acasă · oameni populari

„Pentru mine muzica, folclorul și costumul tradițional românesc reprezintă un mod de viață”. Interviu cu Iulia Mihai, câștigătoarea Marelui Trofeu al Festivalului „Lucreția Ciobanu”, Ediția a II-a.

Este frumoasă, este talentată, emană bunătate și iubește nespus de mult muzica populară. Este vorba de Iulia Mihai, o tânără din Clejani, care a reușit să obțină Marele Trofeu al Festivalului Concurs „Lucreția Ciobanu” din acest an, convingând membrii juriului, că ea este cea mai bună dintre cei mai buni. Pentru a afla câte premii a mai câștigat până acum și ce înseamnă pentru ea folclorul și costumul tradițional românesc, urmăriți mai jos un interviu oferit în exclusivitate pentru Fii Popular.

 DSC01848

Fii Popular:  Cine este Iulia Mihai și de la cine ai moștenit darul de a cânta?

Iulia Mihai: M-am născut in satul Podu Doamnei, comuna Clejani, județul Giurgiu, o localitate vestită pentru lăutarii săi.  Moștenesc acest talent de la părinții mei Constantin şi Tudoriţa Mihai. Tata este cel care mă îndrumă și mă însoţeşte peste tot unde merg, fie că este vorba de festivaluri, emisiuni, spectacole ori alte evenimente. Am început să cânt de la vârsta de 10 ani, avându-l ca profesor pe domnul Ion Stan de la școala de muzica din Giurgiu. În prezent sunt eleva în clasa a XII- a la Colegiul Național de Arte „Dinu Lipatti” din București.

DSC01854Fii Popular:  Ce înseamnă pentru tine muzica, folclorul și costumul tradițional românesc?

Iulia Mihai: Pentru mine muzica, folclorul și costumul tradițional românesc reprezintă un mod de viață. M-am născut și am crescut cu folclorul autentic specific zonei Clejani și mă mândresc cu asta. După cum știți, Clejani este o importantă vatra folclorică recunoscută atât pe plan național, cât și internațional. Încă din copilărie am ascultat cântecele vechilor lăutari de la Clejani, o parte dintre ele regăsindu-se și în repertoriul meu.

DSC02071

Fii Popular:  Câte premii în domeniul muzical ai câștigat până acum și prin ce e diferit Marele Trofeu al Festivalului Național „Lucreția Ciobanu”?

Iulia Mihai:  Am câștigat multe premii până acum și am sa vă enumăr doar câteva dintre ele: Trofeul festivalului „Dor de cânt românesc” – Cumpăna 2012, Trofeul festivalului „Doina, Doina, cântec dulce” – Gura Humorului 2011,  Trofeul festivalului „Munte, munte, brad frumos” – Baia de Arama 2013,  Trofeul „Ileana Constantinescu” – Draganesti, Olt 2013. În 2014 am câștigat  trofeul „Dragan Muntean” – Deva,  Trofeul „Strugurele de Aur” Jidvei, Trofeul „Iosif Sivu si Cosmin Golban” – Timișoara,  Trofeul ” Mariana Draghicescu” – Timisoara. În 2016 am luat Premiul I la Olimpiada Naționala de Muzica In 2017 și Marele Premiu la festivalul „Topul Mărtișorului” din Timisoara.Cel mai recent este Trofeul festivalului „Lucreția Ciobanu” si este, într-adevăr, cel mai important pentru mine deoarece mi l-am dorit foarte mult. Consider că este un omagiu adus „Doamnei Munților”. Este pentru prima dată când am cântat în fața publicului sibian și m-am bucurat nespus de primirea caldă.

DSC02079

Fii Popular:  Cum ți s-a părut organizarea concursului și ce mesaj le-ai tranmsite celor ce vor dori să participe anul viitor?

Iulia Mihai:  Vreau să le mulțumesc organizatorilor și în special doamnei Silvia Macrea, un om deosebit care susține și promovează prin tot ceea ce face tinerele talente. Iar, tinerilor care nu au participat încă la acest festival le adresez îndemnul de a se înscrie cu încredere și cu credința că vor beneficia de o jurizare competentă și imparțială, garanție fiind componența juriului care este alcătuit în exclusivitate din oameni ce activează în domeniul folcloric, președinte fiind doamna Elise Stan, un om de o înaltă ținută morală și probitate profesională. Țin să le mulțumesc tuturor membrilor juriului, domnului profesor Ion Stan, cât și profesoarei mele actuale, domnișoara Loredana Streche.

DSC01855

Fii Popular:  Ce planuri de viitor ai și care ar fi cel mai mare vis al tău?

Iulia Mihai:  Vreau să urmez cursurile Conservatorului din București, la secția pedagogie muzicală. Mi-aș dori foarte mult ca peste ani să pot susține un spectacol la Sala Palatului alături de colegii mei de cântec.

Fii Popular:  Multă baftă!

Autor: Elena RAȚĂ

Foto: Fii Popular

Un gând despre „„Pentru mine muzica, folclorul și costumul tradițional românesc reprezintă un mod de viață”. Interviu cu Iulia Mihai, câștigătoarea Marelui Trofeu al Festivalului „Lucreția Ciobanu”, Ediția a II-a.

  1. Felicitări, Iulia Mihai, un talent înnăscut, o frumusețe sufleteasca, o modesta și foarte bina educata.
    Felicitări și părinților și profesorilor!

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s