acasă · din strămoși · Obiceiuri și tradiții

Brumărel – luna lui Octombrie în care toamna își intră în drepturi.

Octombrie – Brumărel. Am intrat în a zecea lună a anului, numită în popor Brumărel pentru că acum începe să cadă bruma. Numele de Octombrie vine din latinescul octo – opt, pentru că e a opta lună din an, în calendarul roman.

brumar

Brumărel este denumirea populară a lunii octombrie şi vine de la faptul că acum începe să cadă bruma. În această perioadă încep pregătirile pentru iarnă, ţăranii fiind preocupaţi, în special, de treburile gospodăriei. Este de asemenea perioada propice însămânţărilor de toamnă, curăţatului grădinilor şi livezilor. Bătrânii satului spun că dacă frunzele pomilor îngălbenesc şi cad repede e semn că anul ce vine va fi unul roditor, dar dacă plouă mutl în octombrie, atunci în decembrie va fi vânt puternic, şi dacă e multă brumă şi chiar zăpadă în octombrie, atunci în ianuarie va fi timp frumos.

brumar1

Pentru fiecare săptămână a lui octombrie se păstrează în popor o anumită denumire. 1.Prima săptămână e numită Săptămâna lui Procoavă, după numele sfântului sărbătorit pe 1 octombrie. Se consideră că Procoavă e cel ce are grijă ca pământul lucrat de ţărani să aibă apă suficientă până vine primăvara şi-l acoperă cu omăt, dar şi cel căruia se roagă fetele ca să aibă păr bogat şi să le placă flăcăilor.
2.A doua săptămână din lună e Săptămâna Satului, în care gândurile şi atenţia ţăranilor se îndreaptă spre gospodărie.
3.A treia săptămână este Săptămâna Lucinului, de la numele zeului protector al lupilor. 4.Ultima săptămâna – Săptămâna Sâmedrului şi este perioada în care creştinii îl sărbătoresc pe Sfântul Dimitrie (Sâmedru)

Sursa: http://www.adevărul.ro
Foto: http://www.ionplesalexandru.com

Un gând despre „Brumărel – luna lui Octombrie în care toamna își intră în drepturi.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s