acasă · oameni populari

Portret de artist – Ionuț Fulea

S-a născut
în 1971 la Sebeș într-o zi de sâmbătă, dimineața pe la 5:30. Se zice că sâmbăta este zi a curajului. Tatăl este din Sebeș, mama din comuna Sîntimbru, pe valea Mureșului,  județul Alba.  Sebeșul, ca și copil, i se părea mare și impunător. A fost un copil ascultător datorită firii sale. Când avea 3 ani, a venit pe lume fratele lui, Marius, iar la vârsta de 6 ani, părinții lor s-au despărțit și atunci a trebuit să aibă grijă de frate și să ție casa pentru că mama sa lucra în trei schimburi. A fost greu, dar s-au descurcat cu ajutorul vecinilor și a bunicilor care locuiau în Sebeș, și acolo, la bunici, cei doi băieței, se jucau cu verii care stăteau în aceeași curte și își găseau refugiu. La vârsta de 10 ani când mama lor s-a recăsătorit, s-au mutat în Alba Iulia. Aici a finisat scoala generală de 8 clase.

ionut-fulea-s-pictures

Primul câtec…
Până la 14 ani a cântat muzică folk și muzică ușoară la diferite serbări ale scolii, dar la concursuri nu a participat pentru că îi era frică și rușine pe scenă, Ionuț Fulea era băiat timid. Un prieten din copilărie avea un acordeon și autodidact fiind, a învățat cântecul ”A ruginit frunza din vii”. Prietenul cu acordeonul și Ionuț cu vocea, cântau acest cântec, primul cântec din activitatea interpretativă a artistului.

Prima dragoste…
Venind la liceul din Zlatna, la 14 ani, liceu cu profil electromecanic, s-a descătușat și a început să obțină performanțe la învățătură astfel încât să absolvească printre primii 10 elevi de frunte. A devenit elev de top fiind motivat și de faptul că îi plăcea fata primarului și trebuia să-i facă față, ea fiind cea mai bună la învățătură din liceu. Atunci s-a îndrăgostit prima oară de acea fată. Era donic să cânte dar nu îndrăznea, până într-o zi, când fiind pe tren cu mai mulți colegi de-ai săi de la liceu, au cântat împreună și colegilor le-a plăcut vocea frumoasă a tânărului Ionuț. Fiind încurajat ulterior, a mers la preselelecție pentru a deveni membru al Ansamlului de muzică și dansuri populare Românașul. A început să cânte pe scenă în cadrul acestui ansamblu și avea tot mai multe activități artistice.

Prima apariție tv …
S-a petrecut în 1993 cu ansamblul Românașul la un spectacol de colinde organizat de TVR. Fiind observat de Nicolae Furdui Iancu, acesta l-a luat sub aripa sa la toate concertele sale. Asftel, alături de Nicolae Furdui Iancu și orchestra sa ”Crai Nou”, Ionuț Fulea a cântat în spectacole până în 1998.

tinerete

Astăzi artistul cântă alături de ”Codru de România” în spectacole și evenimente din toată țara și diasporă. Optează pentru interpretarea sută la sută pe viu.

codru-de-romania-1

Albumul de debut…
”Toată lumea are un dor” a apărut în 1994 și s-a bucurat de un mare succes. Au urmat albumele ”Iubește-mă, mândră dragă”, ”La steaua care-a răsărit”, ”Nu-i lumina nicări” și ”Mândra mea, mândră de la Ciugud”.

Brîndușa floare…
Tot în 1994 o cunoaște pe Brîndușa cu care are o relație timp de o lună, apoi se despart, ca mai apoi, peste 3 ani să se reîntâlnească și să se căsătorească în 1997. Este femeia care îl înțelege și îl susține moral în tot ceea ce face. Ea îi dă puteri. Au doi copii inteligenți, dar care nu îi calcă pe urme. Tudor are cultură muzicală și cunoaște înterpreții, cunoaște cântecele, chiar a cochetat cu vioara la un moment dar, dar s-a lăsat pentru că nu a simțit că vrea să facă instrument.

politician

Ionuț Fulea politicianul…
Din 1998 combină muzica cu politica. Cântă în campanii electorale alături de diferite partide, dar o face pentru public și nu pentru a promova ideile sau programul electoral al partidului respectiv. A intrat în politică pentru a proteja artiștii și pentru a realiza proiecte muzicale care fără un sprijin de sus nu ar fi posibil de realizat. Și-a dorit să împlimenteze anumite idei necesare pentru artiști în general, proiecte care ar fi posibil de realizat numai dacă ar fi existat un reprezentat în sistem, care să țină piept artiștilor și să dea voce problemelor acestora, ca mai apoi să propună soluții de rezolvare. S-a implicat în politică pentru a proteja interesele artiștilor din România.

cover-uaifmr

UAIFMR…
În 2011 a înființat Uniunea Artiștilor Interpreți de folclor Muzical din România, alături de încă 22 artiști membri fondatori, printre care și Nicolae Furdui Iancu, Nicoleta Voica, Traian Jurchela, Elise Stan, Mariana Ionescu Căpitănesc etc. UAIFMR are ca scop sprijinirea exercitării drepturilor şi apărarea intereselor profesionale ale interpreţilor de folclor din România. Ionuț Fulea este președintele Uniunii.

_mg_9854

Despre calitatea folclorului azi…
Crede cu tărie că ceea ce face nu va dispărea niciodată, dar cu condiția să păstreze acest drum și acest mers. Afirmă că nu alte genuri muzicale care apar pe piață denaturează folclorul, ci artiștii, cei care se consideră și se autointitulează interpreți de folclor, ei denaturează pentru că ei fac compoziții din ceea ce există tradițional, vechi, autentic. Cântecul creat astăzi și raportat la actualitate, trebuie să păstreze anumite caracteristici ale cântecului tradițional care îi identifică pe acest popor.

Timpul liber…
Îl are prea puțin, dar atunci când și-l programează, preferă să meargă la munte la cabană, acolo unde se regăsește și se eliberează de toate grijile, fiind în conexiune directă cu natura.

12705278_222002014812376_5335850547887139812_n

Pasiuni…
Îi place să gătească ciorbe pentru că îi ies cel mai gustoase și pentru că procesul de tăiat legume îl relaxează. Citește online articole informative și știri, iar în materie de film, preferă documnetarele sau filmele artistice care să-i dea de gândit.

Amintiri din copilărie…
Își lua fratele mai mic la școală, îl așeza în ultima bancă și stătea cu el la ore. Întotdeauna își îmbrăca frățiorul altfel decât ceilalți copii: purta un ciorap alb, unul negru, papucii invers, hainele pe dos. Toți copiii din clasă râdeau de el, acum în schimb, e o amintire frumoasă.

Autor: Stela Botez
Foto: arhivă artist

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s