acasă · de leac · din strămoși · rețeta populară

Busuiocul aduce noroc și sănătate

Busuiocul este o plantă de mici dimensiuni a cărei denumire în limba latină este Ocimum basilicum. Cucerește prin aroma sa proaspătă și naturală și are proprietăți terapeutice. În alimentație,  frunzele de busuioc mărunțite, proaspete sau uscate sunt folosite pentru a da aromă diverselor tipuri de legume, fripturi sau mâncăruri, supe și inclusiv, salate de legume și fructe. 

busuioc2Află 10 beneficii ale busuiocului:

1. Puterea vindecatoare – planta are multe proprietăți medicinale: frunzele au rol tonic și revigorant pentru memorie. Acestea ajută la eliminarea materiei catarale și a flegmei din tuburile bronșice. Fruzele îmbunătățesc funcția digestivă și induc transpirația abundentă.

2. Febra si raceli frecvente – frunzele de busuioc pot fi utilizate sub formă de suc, ceai sau decoct pentru ameliorarea febrei și a răcelilor. Extractul de frunze de busuioc se va subția cu puțină apă și se va bea la fiecare 2-3 ore.

3. Tuse – busuiocul este o componentă importantă a siropurilor de tuse expectorante. Acesta ajuta la eliminarea mucusului în caz de bronșită și astm.

4. Dureri în gât – se va bea apă fiartă în care s-a adăugat puțin busuioc. La fel de utilă în acest sens este și gargara.

5. Pietre la rinichi – busuiocul are efect de tonifiere asupra rinichilor. Dacă este prezentă o piatră la rinichi, se recomandă să se bea un amestec din sucul obținut din frunze de busuioc amestecat cu miere, regulat, timp de 6 luni.

6. Tulburări cardiace – busuiocul are efect benefic în cazul bolilor cardiace și a slăbiciunii declanșate de acestea. Planta mai are rolul de a reduce nivelul colesterolului din sânge.

7. Stres – frunzele de busuioc sunt considerate ca fiind un agent anti-stres. Chiar și persoanele sănătoase pot mesteca 12 fruze de busuioc de două ori pe zi pentru prevenirea stresului. Acestea au rolul de a purifica sângele și ajută la prevenirea mai multor manifestari specifice stresului.

8. Mușcături de insecte – planta are efect preventiv și curativ în cazul mușcăturilor sau înțepăturilor de insecte. Pentru acest lucru se va consuma o linguriță de suc din frunze de busuioc, o dată la cateva ore. De asemenea, sucul proaspăt se va aplica și pe părțile afectate.

9. Probleme ale dinților – frunzele de busuioc uscate la soare, pot fi pisate și folosite pentru spălarea dinților. Pentru menținerea sănătății dentare, înlăturarea respirației urât mirositoare și pentru masajul dinților, acestea pot fi amestecate inclusiv cu ulei pentru a se forma o pastă cu care se vor curăța dinții.

10. Dureri de cap – busuiocul este un remediu util pentru durerile de cap, utilizat sub forma decoctului de frunze de busuioc, amestecate cu pastă de santal și aplicat pe frunte. Compoziția este revigorantă și ameliorează durerile de cap.

busuioc1

Autor: Stela Botez
Sursa: http://www.sfatulmedicului.ro

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s