acasă · din strămoși

Din mitologia românească aflăm cum ”omul prost trage toată viața”

Creștinarea în epoca formării poporului a împiedicat constituirea timpurie a unei mitologii unitare, de puternică structură religioasă arhaică, iar începutul sincretizării miturilor locale, a devenit un factor care a format o mitologie probabil autonomă, dacă judecăm după unele relicve găsite în scenariile câtorva ceremonialuri populare enigmatice, unele dintre ele numite sărbători băbești.

Există variante cosmogonice stranii, cu foarte vechi rădăcini (de ex., cele din folclorul bucovinean) care zice că: ”la început nu era nimic pe munte, decât un munte mare purtat de vânturi; din vârful lui ieșea foc, iar din foc s-a născut o femeie neînsuflețită, al cărei trup a fost purtat multă vreme de vânturi până când a ajuns la Vârful-cel-mai-de-sus, care i-a dat viată; de acolo femeia coboara pe munte, unde, găsind două bucăți de fier, le înghite, rămâne însărcinata și naște doi copii: unul șchiop și deștept, altul teafăr și prost. Muntele neposedând decât fier, și frații având nevoie de argila ce se poate plămădi, cel prost aduce lut din adâncul mărilor, iar cel deștept confecționează un cal fără viață, și intră amândoi pe rând în cal ca să-l miște, făcând ulterior și o căruță. Deoarece numai fratele prost izbutise să pună calul în mișcare, rămâne să tragă el toată viața.”

Acest mit folcloric precizează că în vremea aceea “Dumnezeu era necunoscut”. Nucleul mitului este în parte migrant, dar în parte poate fi și local, chiar dacă fenomene vulcanice recente nu au existat pe teritoriul României, iar fierul, ca germen fecundator, este dintr-un strat mitic mai târziu.

mit-omult-prost

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s