acasă · Brandul popular · pe un picior de plai

Vatra Neamului – primul restaurant muzeu rustic din Chișinău.FOTO

Fondat în iunie 2006, Restaurantul Vatra Neamului se situează chiar în inima Chișinăului. Fiipopular a descoperit secretul restaurantului rustic de succes de la administratoarea Maria Mîrzac, cea care este aici din 1994, atunci când inițial, în locul restaurantului a activat un magazin de mobilă și decor foarte renumit. Astăzi, aici muncesc peste 40 de angajați.

logo VN centratLumea venea aici pur și simplu ca să se odihnească…
Pe timpuri, magazinul de mobilă și decor era cel mai solicitat local pentru că aici veneau toți, lumea venea aici pur și simplu ca să se odihnească, se încărcau cu energie bună admirând obiectele de decor foarte frumoase, obiecte mai noi și mai vechi, obiecte autentice de porțelan, lemn, marmură.

DSCN7492

Vatra Neamului este primul restaurant – muzeu rustic din orașul Chișinău…
Proprietarul întreprinderii este Nicolae Avram care mereu aspiră pentru a crește, pentru a se dezvolta. Studiază noile tendințe mereu, călătorește foarte mult, din tot ce vede mai frumos se inspiră și vrea să implimenteze. Astfel, s-a pomenit cu o colecție mare de elemente rustice și atunci a decis să transforme magazinul de mobilă în restaurant rustic pentru aceeași oameni care doresc să se relaxeze între acești pereți. Designul restaurantului aparține domnului Avram. Vatra Neamului este primul restaurant – muzeu rustic din orașul Chișinău. Nicolae Avram este persoana care injectează restaurantul în permanență, el venind mereu cu idei noi, cu proiecte de serate tematice, cine de creație ale scriitorilor și muzicienilor naționali, degustări de băuturi și de bucate specifice. Este o persoană creativă ce îmbină afacerea cu arta. Culmea este că în atâția ani de activitate intensă în domeniul afacerilor, pe care mereu a căutat să le combine cu artisticul, Nicolae Avram niciodată nu a purtat agendă, reține în memorie tot ceea ce are de făcut, ba chiar mai mult, își amintește cu lux de detalii, anumite lucruri de peste ani.

IMG_3290

Săli diferite ca tematică, ceea ce nu mai este întâlnit în alt restaurant…
Ținând cont de faptul că restaurantul s-a dorit a fi de tip muzeu, sălile au fost aranjate în stiluri diferite precum Sala Clasică unde se găsesc portretele  și lucrările scriitorilor neamului noastru, Sala Regală unde se găsesc portrete cu domnitorii Moldovei de-a lungul timpului istoric, Sala Antică cu pereții din piatră ce arată antichitatea prin statui și desene autentice, Sala Galerie care este un spațiu mai deschis pentru că este o sală de trecere unde se regăsesc obiecte de decor din fostul magazin care era inițial între acești pereți și Sala Aristocrat cu mobilă scumpă unde promovăm Nunta Regală.

Acum, mai nou, la noi este posibil de organizat Cununii și înscrieri oficiale de căsătorie. În curtea din spatele restaurantului am amenajat spațiul pe iarbă verde cu toate cele necesare pentru a oficializa căsătoriile tinerilor.

Lăutari au cântat din totdeauna…
Chiar de la începuturi, atmosfera era întreținută de lăutari, iar pe parcurs au apărut cele trei fete care formează astăzi ansamblul Trio Vatra Neamului. Eram în căutare de voce și naistul Stefan Negură, ne-a propus aceste talentate fete, iar noi le-am angajat. Repertoriul fetelor este aprobat de către Nicolae Avram și uneori chiar el le propune cântece spre interpretare.

Avem clientelă formată de ani de zile care ne apreciază…
Clienții noștri nu se schimbă zi de zi. Foarte rar se întâmplă să vină la noi un client nou, iar dacă a apărut, atunci nu mai pleacă de aici. Avem clienții permanenți, avem clientelă formată de ani de zile care apreciază, pe lângă produsele culinare, anturajul, stilul, muzica și liniștea în care ei pot să petreacă frumos timpul liber. Aici clienții noștri se pot refugia pentru discuții, pentru relaxare. La noi vin foarte mulți străini care rezervează mese cu mult timp înainte.

IMG_3273

Bucătăria este tradițională, ca la bunica…
Ne străduim să promovăm mai mult bucatele strămoșești, să le readucem pe masă. Există bucate date uitării cum ar fi ”poale în brâu”, ”alevanca”, ”mălaiul cu magiun de prune”, ”borș scăzut”, ”sarmalele cu crupe”, care nu peste tot se prepară. Foarte mulți oameni exclamă: ”Vai, de când n-am mai mâncat!” atunci când răsfoiesc meniul nostru. Păstrăm autenticitatea bucatelor strămoșești și spre exemplu dacă avem tocăniță, atunci o servim doar cu mămăligă și smântână; dacă clienții vor pește prăjit cu mămăligă și cu usturoi, atunci așa le aducem pe tavă.

Tot meniul este solicitat, or clienții noștri vor să guste din toate și nu comandă repetat același fel de mâncare…
Specialitatea casei este ”Ardeiul Vatra neamului” care este un ardei făcut cu umplutură delicioasă pe bază de carne de porc și pui combinată cu ciuperci și verdeață. Mai avem spre exemplu ”Papanașii cu brânză de vaci” care se servesc cu smântână și dulceață. Zeama este gătită cu carne de găină de casă crescută chiar în mini ferma reastaurantului, cu borș umplut în condiții de casă, cu tăițeii ce se prepară chiar în restaurant în fața clientului. Colțunașii la fel se prepară în fața clientului pentru a-i convinge că nu folosim produse congelate, ci le producem  la noi.

Ospătarii sunt foarte atenți și ospitalieri, însă ei nu au fost instruiți special…
La început au fost aleși ospătari cu experiență, cu timpul însă ne-am dat seama cu toții că avem deja mulți ani de când lucrăm în aceeași componență de echipă. Deci, băieții noștri, odată angajați la noi, nu au mai plecat. Lucrează aici de ani de zile și se simt ca la ei acasă.

Doamna bucătar șef este magician pe farfurie…
Doamna Nina este o bucătăreasă iscusătă. Fără ea, nu s-ar face nimic în materie de bucătărie. Pe lângă faptul că este specialist foarte bun și își cunoaște lucrul foarte bine,  Nina este un organizator foarte bun. Dânsa poate înlocui oricare dintre bucătarii noștri care lucrează în două ture,  astfel încât clienții nu își dau seama dacă s-a schimbat sau nu bucătarul, pentru că ”șefa” pune codimentele în așa fel, încât să păstreze gustul delicios al bucatelor.

Cred că succesul unui restaurant bun este totuși bucătăria…
Mangementul și bucătăria bine puse la punct fac să decurgă bine lucrurile în afacere. Dar totuși bucătăria este cea mai importantă, pentru că oricât de frumos ar fi interiorul, oricât de mari investiții ar face proprietarul, clientul tot de gustul bucatelor rămâne cucerit și se reîntoarce pentru a mânca gustos.

Un  restaurant similar există și la București, cu aceeași denumire. Acolo lucrurile stau la fel de bine organizate tot datorită domnului Nicolae Avram. Restaurantul de la București are aceeași politică, același stil, același management, chiar și bucătăria este aceeași.

Foto: arhivă Vatra Neamului

Vatra-Neamului

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s