acasă · oameni populari

Portret de artist – Nicolae Botgros

Cel mai cunoscut lăutar din întreg spațiul românesc, Nicolae Botgros, este identificat automat împreună cu orchestra Lăutarii. Este născut la 25 ianuarie 1953 în satul Badicul Moldovenesc și este o mândrie pentru Sudul Republicii Moldova. Se mândrește cu el o țară întreagă, o Românie Mare și este de-a dreptul o legendă vie a culturii neamului nostru străbun.

untitled

Titlul de cel mai bun dirijor al celei mai de succes orchestre de muzică populară a fost un vis al său de mulți ani în urmă. Or, omul niciodată nu face un lucru fără a se gândi la ceva, omul totdeauna visează la ceva, și Nicolae Botgros la fel, a visat și și-a dorit acest succes, a muncit mult pentru a ajunge la performanțele de astăzi. Ar fi un mare păcat dacă nu ar spune că de mic copil l-a cointeresat muzica, l-au preocupat lucrurile serioase, fiincă tatăl său, Dumnezeu să-l ierte, era un om foarte serios, un muzician virtuos, și nu numai muzician, fiindcă cuvintele lui rămân de aur, ele i-au rămas în suflet pentru toată viața și cu ajutorul lor, maestrul face lucruri frumoase în ziua de astăzi. Odată i-a spus așa: ”Unde ai fi, la concert, la nuntă, la orice petrecere să rămâi același și să faci lucrurile frumos, să cânți cu aceeași dăruire. ”. Speră că lucrul său care este făcut din suflet, a ajuns la nivelul la care este astăzi Nicolae Botgros prin mesajul pe care l-a primit de la tatăl său și nu numai mesajul, dar și meseria.

Nu crede că un copil poate să ia decizii, de aceea, era încă mic atunci când decizia de a se face muzician a luat-o tatăl său, lăutarul Dumitru, decizia au luat-o oamenii. Toți oamenii care îl auzeau cântând, dar de fapt, nici măcar nu cânta, el bătea pe atunci toba, și avea o singură ieșire cu vioara și făcea un program scurt de cântece folclorice la vioară, dar toată lumea care îl privea cântând chiar și la toba aia mică, ziceau că Nicolae trebuie să ajung și o să ajung un mare artist.

Acasă eram fata mamei. Când mama sa era plecată la oraș pentru cumpărărturi sau alte treburi, Nicolae rămânea acasă în locul ei, făcea curățenie prin casă, spăla vesela, uda florile de cameră, îi plăcea mult să fac treburile astea și de aceea mama îl dezmierda ”fata mamei”. Mama era acea care le punea castronul cu mâncare pe masă și toți copiii adunați în jurul mesei mâncau cu lingurile și cu mămăliguța din farfuria aia mare cu mâncare gustoasă. Erau mulți, mâncare puțină, dar se săturau. Familia Botgros în sat erau mai săraci și asta nu este o rușine pentru maestru, nu ascunde acest lucru pentru că asta era realitatea de atunci, din anii copilăriei. Și în general, cu toții am trăit sărac la început, toată elita societății noastre de astăzi sunt oameni născuți la țară, în familii modeste. Doar prin muncă au putut să scape de traiul greu și să ajungă academicieni, muzicieni, deputați, oameni de știință, regizori, actori, oameni de afaceri, oameni de succes.

untitled-png3

A făcut primul pas în dragoste. Lidia Bejenaru i-a fost alături chiar de la început, de atunci de când au făcut cunoștință la Școala de Iluminare culturală de la Soroca. Au stat într-o bancă și avea o colegă de grupă foarte bună. Dar într-o bună zi, studentul Nicolae a prins drag de ea și de atunci s-a îndrăgostit și o iubește mult până în ziua de astăzi. Pe cei doi artiști i-a legat destinul vieții lor, pentru că Lidia, la fel a venit dintr-o familie foarte mare, au fost opt copii la părinți. Învățau și se ajutam unul pe altul, lupta cu greutățile de atunci. Maestrului îi venea un pic mai ușor pentru că mai cânta pe la nunți, mai făcea un ban, mâncau dintr-o farfurie cu Lidia. După studiile de la Soroc au fost repartizați la Edineț, au fost angajați la serviciu și tot acolo s-au căsătorit.

