acasă · lifestyle · stil popular

Tatiana Slivca trăiește în stil popular de când se știe: ”îți trebuie atitudine pentru a purta costumul popular”.FOTO

A făcut cunoștință cu folclorul încă de mică. A cântat și a dansat de când se știe, iar jurnalismul îi este meserie. Tot cu folclorul la braț, Tatiana Slivca este cea care aduce în vizorul publicului interpreții de folclor, meșterii populari, conducătorii de ansambluri folclorice și instrumentiștii virtuoși, în cadul diverselor emisiuni radio și tv, precum și în diferite articole și interviuri pentru ziare și reviste. Tatiana este jurnalista populară care trăiește în stil popular, iar viața ei este o tradiție străveche combinată cu modernul de astăzi.

14793746_10154207433764633_984908755_n

Fii popular: Cât de des îmbraci un costum popular sau o ie?
Tatiana Slivca: În viziunea mea, costumul popular reprezintă mostra cea mai veritabilă a românilor de pretutindeni. Fiecare generație și-a scris cum a știut mai bine toate dorurile, dragostea și frumusețea naturii pe iile și poalele ingenios brodate, pe catrințele și brâiele atât de iscusit țesute. De fiecare dată când îmbrac o ie sau un costum popular, am tendința să mă opresc și să-l admir pentru câteva clipe de parcă l-aș vedea pentru prima dată. Se întâmplă chiar și în cazul costumelor care fac parte de mulți ani din garderoba mea.

14797365_10154207433674633_1594208621_n

Fii popular: Îți place să combini elementele costumului popular cu hainele casual. Cum ți se pare acest stil popular?
Tatiana Slivca: Stilul meu vestimentar este influențat nemijlocit de domeniul pe care-l promovez, folclorul, și cred că mă reprezintă în totalitate. Îmi place să îmbrac o ie tradițională la un eveniment monden asortată cu o fustă sau un pantalon clasic. Duminica la biserică este un alt prilej în care simt că vreau să îmbrac o ie de sărbătoare și observ această tendință la generația tânără, fapt care nu poate decât să mă bucure. Sigur, nu pot purta zilnic o ie tradițională pentru că i-aș știrbi din valoare, așa încât optez de multe ori pentru ținute stilizate, care au diverse broderii aplicate cu gust și cu măsură.

Recent, la expoziția personală a Mariei Cristea, intitulată ’’Tezaur brodar cu har’’, găzduită de Muzeului Național de Etnografie și Istorie Naturală, am văzut foarte multe doamne și domnișoare care au venit îmbrăcate în iile Casei Cristea și cu atâta admirație se apropiau de fiecare exponat pentru a-l studia, încât mi-am zis că nu este totul pierdut, revine tot mai mult în prim plan interesul pentru rădăcinile noastre, pentru portul tradițional românesc. Detalii despre eveniment, aici.

Fii popular: De la cine ai moștenit dragostea față de tradiție? În familia ta se trăiește în stil popular?
Tatiana Slivca: Bunica Ileana, din partea mamei mele, avea stative și țesea de toate: covoare, lăicere și ce mai avea omul nevoie pe lângă gospodărie. Din păcate eu eram prea mică când am pierdut-o și n-am apucat să învăț această artă, iar după ea nu a mai continuat niciuna din fete această îndeletnicire. Mama știe să lucreze cu croșeta și chiar este o modalitate de a se relaxa la sfârșitul unei zile de muncă dar, dragostea de tradiție am învățat, dacă vrei, de la Maria Iliuț, care mi-a fost profesoară de la vârsta de 7 ani. Paralel cu studiile primare am frecventat școala ansamblului ‘’Iedera’’ de la Palatul de Creație al copiilor, diriguit de Maria Iliuț. Întâlnirea noastră s-a produs în România și-i mulțumesc lui Dumnezeu pentru că mi-a scos-o în cale pe această veritabilă bucovineancă de la care am învățat valoarea portului, cântecului și jocului tradițional românesc. Ea mi-a făcut rost de primul costum popular adus de la Crasna pe care-l păstrez cu sfințenie, ea m-a învățat cum să-l îmbrac și cum să-l port, pentru că îți trebuie atitudine pentru a purta costumul popular. În copilăria mea nici o petrecere nu avea loc fără lăutari deosebiți și eu am crescut în acest climat. Da, în familia mea se trăiește în stil popular.

14800047_10154207433939633_1399324271_o

Fii popular: Ce înseamnă pentru tine cultura populară și tradițiile românești?
Tatiana Slivca: Tradiția este ceea ce are mai de preț poporul român, elementul nostru definitoriu, cartea de vizită care ne reprezintă în întreaga lume. Tocmai de aceea, atâta timp cât simt și trăiesc românește voi promova cât îmi stă în putință tot ce avem mai sfânt: cântecul, portul și graiul, valori moștenite din strămoși. Consider că este o datorie a mea pe care mi-am asumat-o conștient și de care promit că mă voi ține, indiferent de orice modă a timpului.

14797422_10154207433699633_1296683248_n

Fii popular: La ce proiect lucrează acum jurnalista populară Tatiana Slivca?
Tatiana Slivca: Mai nou, am inițiat o colaborare frumoasă cu cea mai harnică și pricepută meșteriță de costume populare din țară, dna Maria Cristea, astfel încât în noul ciclu de emisiuni cu genericul ’’Zestrea neamului’’ pe care le voi realiza la Noroc TV începând cu data de 12 noiembrie, în fiecare sâmbătă, la ora 12.00, voi purta în mare parte ii create de ’’Casa Cristea’’.

Autor: Stela Botez
Foto: arhivă personală Tatiana Slivca

Un gând despre „Tatiana Slivca trăiește în stil popular de când se știe: ”îți trebuie atitudine pentru a purta costumul popular”.FOTO

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s