acasă · oameni populari

Snejana Vdovicenco – mâinile de aur de la Casa Părintească din Palanca, Călărași

Snejana Vdovicenco lucra la Expoziția – Concurs Națională ,,Croșeta de Aur,, 2017. Fiind prezentă la eveniment, mi-a atras atenția pentru că era cea mai tânără dintre meșterițele populare participante. Îmbrăcată în ie, a ales să își prezinte lucrările confecționate manual, dar ca să nu piardă nici măcar un minut, a continuat să croșeteze.

Este conducătoarea Centrului de Artizănat Casa Părintească din satul Palanca, raionul Călărași. Conduce centrul de abia 2 ani, dar a reușit să realizeze multe lucruri frumoase, instruind copii și femei în diverse munci manuale. Preferă croșeta și are o colecție de lucrări pe care le adună pentru zestrea personală. Era anul 2000 când a luat pentru prima oară cârligelul în mână, fiind îndrumată de meșterița Tatiana Popa.

Casa Părintească a fost inaugurat la 26 noiembrie 2000 drept muzeu de artizanat particular. Patrimoniul reprezintă 4 camere cu recuzită și obiecte de cult istoric, tradițional vechi și o curte de agrement. Aflată în centrul satului, este un loc cu spaţii verzi, împrejurimi estetice naturale (păduri, poiene, lacuri) monumente istorice şi de cult (patru mănăstiri în raza de 8 km, bisericuţă de lemn-1842 din satul vecin Mîndra).

Autor: Stela Botez
Foto: Casa Părintească

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s