acasă · bârfe · evenimente populare

Yardsale Nuntă în Basarabia – eveniment cultural plin de dragoste.FOTO

Astăzi, 12 februarie 2017, în incinta centrului Comercial Atrium din orașul Chișinău, s-a desfășurat Nuntă în Basarabia, eveniment organizat de Yardsale. Lume mută dornică să descopere lucruri frumoase confecționate manual, a venit la evenimnetul ce cuprinde în sine târg de artizănat popular și nu numai. Oamenii deja caută cadouri pentru Sf. Valentin și Valentina, pentru Dragobete și chiar 1 și 8 martie, așa că acest eveniment a picat tocmai la țanc.

Yardsale este o echipă de entuziaști care organizează târguri cu vânzare pe diferite tematici, dar și multe alte evenimente culturale la care colaborează ca și coordonatori de proiect/eveniment, aducând Yardsale.

_i8a5313

Am intervievat-o pe Tatiana:
Ideea de a organiza Nuntă în Basarabia există de 6 ani consecutiv… pe lângă toate celelalte peste 50 de evenimente culturale organizate de noi. Nuntă în Basarabia a venit din sentimentul de iubire, așteptarea primăverii, reînvierea naturii și a oamenilor care tot mai mult își dăruiesc îmbrățișări, zâmbete și sărutări în această perioadă a anului. Târgul vine în întâmpinarea celor ce vor să dăruiască dragoste prin lucruri mărunde confecționate cu suflet, celor care caută cadouri pentru sărbătorile care vin.

Echipa noastră este formată din oameni foarte creativi și energici… ne place să cunoaștem oameni noi, să descoperim lucruri interesante și să ne implicăm activ în viața culturală de acasă. Aceste acțiuni culturale sunt importante pentru societatea noastră, sunt o ocazie în plus de a se întâlni prietenii, de a cumpăra cadouri oamenilor dragi, de a mânca ceva gustos, de a bea ceva tărie într-o atmosferă neobișnuită. Cunosc personal tineri care au făcut cunoștință aici la eveniment ca mai apoi să se căsătorească cu adevărat și să facă și un copil.

Am ales titlul evenimentului Nuntă în Basarabia… pentru că noi ca și popor suntem bogați în tradiții frumoase, iar cele nupțiale sunt încă păstrate la noi în Republica Moldova și ne face plăcere să le combinăm în cadrul evenimentului de astăzi. Îndrăgostiții mai întâi își fac cadouri, se iubesc și relația lor frumoasă de dragoste încununează cu o nuntă bogată. În acest spirit de nuntă, aici la târg se găsesc covoare tradiționale, perne, prosoape, ii, tot felul de broderii și alte lucruri care formează zestrea de la nuntă.

_i8a5317

Pe mesele cu lucruri manuale și-au găsit locul tot mai multe obiecte din lemn, fir ață, hârtie, broderie, ceară sculptată, tot ce aduce suflu de autentic românesc, suflu de țară, suflu de rădăcini dacice. Spiritul românesc a îmbrăcat Yardsale Nuntă în Basarabia. Astfel am putut-o întâlni pe Cristina Doba și cărțile sale românești cu spirit de tradiție, livrate la domiciliu într-un ambalaj etno deosebit cum doar Elibraria.eu știe să facă.

_I8A5224.jpg

I-am întâlnit și pe cei de la Etnika, care combină ornamentele tradiționale pe hainele casual și au venit la târg cu cadouri pentru vizitatorii evenimentului.

_i8a5237_i8a5254

Olesea Plugaru a venit la Yardsale cu genți, căciulițe și bondițe confecționate prin tehnica de Împâslire a Lânii.

_i8a5184_i8a5195_i8a5214

Vera Iurciuc are o colecție mare de jucării împletite și croșetate, perfecte pentru un cadou de Dragobete.

_i8a5333

Valeria Magrițchi a adus accesorii lucrate în lemn, de o frumusețe rară, printre care se găseau și pieptene ca la bunica.

_i8a5231

Victor Onică lucrează manual cu pielea, iar centurile, gențile, portofelele, opincile confecționate de el sunt de o calitate superioară.

_i8a5272

Și Deea și-a prezentat hainele stilizate cu ornamente tradiționale brodate, precum și o coleție impresionantă de cravate și poșete populare.

_i8a5352

La eveniment și-au desfășurat activitatea mai mulți meșteri populari care munceau acolo la fața locului, bucătari care au gătit mâncare tradițională, pictori care au desenat portrete pentru vizitatori, au fost și masterclass-uri pentru copii.

Atmosfera a fost întreținută de un DJ care mixa plăcut muzica tradițională pe bituri, iar organizatorii evenimentului au oferit posibilitatea ca tinerii doritori să se căsătorească pentru o zi, fiind deghizați în mire și mireasă, fiind căsătoriți de un vornic (moderator) și înscriși pe un certificat de căsătorie fictiv. Nunta pentru o zi este o tradiție unică și cu impact pozitiv asupra vizitatorilor evenimentului.

_i8a5359_i8a5378_i8a5399

Autor: Stela Botez
Foto: Ion Țapeș pentru Fii popular

Un gând despre „Yardsale Nuntă în Basarabia – eveniment cultural plin de dragoste.FOTO

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s