acasă · lifestyle · stil popular

Elibraria.eu recomandă cartea românească|Ion Druță este autorul cărților despre viața autentică a omului simplu.

Ion Druță este autorul clasic al cărților ce descriu autenticitatea țarnului și satului în care trăiește omul simplu. Druţă domină suveran proza scurtă a anilor ’60-’70. Schiţele şi povestirile sale erau de o prospeţime neobişnuită faţă de schematismul indus şi vulgarităţile ideologice proliferate de I. Canna şi alţi breslaşi. Sania, Murgul în Crimeea, Bătrâneţe, haine grele – şi nu numai – rămân să ilustreze şi azi specia şi epoca. Atunci când Vasile Coroban încerca să impună modele epice de valoare, spiritul său greu de mulţumit avea de ales din contemporani doar mostre din nuvelele lui Druţă. Proza mică a scriitorului ataca, memorabil şi incitant, problemele mari ale existenţei – viaţa şi moartea, trecerea abrazivă a omului prin timp, datoria şi sacrificiul, efemerul şi frumuseţea netrecătoare.

daruri-drutaCiclul de povestiri incluse în Daruri se structurează unitar în jurul personalităţii lui Bobocel, un erou literar căruia Ion Druţă îi insuflă viaţă şi cuminţenie exemplară, astfel încât acesta se impune, individualizat, într-o tipologie a isteţilor din literaturile pentru copii, de aiurea, prozatorul excelând aici într-un discurs şăgalnic, particularizat tocmai prin tonul mucalit, ponderat, discret al relatării faptelor spectaculoase dintr-un univers domestic prin excelenţă.
An ediţie: 2016

 

druta-horodisteRomanul autobiografic Horodişte oferă, netăgăduit, elemente preţioase în documentarea acelora care se angajează la realizarea unei priviri monografice asupra scriitorului Ion Druţă, dar romanul se impune, dincolo de acestea, ca o construcţie literară în sine, ca un roman al copilăriei, în rând cu oricare altă asemenea creaţie din patrimoniul universal, ilustrând tocmai particularităţile de manifestare umană specifice locului evocat şi propunând un personaj, un erou inedit în felul său de a-şi trăi viaţa, capabil să trezească astfel interesul oricărui cititor de oriunde şi… de orice vârstă.
An ediţie: 2016

casa-mare-druta
Piesa lui Ion Druță Casa mare este, în felul său, o metaforă în care se cuprinde drama tuturor satelor golite de viața lor firească, în urma războaielor, drama oamenilor a căror soartă se înscrie sub însemnul neîmplinirii dragostei autentice. E ca un cântec trist de nostalgică resemnare solară.

clopotnita-druta
Clopotniţa
nu e doar o construcţie medievală de cult sechestrată de autorităţi şi arsă, chipurile, de fulger. Împreună cu Hronicul, ea este imaginea metaforică a istoriei şi a credinţei noastre denaturate şi umilite de aceleaşi oficialităţi. Iar întrebarea fundamentală Unde ai fost în seara când ardea Clopotniţa? va fi, din păcate, actuală încă pentru multe generaţii înainte. Această proză a lui Ion Druţă era ea însăşi ca o bătaie de clopot revărsându-se din lăcaşul ameninţat de flăcări. Un dangăt-avertizare care trebuia să ajungă (şi a ajuns!) mai ales la conştiinţa tinerilor.

frunse-de-dor-druta
Frunze de dor
 interpretată în permanență ca un poem de dragoste, mai este un cald poem despre pământ, despre legătura omului cu pământul, baștina și vatra, despre pământul-suflet. Un motiv axial al creației druțiene este crezul în pământ, și majoritatea eroilor scriitorului vin în subiect cu acest cult al pământului, vin cu un deal și o casă înălțată de mâinile drăgăstoase ale Păstorului sau ale Plugarului Onache, cu o Câmpie a Sorocii și o Cale a cucoarelor, viu cu Pamântul. Casa e centru universului lor, pământul fiind acest univers.

 Așadar, caută să citești literatura autentică de acasă, cea care îți va aminti cine suntem și de unde ne tragem, cine ne sunt bunicii. Opera lui Druță  te va face să te regăsești printre rândurile filelor albe! Fii popular, citește cartea românească!

Autor:Stela Botez
Cărți: Elibraria.eu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s