untitled-png1

Prima dată când a pășit pe scena profesionistă fiind artist la ansamblul Mugurel, a fost foarte emoționat și îi venea foarte greu pentru că era proaspăt venit de la orchestra de la Edineț, orchestră de amatori, iar orchestra Mugurel, pe atunci, era considerată cea mai bună orchestră de muzică populară. Îi venea greu să facă performanțe mari la început, dar până la urmă a înțeles că trebuie să muncească și să facă totul ca să ajung la nivelul dorit. Colegii săi de atunci care erau la Mugurel, au văzut în el un sprijin, un prieten și ei l-au ajutat acolo unde era mai greu, unde nu știa, l-au ajutat mult și îi ajuta și maestrul cu ce putea, la rândul lui. Întotdeauna a fost ajutat și a ajutat oamenii care îl înconjurau.

untitled-png2

Nicolae Sulac este omul care l-a ajutat cel mai mult să ajung Nicolae Botgros de astăzi. El l-a iubit atât de mult, ca pe un copil al său, nu era zi să nu vorbească la telefon de 3-4 ori, nu era zi să nu se întâlnească, deseori mâncau împreună, Nicolae Sulac era un bucătar extraordinar, trăiau ca frații. Tot cu Nicolae Sulac are cele mai frumoase și mai interesante amintiri din viața artistică desfășurată prin concerte, turnee. Nicolae Sulac l-a investit pe Nicolae Botgros la pupitrul dirijoral al ansamblului Lăutarii, apoi al orchestrei Lăutarii din 1978.

untitled-png5Este onorat să fie capul orchestrei Lăutarii fiindcă este o orchestră numeroasă și trebie să aibă grijă de fiecare muzicant în parte, să se asigure că muzicanții sunt bine, iar dacă au probleme acasă sau probleme de societate sau oricare alte probleme, atunci maestrul este cel care-i ajută să și le rezolve ca să se poată concentra asupra lucrului în orchestră. Țara noastră merită să aibă o orchestră foarte bună precum Lăutarii și ei muncesc mult ca să relizeze lucruri frumoase.

Elize Stan a pus nota cea mai mare pentru Orchestra Lăutarii. Ea se consideră un om de nota 10 și are nevoie ca în jurul ei să fie numai oameni de nota 10. Datorită dumneai, astăzi Nicolae Botgros și orchestra Lăutarii fac de ani de zile naveta Chișinău-București pentru numeroase emisiuni, concerte, filmări și alte activități artistice. Tot datorită dumneaei, orchestra Lăutarii acompaniază concurenții celor mai prestigioase concursuri de folclor din România, acompaniază tineri interpreți și interpreți consacrați de muzică populară la numeroase festivale și concerte de muzică populară din tot spațiul românesc.

Posedă o vioară care are mai mult de 100 de ani. Nicolae Botgros are mai multe viori, dar una dintre ele are peste 100 de ani, chiar dacă nu este una dintre cele mai valoroase precum Amati sau Stradivarius, dar este Catalog confecționată de un meșter neamț foarte bun din Cluj, care a reparat și vioara Sradivarius. Ține la acest instrument cel mai mult pentru că într-adevăr este un instrument foarte reușit.

untitled-png4Un artist se duce la nuntă numai din necesitate, dar atunci când e amară pâinea, nu poți s-o mănânci, o dai jos. Nicolae Botgros nu dă jos pâinea amară, el pur și simplu le dorește la ceilalți să nu mănânce pâine amară fiindcă știe ce îi așteaptă pe fiecare muzicant de la noi din țară. Susține că nunțile noastre nu mai au nici o față. Dacă înainte nuta era valoroasă pentru că era muzicantul, preotul, socrii mari, socrii mici, nunii și alte personaje cu toate obiceiurile tradiționale, astăzi nunțile noastre sunt altfel, femeile cât mai provocator îmbrăcate, tradiții străine, melodii străine precum Mendelson. La nunțile nostre acuma se cântă toate felurile de muzică, ceea ce șterge din coloritul național și se transformă într-o petrecere pe toate gusturile, nu într-o sărbătoare a moldovenilor cu suflete de români.

untitled-png6În viață s-a ghidat întotdeauna de mai multe motouri, dar a încercat mereu să acționeze așa cum i-a dictat inima și gândirea. Pe lângă destinul său și menirea frumoasă pe lume, maestrul crede că s-a născut cu noroc și că a adus noroc la toți cei care au fost alături de el. toți oamenii care îl înconjoară astăzi, îi dau puteri și încredere să realizeze în continuarte multe lucruri interesante, proiecte frumoase și valoroase pentru cultura noastră.

 

Autor: Stela Botez
Foto: arhivă artist

3 gânduri despre „Portret de artist – Nicolae Botgros

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s