acasă · evenimente populare

Ziua ușilor deschise la Crihana Veche.Primar Rodica Cucereanu:”Dacă până acum percepeam problema migrației ca ceva grav pentru localitatea noastră, acum, am înțeles că migrația poate fi o oportunitate prin care să putem colabora cu migranții în cadrul proiectelor pe care ni le propunem să le implimentăm la noi în sat.”

La Crihana Veche din raionul Cahul, recent a avut loc Ziua ușilor deschise pentru Migranții satului. Au revenit la baștină ca să-și vadă părinții și totodată au avut posibilitatea să participe la o ședință extraordinară pentru ca să realizeze împreună un proiect pentru satul natal. Doamna primar Rodica Cucereanu, povestește detalii într-un interviu pentru fiipopular.

Fii popular: Ce activitate găzduiește satul Crihana Veche?
Rodica Cucereanu: Participăm în cadrul unui program care cuprinde 24 de localități din toată Republica Moldova, localități care au peste 3000 de locuitori. Programul se numește ”Migrație și dezvoltare locală”. Dacă până acum percepeam problema migrației ca ceva grav pentru localitatea noastră, acum, prin prisma acestui program, am înțeles că migrația poate fi o oportunitate pentru noi și am putea împreună cu oamenii noștri valoroși care sunt plecați peste hotarele satului nostru, atât în republică, cât și în afara țării, să putem să avem o platformă de dialog prin care să putem colabora în cadrul proiectelor pe care ni le propunem să le implimentăm la noi în sat. De aceea, ziua de astăzi este dedicată lor, celor plecați de acasă, care în luna august sunt majoritatea în vacanță și anume acum se întorc la baștină ca să-și vadă părinții, rudele. Dorul de casă îi ajută să revină de fiecare dată cu drag în satul natal.

2Fii popular: Ce vă propuneți să realizați prin intermediul programului ”Migrație și dezvoltare locală”?
Rodica Cucereanu: În cadrul acestui program ne-am gândit că ar fi bine să organizăm pentru migranții noștri o zi a ușilor deschise, ca ei să vadă ce lucruri s-au mai schimbat între timp în sat și ce intenționăm să realizăm pe viitor. Tot acum migranții au posibilitatea să participe la o ședință specială în care ei pot să propună un proiect pentru rezolvarea unor probleme prioritate pentru localitatea noastră. Avem deja pe masa de lucru trei probleme depistate împreună cu migranții noștri: reparația grădiniței de copii, reparația sălii de sport a liceului din sat și construcția unei scene de vară cu amenajarea platformei din fața căminului cultural.

Fii popular: Scena de vară pe care vă doriți să o construiți probabil va găzdui multe activități artistice, inclusiv cele folclorice. Povestiți-ne despre ansamblurile folclorice care activează în satul Crihana Veche.
Rodica Cucereanu: Desigur că vom avea multe activități folclorice. Ne mândrim cu două ansambluri etnofolclorice: Ansamblul Crihăneanca și Ansamblul Mocăncuța. Aceste colective au fost create abia doi ani în urmă, atunci când am deschis Căminul Cultural. Aici copiii au posibilitatea să facă repetiții, să studieze activitatea artistică a altor artiști de folclor și ansambluri profesioniste, pentru ca să ia exemplu sau să încerce să implimenteze în programul lor artistic, noi cântece și dansuri. Mă bucură faptul că numărul membrilor colectivelor folclorice este în creștere, repertoriul devine tot mai variat și mai interesant, ceea ce înseamnă că ei caută să fie autentici și unici totodată, caută să se evidențieze. De aceea ne dorim scena de vară, ca să putem să organizăm evenimente culturale de amploare. Spre exemplu, organizăm la fiecare sfârșit de an Festivalul Obiceiurilor și Tradițiilor de Iarnă, un eveniment care necesită spațiu mare de desfășurare pentru că vin mulți oaspeți și participanți.

3Fii popular:Migranții din satul Crihana Veche în ce domenii își desfășoară activitate?
Rodica Cucereanu: Avem o interpretă de muzică populară și ne mândrim cu ea – Oxana Copceanu. Alți migranți activează în domeniul construcțiilor peste hotarele țării, avem migranți din domeniul traducerilor, contabilitate, economie, politicieni la Strasburg, jurnaliști. Sunt oameni de valoare și ne mândrim cu ei.

Menționăm că dintre cele 3 proiecte propuse la sedința organizată cu migranții din satul Crihana Veche, va fi realizată construcția scenei de vară cu amenajarea platformei din fața Căminului Cultural, ceea ce va contribui la dezvoltatea cultural-folclorică a localității din sudul Republicii Moldova.

1

Foto: Sergiu Bujeniță, Dinu Bubulici, fiipopular

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s