acasă · lifestyle · stil popular

Cununia Tradițională. Doina Sîrbu:”Cununia este un eveniment al sufletului. Tot acolo sălășluieste și dragostea mea pentru tradiție și neam.”FOTO

Doina Sîrbu este vocea de la Radio Plai, iar soțul ei  Mihai Pantaz este masor. Cei doi îndrăgostiți locuiesc la Chișinău și au parte de o frumoasă relație încă din clipa în care s-au cunoscut și s-au plăcut. Rodul dragostei lor este băiețelul Traian. Familia Pantaz iubește și respectă tradițiile neamului, astfel încât și-au oficializat căsătoria într-o cununie tradițională.

4

Fii popular: Când și unde a avut loc Cununia Tradițională la care ați îmbrăcat straie populare?
Doina Sîrbu: Ne-am cununat pe 9 septembrie 2012, la Mănăstirea Țîpova din raionul Rezina. Locul unde e amplasat lăcasul are o energie specială. Acolo te redescoperi, e un loc perfect pentru a medita și a te simți un tot întreg cu mama-natură. Anturajul perfect pentru un eveniment spiritual. Doi ani mai târziu, tot acolo l-am botezat și pe fiul nostru Traian.

dsc_0171

Fii popular: Este frumos că ați ales să purtați costum popular la cununie, cine a venit cu ideea?
Doina Sîrbu: Visul meu era să facem întreaga nuntă în stil tradițional. Aș fi vrut ca toți invitații să poarte costume populare. Însă acest lucru era cam greu de realizat și riscam să rămânem fără mulți oaspeti. Un costum popular costă foarte mult și nu toți au posibilitatea de a-l procura. Așa că, am decis să ne cununăm, măcar, în haine tradiționale. N-aveam cum altfel, or locul pe care l-am ales este atat de rustic, încât alte straie nu se potriveau acolo. Nașii au sustinut aceasta idee, au facut rost de costume populare într-un timp destul de scurt  și le mulțumim pentru asta.

1

Fii popular: Ce înseamnă pentru voi costumul popular raportat la acest eveniment important din viață ?
Doina Sîrbu: Cununia este un eveniment al sufletului. Tot acolo sălășluieste și dragostea mea pentru tradiție și neam. Când i-am povestit viitorului meu soț, Mihai, că aș prefera să ne îmbrăcăm în haine populare la nunta, el mi-a destăinuit că avea și el astfel de vise în tinerețe.  Deși, în zona noastră nu se obișnuia încă purtarea costumului popular la evenimente private, părinții și rudele, de asemenea, au primit cu entuziasm ideea noastră. În ziua cununiei ne-am simțit în centrul atenției, în sensul direct al cuvântului. Toată lumea voia să facă poze cu noi, iar preotul credea c-am venit sa filmăm vreun videoclip. Un fotograf  polonez ne-a oferit chiar serviciile sale gratuit, în schimbul permisiunii de a asista la ceremonie și de a păstra imaginile în colecția sa. A fost mai frumos, mai calm, mai sufleteste chiar decât nunta care a avut loc 4 zile mai târziu. Se zice că un costum național e cartea de istorie a unui popor. Spre marea mea rușine, încă n-am învățat să citesc în această limbă și să descifrez misterele pe care le poartă ornamentele populare. Dar promit s-o fac în cel mai scurt timp, mai ales cu ajutorul invitaților pe care îi am în emisiunea ”Lada de Zestre”, la radio Plai.

dsc_0558

Fii popular: Ai mai purtat un costum popular și anterior? Cât de des ai ocazia să-l îmbraci?
Doina Sîrbu: Da, am îmbrăcat de foarte multe ori costumul popular. Am dansat 10 ani în Ansamblul  de dansuri populare „Floricica”, din Rezina. Am fost înconjurată de folclor și tradiții. Îmi plăcea tare mult să port straie naționale. Îmi amintesc cât de mult așteptam noi, fetele, ziua concertelor. Ne prindeam flori în păr și îmbrăcam iile, fustele, catrințele, ne încingeam cu brâiele de abia mai puteam respira și ieșeam mândre pe scenă.

Foto: arhivă Doina Sîrbu

 

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s