acasă · evenimente populare

Laureații Festivalului Concurs al Cântecului Popular Românesc „Lucreţia Ciobanu”, ediția a II-a

25 de interpreți din 18 județe ale României s-au întrecut  în acest weekend la Sibiu, în competiția celei de-a doua ediții a Festivalului – Concurs al Cântecului Popular Românesc „Lucreţia Ciobanu”. Au fost două zile de sărbătoare, în care folclorul românesc ne-a unit și ne-a oferit bucuria unor spectacole de mare calibru, și totodată convingerea că și tânara generație este foarte talentată și iubitoare de folclor.

DSC01642

În perioada 18-19 martie 2017, pe scena  Sălii „Thalia” din Sibiu, mai multi tineri solişti vocali, iubitori ai muzicii populare şi dornici de afirmare din întreaga Românie, s-au întrecut pentru Trofeul Festivalului-Concurs al Cântecului Popular Românesc „Lucreţia Ciobanu”.

În prima zi de concurs, spectacolul a debutat cu un microrecital susţinut de Cristian Pomohaci, dupa care cei 25 de participanți ne-au oferit o călătorie folclorică prin numeroase orașe din țară precum: Teleorman, Alba, Ialomiţa, Maramureş, Suceava, Gorj, Sibiu, Vâlcea, Mureş, Bistrita Năsăud, Botoşani, Giurgiu, Caraş, Argeş, Arad, Olt, Vaslui, Timiş. Fiecare concurent a avut de interpretat două melodii specifice zonei pe care o reprezintă, dintre care una fără acompaniament orchestral (doină, baladă sau cântec doinit).

DSC01634

Juriul a fost alcătuit din personalităţi ale folclorului românesc: prof. dr.Elise Stan, etnomuzicolog, realizator de emisiuni la Televiziunea Română – președintele juriului; Eugenia Florea – etnomuzicolog, realizator de evenimente şi emisiuni folclorice; Ionuţ Fulea – preşedinte al Uniunii Artiștilor Interpreți de Folclor Muzical din România (UAIFMR); Nineta Popa – interpretă de muzică populară; Carmen Popovici Dumbravă – profesor de canto la Școala Populară de Arte – Timișoara și interpretă de muzică populară; prof. univ. dr. Ilie Moise – etnolog, cercetător științific la Institutul de Cercetări Socio – Umane din Sibiu și Maria Mihali – interpretă de muzică populară, laureata Marelui Premiu al ediției 2016 a Festivalului – Concurs „Lucreția Ciobanu

Silvia Macrea, directorul Festivalului şi al  Centrului Judeţean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiţionale „Cindrelul-Junii” Sibiu, a precizat că în acest an a fost: „O ediție frumoasă, o ediție plină de culoare, o ediție în care acești minunați tineri care au concurat pe scena festivalului au adus aici, la Sibiu, cele mai frumoase costume populare și au venit cu superbe piese vocale din diferite zone folclorice ale țării. A fost o ediție în care din nou am omagiat-o pe cea care ne-a reprezentat în cel mai frumos mod atât pe noi, pe mărgineni, cât și pe toți românii – pe doamna munților  Lucreția Ciobanu”.

DSC01980

Cu toate că a fost o  preselecție grea, juriul a apreciat în primul rând calităţile vocale ale concurenţilor, autenticitatea pieselor şi a costumelor lor populare, cât și cunoştinţele de etnologie ale participanților.

Silvia Macrea, directorul Festivalului şi al  Centrului Judeţean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiţionale „Cindrelul-Junii” Sibiu, a precizat că „toţi participanţii meritau să câştige acest concurs„. Cu toate acestea cei mai buni dintre cei mai buni au fost:

Premiul Uniunii Artiştilor de Folclor Muzical a fost câștigat de  Larisa Lup din Judeţul Mureş, dar care a reprezentat, de această dată, Sibiul. Pe lângă câștigul material, acest premiu i-a adus Larisei Lup și dobândirea de membru de drept al acestei Uniuni.

