acasă · din strămoși · mm...ca la bunica

Sarmalele cele mai tradiționale nelipsite de la masa de sărbătoare! Rețetă

Sarmalele sunt bucate tradiționale românești pregătite din vechi timpuri de gospodinele de la țară. Li se mai spune Găluște și sunt la mare căutare chiar și la oraș, datorită gustului lor. Nu există sărbătoare în casa omului fără sărmăluțe pe masă! Reţetele variază de la o zonă la alta, dar gustul rămâne autentic.

În Moldova sarmalele se învelesc în foi de viță de vie sau în frunze de varză murată, și se fierb în vase de lut, la foc lent sau în cuptor. Iată o rețetă de preparare a găluștelor la sudul Moldovei:

De ce ai nevoie?

Frunze de viță de vie sau de varză murată
Orez
Sare
Carne de porc, pasăre sau vită
Boia de ardei iute
Ceapă
Ulei
Suc de roșii
Morcov
Grăsime de porc sau găină

Preparare:

Frunzele: Frunzele de viță de vie se spală și, dacă nu sunt conservate în sare pentru iarnă, se opăresc în apă fierbinte pentru 1-2 minute, se scurg de apă.
Compoziția: Orezul se spală bine până apa iese curată, astfel se îndepărtează tot amidonul. Carnea de porc, vită sau pasăre se toacă mărunt și se codimentează cu sare și boia de ardei iute. Peste carne se adaugă ceapa tăiată mărunt și prăjită în ulei, timp de 2-3 minute. Peste compoziția rece se mai adaugă morcovul ras, orezul, piper negru și două ouă. Gospodinele omogenizează bine compoziția, apoi încep a împleti sarmalele.
Învârtitul: Foile de viță de vie și/sau varză murată se umplu cu câte o lingură din amestecul pregătit, apoi se rulează și se pun într-o oală de lut unsă cu grăsime de porc sau găină. Peste sarmalele în foi de viță adaugă suc de roșii și borș acru, iar în cele în foi de varză murată adaugă doar suc de roșii, cât să acopere sarmalele.
La cuptor: Sarmalele nu se amestecă, deoarece se schimbă gustul. Oala cu sarmale, acoperită cu capac, se dă la cuptor pentru aproximativ o oră jumate.
Se mănâncă: Sarmalele se mănâncă cu pâine sau mămăligă şi se răcoresc cu iaurt natural sau smântână, în funcţie de preferinţele fiecăruia.
Poftă bună!

Sursa: luncaprutuluidejos.md
Foto: Roman Friptuleac la pensiunea „La Gura Cuptorului” din s. Văleni, RM

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s