acasă · lifestyle · stil popular

Cununia Tradițională.Bianca Iacoboni:”Suntem mândrii de portul nostru popular și de faptul că suntem români”.FOTO

Se numesc Zeiconi Marius Și Bianca Iacoboni-Zeiconi. Locuiesc în Deva, dar sunt originari din Țara Hațegului. Bianca este profesoară de muzică vocal tradițională la Liceul de Arte din Deva și solistă de muzică populară. Marius este poliȚist. Și-au unit destinele printr-o cununie tradițională. Fii popular a aflat detalii despre frumosul eveniment din viața celor doi tineri căsătoriți.

Fii popular: De ce ați ales să îmbrăcați costume populare la cununie?
Bianca Iacoboni: Am ales sa purtăm aceste ținute deorece suntem mândrii de portul nostru popular și de faptul că suntem români! Totodată ne-am dorit să aducem în fața lumii frumusețea portului popular românesc.

Fii popular: Sunteți stabiliți în Deva și locuiți în Hațeg, unde ați ales să faceți cununia tradițională?
Bianca Iacoboni: Pentru că muncim și locuim în Deva, ne-am cununat tot aici, dar nunta propriu-zisă am jucat-o acasă, în Hațeg, pentru că acolo sunt toate rudele noastre și suntem legați sufletește de locurile natale.

14409412_1281454511879481_3711243633051200823_o

Fii popular: Cum a fost să renunți la rochia albă de mireasă în schimbul unui costum popular?
Bianca Iacoboni: Ne-am dorit să ne întoarcem la origini și să rămânem în amintirea copiilor noștri mai mult decât ca un mire și o mireasă îmbrăcați în rochie albă și costum .Când am fost cerută în căsătorie, am început să caut rochiă de mireasă, dar nu mă regăseam în nici una dintre cele din saloanele de mariaj. În acel moment am știut cum vreau să fiu mireasă, am știut că vreau să am o rochiță cu motive populare, iar soțul meu care este un iubitor al portului și tradiției populare, a acceptat cu mândrie propunerea mea de a purta la nunta noastră straie tradiționale.

Fii popular: Și nașii? Au purtat și ei costume populare?
Bianca Iacoboni: Am avut 2 perechi de nași. Nașul din partea mea este instrumentist și avea deja în garderobă costumul popular. Ceilalți nași au acceptat cu mare bucurie această „provocare”. Ne-am bucurat că pe lângă nașii noștrii, și alți invitați au purtat elemente ale portului popular.

14379680_1281454685212797_3043461448536797047_o

Fii popular: Ce costume ați îmbrăcat și de unde ați făcut rost de ele?
Bianca Iacoboni: Am ales cusăturie specifice zonei Bistrița Năsăud pentru coloritul lor de care ne-am îndrăgostit. Rochita mea de mireasă a fost desenată de mine și a prins viată cu ajutorul a două doamne minunate îmbinând elemente ale portului popular cu cele ale rochiei de mireasă clasică. La fel au fost și costumațiile nașelor, astfel am îmbinat tradiția cu noul! Soțul meu a purtat o ie și un brâu cu aceleași ornamente ca pe rochița mea, realizate de doamna Virginia Linul.

Fii popular: Fiind și interpretă de muzică populară, bănuiesc că îmbraci destul de des costumul popular.
Bianca Iacoboni: Da! Încă de la începutul aparițiilor pe scenă pot spune că am avut mare noroc de oameni buni și darnici ce mi-au oferit adevărate comori ale portului popular din diferite zone ale tării.

14397971_813619562107109_398683077_n

Fii popular: Ce emoții ați trăit la sărbătoarea vieții voastre?
Bianca Iacoboni: Nunta a fost minunată, ne pare rău ca a trecut așa repede. Emoțiile cele mai mari le-am simțit la biserică, dar odată ajunși la sală am uitat de tot și ne-am lăsat purtați de val. Acum asteptăm cu nerăbdare momentul cand vom fi părinți pentru a ne îmbrăca și copilașii la botezul lor în straie populare. Așa că povestea noastră în costume populare nu se termină aici… va continua!

Autor: Stela Botez
Foto: arhivă Bianca Iacoboni

 

Un gând despre „Cununia Tradițională.Bianca Iacoboni:”Suntem mândrii de portul nostru popular și de faptul că suntem români”.FOTO

  1. Bianca iubeste portul popular ca si cantecul dara o inspiratie deosebita a facut posibil ca sa fie intr-o tinuta deosebita cu ocazia acestui eveniment.Sa va fie viata cum va e portul acum.Aprecieri maxime si sincere.

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s