluată poate fi administrat ca antiseptic, analgezic şi decongenstionant în afecţiunile inflamatorii ale nasului, sinusurilor şi căilor respiratorii.
Extern, uleiul esenţial ajută la calmarea iritaţiilor pielii şi a muşcăturilor de insecte. În inhalaţii, este util în tratarea răcelilor şi a gripei. Poate fi folosit şi ca apă de gură pentru tratarea infecţiilor orale. De asemenea, se pare că vindecă durerile de cap.

Preparați infuzie: Puneţi 1 lingură mică de frunze uscate la 150 ml de apă clocotită. Lăsaţi să infuzeze timp de 10-15 minute. Strecuraţi. Beţi câte o cană după fiecare masă principală. Pentru un efect tonic: beţi câte 2 câni după mese. Pentru efect sedativ: beţi 1 cană seara.
Preparați inhalaţii și apă de gură: Puneţi o mână de frunze într-un castron cu apă fierbinte. Inhalaţi aburul sau răciţi preparatul şi folosiţi-l ca apă de gură.
Preparați ulei esenţial: Diluaţi 3 picături de ulei esenţial în 10 ml de ulei excipient.  Aplicaţi pe zona afectată.

Menta este și contraindicată?

Utilizarea frunzelor, proaspete sau uscate, nu prezintă nici un risc. Totuşi, uleiul esenţial trebuie administrat intern doar sub supraveghere medicală. Uleiul esenţial este contraindicat copiilor mici, tot el poate exacerba problemele de reflux gastric. Uleiul de mentă şi preparatele de uz extern derivate din acesta nu se aplică în zona ochilor, deoarece pot duce la fenomene iritativeale mucoasei oculare. Ceaiul de mentă nu este indicat în doze mari în ulcerul gastric sau duodenal. Ceaiul de mentă nu se va folosi permanent sau pe perioade îndelungate, deoarece produce obişnuinţã. Nu se recomandă în sarcină şi alăptare.

ceai-menta

Sursa: http://www.csid.ro

Un gând despre „Menta dementa! Află proprietățile terapeutice și relaxante ale plantei!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s