acasă · lifestyle · stil popular

Casa cu păpuși a soților Drăgan. FOTO

Într-un colț de Românie, într-o localitate aflată la aproximativ 60 de kilometri de Sibiu, se află „Casa cu păpuşi“, un muzeu etnografic plin de suflet. Este casa unei frumoase familii de sibieni, pasionați de folclor, în care peste 150 de păpuşi îmbrăcate în costume populare românești, săsești, ungurești şi ţigănesti, își așteaptă vizitatorii.

3Casa soților Drăgan este o adevarată comoară, în care poți găsi numeroase costume populare primite drept moștenire de la părinți, o bogată colecție de discuri de vinil cu muzică de prin anii 60,  cât și obiecte vechi care sunt funcționabile și în prezent. Printre acestea se numără: unelte pentru prelucrarea cânepii din 1900, război de țesut, cuiere, blide, icoane pe sticlă şi vase ceramice, cele mai vechi fiind din 1907. Însă cu toate acestea, principala atracţie a muzeului, de unde provine şi numele, o reprezintă cele peste 150 de păpuşi îmbrăcate în port tradiţional românesc, săsesc, unguresc sau ţigănesc.

16Păpușile, care sunt de diferite dimensiuni, și făcând parte din diverse generații, atrag ca un magnet ochii curioși ai mai multor vizitatori. Toate costumele cu care sunt îmbrăcate păpușile sunt realizate manual de către Maria Drăgan, iar modelele nu sunt luate din cărți, ci din sufletul ei. Un costum de păpuşă este gata cam în patru-cinci zile, în dependență de complexitate.

28De mică, doamna Drăgan a îndrăgit lucrul manual croșetând diverse dantele, pe care le păstrează chiar și astăzi într-un album, iar la maşina de cusut a învăţat să lucreze singură, căci tainele meşteşugului de a confecţiona îmbrăcăminte – nu se învăţau din cărţi, ci se transmiteau din generaţie în generaţie – de la mamă la fiică. Fiecare păpușă din colecția sa are o poveste aparte, de care o leagă mai multe amintiri, și din acest motiv la întrebarea dacă cineva ar dori sa le cumpere, răspunsul este categoric NU, căci ceea ce face ea nici nu se vinde, nici nu se cumpără.

2Întrebată dacă există totuși o păpușă care îi este cea mai dragă sufletului, doamna Drăgan a arătat-o pe cea îmbracată în portul românesc, căci doar costumul popular românesc este emblema noastră, este cartea noastră de vizită, și cel care ne dă caracterul de unicitate.

26Teoretic, „Casa cu păpuşi“ din Agnita are un program de vizitare, însă practic, soţii Drăgan își deschid ușa casei, cu drag, oricui și la orice oră,  nepunând vreo taxă de intrare. Iar sentimentul care te invadează în urma acestei vizite este unul nobil, căci îți dă aripi să te întorci înapoi în timp. Te face să te simți din nou copil, te face să te simti cu adevarat Român!

Autor: Elena Rață
Foto: Fii popular

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s