acasă · bârfe

Lansare|Mariana Melinte și Olga Istrati colindă”A cui curțiu sînt acestea” De ce cântă pe două voci?VIDEO

Interpretele Mariana Melinte și Olga Istrati au lansat colindul A cui curțiu sînt acestea. Au filmat și un frumos videoclip bucurându-și admiratorii chiar în ajun de Crăciun. De ce cântă pe două voci, află din interviul de mai jos.

Fii popular: Care este sursa acestei minunate colinde? Ați cules-o sau ați preluat-o?
Olga Istrati: Colinda „A cui curțiu sînt acestea” este o colindă preluată din culegerea ”Colinde din Transnistria” și face parte din categoria colinzilor de gazdă.
Mariana Melinte: Trecând prin băncile Academiei de Muzică, Teatru și Arte Plastice, an de an încercăm să ne formăm un repertoriu frumos, interesant și autentic. Astfel, am fost învățate să știm să apreciem folclorul și cântecele bune.

15681797_1062732893853466_348634147_o
Fii popular: De unde a venit ideea de a colabora pentru acest colind frumos?Mariana Melinte: Ideea de a colabora a venit mai întâi de la unul din profesorii catedrei noastre, domnul Victor Botnaru. Stăteam la o discuție și dumnealui ne-a sugerat: ,,…ar fi bine să faceți voi două un duet, pentru că vocile voastre se combină foarte frumos”.
Olga Istrati: Noi, fiind colege și foarte bune prietene, și având un impuls din partea mentorilor nostri, am hotărât că în preajma Sfintelor Sărbători de Crăciun să aducem și noi un strop de fericire și o părticică din sufletul nostru tuturor oamenilor.

15725666_1062732840520138_1736246733_o

Fii popular: Vocile se contopesc frumos pe terță. Este specific acestui colind să fie cântat pe două voci? Or, în mare parte nu se practică decât cântatul în unison.
Olga Istrati: Colinda este cântată pe două voci, ceea ce nu este specific pentru multe colinde, este adevărat. Dar deoarece suntem ambele de la nord, iar la nord se cântă colinde pe voci, în special în Lunca Nistrului, este ceva caracteristic subzonei Moldovei de Nord și noi am ales să păstrăm stilul bătrânesc de interpretare de la noi de acasă.
Mariana Melinte: Totodată, colindul cântat pe două voci sună mai armonic și poate plăcea mai mult publicului.

15696275_1062732697186819_1260696584_o

Fii popular: Cu ce urare de Crăciun veniți voi pentru cititorii noștri?
Mariana Melinte: Vrem ca prin acest colind minunat să bucurăm inimile oamenilor și să-i facem să-și amintească de frumoasele Sărbători de iarnă, atunci când mergeau cu colindatul și aduceau vestea cea bună, Nașterea Mântuitorului Isus Hristos!
Olga Istrati: Sfintele Sărbători ale Crăciunului și Noul An să vă aducă, bucurie în case, mult noroc și sănătate alături de cei dragi! Fie ca Nașterea Domnului să vă lumineze sufletele și casa, să aveți parte de belșug și fericire! La multi ani!

Autor: Stela Botez
Foto: arhivă artiste

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s