acasă · bârfe

De la operă la folclor. Povestea lui Ilie Caraș:,,Am făcut cunoștință cu folclorul dintr-o simplă întâmplare,,

Ilie Caraș este interpretul originar din satul Rapcea, raionul Storojineț, regiunea Cernăuți. Reprezintă cu cinste cântecul, jocul, tradițiile și costumul popular din zona Bucovinei de Nord. Se pare că soarta a avut grijă să-i ofere folclorul drept legământ, or la începuturile sale, Ilie cânta altceva. Iată povestea artistului:

A făcut cunoștință cu folclorul dintr-o simpă întâmplare. A mers să-l susțină pe un coleg de la Conservator care cânta folclor și participa la un concurs. Pe holurile încăperii unde se ținea concursul, Ilie fredona doina colegului său Veaceslav Bînzari.
Ceasul și întâmplare a făcut ca în acel moment să treacă pe alături doamna Elise Stan, realizator de emisiuni tv de folclor, producător muzical și etnomuzicolog. Dânsa l-a remarcat și l-a întrebat dacă e concurent. Ilie a spus doar că îi place muzica populară. În timpul concursului, Veaceslav fiind  basarabean, Elise Stan i-a lăsat un număr de telefon și i-a spus să o caute, când vine la București, pe etnomuzicologul Steluța Popa, cea care a editat o culegere de folclor din Basarabia.
Băieții au mers împreună la București și doamna Steluța, după ce l-a ascultat pe Veaceslav, l-a întrebat pe Ilie dacă nu cântă și el cumva. Ilie răspunzând că cântă muzică clasică, etnomuzicologul Steluța Popa a râs exclamând: Tot la foaie verde și la coada furcii vei ajunge pentru că ești de la țară și cât de mult vei cânta muzică clasică, tot doina rămâne în sufletul românului. L-a rugat să cânte și Ilie a fredonat Cântă cucu-n Bucovina. Da, brânză bună în burduf de câine! a zis doamna Popa și l-a sfătuit să cânte muzică populară, ci nu clasică, pentru că folclorul are nevoie de voci bărbătești.
Așa Ilie Caraș a început să cânte muzică populară. La început o interpreta în manieră clasică, cu forță, iar apoi a înțeles dulceața folclorului și a început să cânte cu multă naturalețe. Îndrumat de Elise Stan a participat la numeroase concursuri de folcor din România, unde a luat multe premii și toate importante.

Autor: Stela Botez
Foto: arhivă artist

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s