Trei Premii Speciale au primit Mihaela Piţigoi din Argeş, Simona Mazăre din Botoşani şi Cosmin Herăscu din Vâlcea (câte 600 lei).

Două Premii oferite de Centrul Judeţean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiţionale „Cindrelul-Junii” Sibiu s-au dus la Daria Gâdea din Maramureş şi Marian Gogan din Suceava (câte 500 lei).
Două Premii au fost oferite de Cercul Militar Sibiu lui Mihai Hrincescu din Suceava şi Roxana Rozlovean din Timiş (câte 500 lei).

Premiul Agenţiei de Folclor l-a primit Ana Maria Marti din Bistrița.

Premiul de popularitate, desemnat prin votul spectatorilor prezenţi la festival, l-a câștigat Alexandru Urs din Sibiu (300 lei)

 Premiul I Denisa Bărbat, judeţul Alba (2000 lei)

Premiul IIVlăduţ Sărmaş din Bistriţa-Năsăud (1500 lei)

Premiul IIISimona Alexandru din Teleorman. (1000 lei)

Iar Trofeul Festivalului  și 3000 de lei a fost câştigat de tânăra intrepretă Iulia Mihai, reprezentanta judeţului Giurgiu. Acesta i-a fost înmânat de preşedintele Consiliului Judeţean Sibiu, Daniela Cîmpean.

DSC02072

Toţi participanţii au primit şi o diplomă de participare și o culegere de cântece ale Doamnei Munţilor, Lucreţia Ciobanu, oferite de Centrul Judeţean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiţionale „Cindrelul-Junii” Sibiu
Un regal folcloric ne-a oferit în memoria minunatei artiste, Lucretia Ciobanu, și zeci de artiști consacrați. În prima seară de concurs, iubitorii de folclor au urmărit un recital de exceptie a soliștilor: Stana Stepanescu, Oana Tomoiagă, Paul Ananie, Florin Boita, Izabela Tomiţa, Gabriel Dumitru, Narcisa Băleanu, Andra Matei, Alexandru Brădăţan, Andreea Haisan, Nicu Mâţă, Tudor Furdui Iancu, Ovidiu Homorodean, Virginia Irimuş, Codruţa Rodean, Răzvan Năstăsescu, Traian Stoiţă, Bogdan Cioranu, Ionela Sterp, Luminiţa Dejan, Daniel Pop, Vlăduţa Lupău, Mădălina Mîrza şi Sebastian Stan.

DSC01908

Iar, în cea de-a doua seară, pe lângă recitalul susţinut de Maria Mihali, laureata Marelui Premiu al Festivalului „Lucreţia Ciobanu”, ediţia I, cei mai apreciaţi artişti ai muzicii populare româneşti , printre care se numara: Adrian Neamţu, Robert Târnăveanu, Alina Bîcă, Alina Pinca, Ilie Medrea, Nelu Albu, Viorica Telcean, Marcel Părău, Camelia Cosma Stoiţă, Olguţa Berbec, Viorica Macovei, Nicuşor Iordan, Mariana Ionescu Căpitănescu, Ionuţ Fulea, Mariana Deac, Alexandru Pugna, Carmen Popovici Dumbravă, Nineta Popa, Mariana Anghel si Dumitru Teleagă, ne-au invitat la o şezătoare. Aceștia au depănat amintiri legate de “doamna Munților”, au cântat și au încântat publicul cu cele mai frumoase melodii de muzică populară. Emoțiile au atins apogeul, atunci când pe scena festivalului a urcat cu un mesaj de mulțumire și admirație și fiica regretatei artiste Lucreția Ciobanu  – Rodica Stoica.

DSC02171

Pe toată durata festivalului, acompaniamentul orchestral a fost asigurat de Ansamblul Folcloric Profesionist „Cindrelul-Junii Sibiului”, dirijor Gabriel Popescu.

 

Autor: Elena Rață
Foto/video: Elena Rață pentru Fii Popular

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s