acasă · din strămoși · Iarmaroc · Obiceiuri și tradiții

Martie – luna lui Mărțișor și superstițiile sale.FOTO

Martie – Mărţişor este luna în care încep deja muncile câmpului. Baba Dochia urcă cu oile la munte, împletind firul roşu, al soarelui, cu cel alb, al zăpezii. Mărţişorul vesteşte venirea primăverii. Denumirea din latină vine de la zeul Marte, zeul războiului, pentru că, odată cu venirea căldurii, începeau şi războaiele.

martie6

Luna Martie are mai multe denumiri populare. Sătenii îi mai spun Germănar (încolţitor), Mărţişor sau Făurel. Această lună de început de primăvară a născut multe superstiţii, mai ales despre vreme, care acum este extrem de capricioasă şi, cu toate astea, este şi foarte bună prevestitoare. Iată câteva dintre superstițiile lunii martie:
– dacă luna Martie-i vântoasă, luna Mai va fi frumoasă;
– dacă tunetele sunt auzite la începutul lunii, se arată un an mănos;
– dacă în Mărţişor nu poţi semăna ovăzul de ploi multe, nici toamna nu vei putea semăna grâul de ploi multe;
– dacă va cânta cucul în Martie, anul va fi bogat;
– dacă Martie-i cu rouă, după Paşti mult plouă;
– dacă cineva este răcit în luna lui martie, atunci va fi sănătos peste an.

martie1În luna Martie se culeg primele flori de primăvară bune de leac. Urzica este cea dintâi buruiană care te scapă de boala şi iarbă-mare.

Zilele Babelor

Între 1 şi 9 Martie există câteva obiceiuri care au născut superstiţii; Martie începe cu sărbătoarea Mărţişorului, pe 1 Martie, eveniment cunoscut doar în arealul balcanic, în mod special în ţara noastră şi la vecinii bulgari. Pe 1 Martie oamenii îşi aleg câte o zi din aşa-zisele Zilele Babelor, care le arătă cum va fi viaţa lor în acel an, luminoasă, noroasă sau posomorâtă.
Zilele Babelor sunt de regulă în număr de şapte, dar în unele locuri funcţia oraculară se întinde până la ziua de 9 a lunii, iar în alte regiuni până în ziua de 12 Martie după cele 12 luni ale anului, fapt ce conferea funcţiei oraculare o mai mare greutate.
Superstiţia spune că dacă vremea este rea în aceste zile ale Babelor, înseamnă că Baba Dochia îşi scutură cojoacele.

martie2Drăgostitele

Ziua de 9 Martie este numită şi Ziua Şarpelui, zi care înseamnă şi activizarea practicilor vrăjitoreşti; ea mai este numită în popor Drăgostitele. În această zi, toţi oamenii care n-au nume de sfânt îşi serbează ziua. Superstiţia spune că cine lucrează în această zi, va muri de veninul şarpelui, sau că cine nu ţine această sărbătoare zace patruzeci de zile.

martie3Blagovestenie

La 25 Martie este sărbătoarea numită Blagovesteniile, Buna Vestire, dar şi Ziua Cucului. Obiceiul cel mai răspândit este acela de a face un foc mare lângă care se pun pâine, sare şi apă, ca să se încălzească îngerii, să mănânce şi să bea. Pâinea şi sarea se dau apoi de pomană. În această zi nimeni nu trebuie să caute gâlceavă, că e de rău. Nu se pune mâna pe ouă şi nu se pun cloşte, căci ies puii strâmbi şi urâţi. Există superstiţia că aşa cum va fi vremea în ziua de Blagovestenie, aşa va fi şi de Paşti, iar dacă în această zi este frunza verde în natură, va fi un an cu belşug.

Autor: Stela Botez
Sursa: supertstitii.ro
Foto: Dinu Bubulici

Un gând despre „Martie – luna lui Mărțișor și superstițiile sale.FOTO

  1. Marte/Gradivus este zeu get/dac și, se prea poate, nu era zeu al războiului. „Pînă într-atît au fost lăudați geții, încît s-a spus că la ei s-a născut Marte, pe care fantezia poeților l-a numit zeu al războiului, de unde și Vergiliu spune: Tatăl Gradivus, care ocrotește ogoarele getice. (Getica, Iordanes, Fundația Gândirea, pg 15, § 40)
    Martie, după Calendarul Popular, este prima lună a anului. Numai așa Septembrie este luna a șaptea, Octombrie a opta, Noiembrie a noua, Decembrie a zecea.

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s