acasă · evenimente populare

Tezaur brodat cu har – expoziția de port popular jubiliară a Mariei Cristea.FOTO

La 7 octombrie curent a avut loc inaugurarea Expoziției de port popular  cu genericul ”Tezaur brodat cu har”. Evenimentului organizat de Centrul Național de Conservare și Promovare a Patrimoniului Cultural Imaterial, Ministerul Culturii al Republicii Moldova și Muzeul de Etnografie și Istorie Naturală, este dedicat celor 30 de ani de Casa Cristea. Evenimentul a demarat cu decernare de diplome și discursuri de felicitare, precum și cu un program artistic prezentat de Ansamblul Moștenitorii, Ansamblul Floarea Dorului, interpreta Veronica Văluță-Bantaș și Stela Botez.

7

Activează în domeniul brodatului de 55 de ani, de când i-a pus bunica acul în mână. Orchestrele de muzică populară din Republica Moldova, Ansamblurile folclorice și majoritatea interpreților de muzică populară poartă costume confecționate de Casa Cristea. Maria Cristea fiind modestă, la început a refuzat cu sfială organizarea expoziției jubiliare, dar la inițiativa CNCPPCI care au insistat de mai mult timp, acest eveniment a adunat multă lume bună și iubitoare de costum popular.

img_20161007_141632

Piesele vestimentare expuse la expoziție sunt Ii de valoare deoarece sunt organizate corect, sunt replici la alte Ii, dar sunt confecționate în atelierul Casa Cristea.

O Ie a pornit de la o femeie are a făcut-o și nu este neapărat să copiem un ornament pentru a-l face identic. Eu știu a citi, adică nu neapărat îmi scriu dorul și dragostea pe Ie. Ceea ce fac astăzi făceau cândva fetele și femeile, dar știind deja elementele de bază, croiul, îmi permit luxul de organiza și eu o Ie.” a declarat Maria Cristea pentru fiipopular.

Casa Cristea lucrează mult cu ansamburile folclorice din diferite zone ale României. La expoziție sunt expuse câteva costume din Transilvania și anume de zona Chioar, Maramureș.

Maria Cristea ne-am mai spus: ”Noi, basarabenii am fost privați o bună perioadă de timp de costumele noastre populare autentice, de aceea, acum încercăm din răsputeri să le readucem la viață.

În cadrul Expoziției este licitată o Ie cu lăcrimioare, care are o istorie aparate și  poartă încărcătură emoțională deosebită. Cei care vor să o procure, se pot adresa la Muzeu pentu detalii despre Licitație.

2

Expoziția va dura până pe 13 noiembrie 2016, în fiecare zi, de marți până duminică, la Muzeul de Etnografie și Istorie Naturală, de la 10:00 la 17:00. Sunteți așteptați!

1345

Foto: fiipopular

Un gând despre „Tezaur brodat cu har – expoziția de port popular jubiliară a Mariei Cristea.FOTO

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s