acasă · lifestyle · stil popular

Iulian și Mihaela Farcaș locuiesc într-o locuință tradițională ce le amintește de casa bunicii:,,Mândri că suntem români,,FOTO

Mihaela Iordache și Iulian Farcaș sunt tânăra familie din Bacău care trăiește fiecare clipă din viață în stil popular. Tradiționalul este lucru sfânt pentru ei și asta păstrează în familia lor. Mihaela este interpretă de muzică populară, iar Iulian este dansator la Ansamblu de dansuri populare. Au un copilaș, Gabriel, pe care îl crest în tradiție și spirit românesc.

mihaela-stil-popular-familia

Suntem o familie tradițională, iubitoare de folclor și de neam…
Suntem o familie tradițională, iubitoare de folclor și de neam! Și pentru a ne simți cât mai bine acasă, ne-am amenajat casa în stil tradițional, să ne aducă cât mai aproape de vatra veche, să ne amintească de casa bunicilor, unde am copilărit atât de frumos. Ne-am ales mobilă în stil rustic, am căutat prin vecini la țară covoare cusute vechi (țoale) și am recondiționat scaunele vechi de la părinți. În casă avem tot felul de accesorii populare: lenjerie pentru pat cu model tradițional, vaze din lut, cele mai la îndemana în bucatarie sunt lingurile din lemn, până și castroanele de ciorba sunt din lut. Pentru că suntem atașati de tot ce este rustic și vechi, am unit două boxe și am amenajat pentru sufletul nostru o cameră tradițională în care am adunat multe lucruri vechi frumoase : prosoape, felinare, ulcele, salba cu clopoței vechi, un butoiaș din lemn și tot felul de lucruri vechi de la țară.

mihaela-iordache-familia-populara

Baticul tradițional este cea mai frumoasa „esarfă”…
Legat de vestimentație, ia este cea care mă salvează de multe ori, o port mai peste tot, fie la o petrecere, ori duminica la biserică, la zi de sărbătoare, sau chiar într-o zi obișnuită. Și baticul tradițional este cea mai frumoasa „esarfă” din garderoba mea .

mihaela-familia-populara-stil

Încercăm să folosim cât mai multe cuvinte vechi…
În ceea ce priveste graiul moldovenesc, din zona în care locuim, încercăm să-l pastrăm cât mai mult, încercăm să folosim cât mai multe cuvinte vechi, pentru a nu se pierde. Or cea mai dulce vorbă este aceea lăsată de bunici, vorba țărănească.

mihaela-iordache-stil-popular

În adormim pe Gabriel cu cântece de leagăn…
Tot în stilul popular este și adormitul copilului. Evităm să îi punem să asculte desene animate înainte de somn. Cântecele populare de leagăn sunt melodioarele cu care il adormim deseori pe fiul nostru Gabriel. Suntem siguri că doar așa are parte de un somn liniștit și sănătos.

Mândri că suntem români!!!

Autor: Stela Botez
Foto: arhivă artist

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s