acasă · Brandul popular · oameni populari

Mândria Tatianei Mîrza:,,Nu mă consider designer, eu cos haine care să stea frumos pe corp,,

Atunci când spunem cuvântul mândria, ne referim la ceva sau cineva de care ne mândrim. Pentru mine, însă, mândria se asociază mereu cu brandul Mândria pentru că îmi plac la nebunie piesele vestimentare brodate cu ornamente tradiționale. Iar pentru Tatiana Mîrza, Mândria înseamnă totul pentru că ea depune mult suflet în ceea ce face. Vă propun să o cunoaștem mai bine. 

Fii Popular: De unde a venit ideea de a deschide atelierul Mândria?
Tatiana Mîrza: Sunt în domeniul Fashion de la vârsta de 14 ani lucrând cu acul și foarfecele. În copilărie am cusut foarte mult încă de micuță hăinuțe pentru păpuși pe care eu le cream cu imaginația mea de copil.

Fii Popular: Care a fost prima haină cusută de tine?
Tatiana Mîrza: Să coși acasă este una, dar să faci o piesă vestimentară este altceva. Prima rochiță a fost pentru păpușa cu care mă jucam în copilărie. A crea o haină însă, este un nivel superior de croitorie, ceea ce am făcut mai târziu, atunci când am început să lucrez.

Fii Popular: Cineva în familia ta mai coase? Mama sau bunica? De unde ai moștenit talentul?
Tatiana Mîrza:
Mama mea cosea, dar dragostea mea pentru ac și ață a venit așa în timp, odată cu încercările mele de a croi.

t6

Fii Popular: Ai studii în domeniu?
Tatiana Mîrza: Am studii medii de specialitate, sunt croitor de meserie. Am studiat în Chișinău, aici unde m-am născut și unde este toată familia mea. Totuși, cred că studiile nu sunt de ajuns, lucrul manual necesită multă muncă.

Fii Popular: Te-ai temut la început că n-o să iasă ceva? Ai trecut prin moemte grele până a dobândi succesul?
Tatiana Mîrza: Orice ai începe, oricum există emoții. Eram și eu îngrijorată la început, dar mi-am dorit să reușesc pentru că sunt ambițioasă și niciodată nu privesc în urma mea, ci doar înainte spre scopul final. Prin greutăți spre stele – acesta este motoul meu în viață.

Fii Popular: Care este prima ta piesă vestimentară marca Mândria?
Tatiana Mîrza: Am început cu Ia pentru femei.

Fii Popular: Până la fondarea brandului Mândria,ce ai lucrat?
Tatiana Mîrza: Am colaborat cu un designer autohton, am lucrat în atelierul designerului respectiv și am acumulat experiență.

t5

Fii Popular: La noi există mai multe branduri asemănătoare pe piață. Cum lupți cu concurența?
Tatiana Mîrza: Eu nu mă compar cu nimeni și nu atrag atenția la concurență, eu pur și simplu îmi caut de treaba mea și fac ceea ce îmi place, investind timpul meu și energia în lucrul pe care-l fac cu dragoste. Prefer să nu-mi irosesc energia pentru a urmări concurenții mei. Oamenii sunt diferiți și au gusturi diferite precum și libertatea de a alege.

Fii Popular: Este constructivă concurența în domeniul tău?
Tatiana Mîrza: Cred că da, chiar dacă aș spune că nu avem o concurență foarte mare. Eu nu simt de fapt tensiunea concurenței, ceea ce înseamnă că fiecare atelier își face treaba bine.

Fii Popular: Se întâmplă să fie asemănate rochiile Mândria cu rochiile altui brand?
Tatiana Mîrza: Doar gurile rele pot face astfel de asemănări neîntemeiate. Eu știu că ultimul inovator în lumea modei a fost Coco Chanel. Din acea perioadă și până în prezent nu s-a mai inventat nimic noi, decât s-au creat piese vestimentare din stofe diferite, s-au combinat elemente și stiluri, s-au adăugat accesorii, s-au făcut tăieturi trăsnite, dar toate astea având la bază un croi anumit sau un desen fundamental. Designerii de astăzi nu inventează nimic nou, ei doar crează din ceea ce deja există folosind propria imaginație. În cazul nostru, broderia pe stofă a fost inventată nu de vestiții designeri, ci de către strămoșii noștri.

t4

Fii Popular: Pe rochiile Mândria este brodat un anumit ornament care nu se mai regăsește pe alte piese vestimetare. Cum alegi modele de ornamente?
Tatiana Mîrza: Am un principiu: nu repet ornamentele care se găsesc pe hainele altor branduri. Am o colecție imensă de desene de ornamente tradiționale de prin cărți vechi, de pe fotografii epocale. Eu merg în biblioteci ca să studiez fiecare ornament găsit. Sunt mereu în căutare de ornamente vechi și neexploatate.

Fii Popular: Se întâmplă să modifici desenele ornamentelor?
Tatiana Mîrza: Dacă este vorba despre un ornament desenat manual, atunci pot interveni pentru a schimba ceva elemente, iar dacă este vorba despre desen computerizat, îl păstez intact ca pe fotografia originală. Iar dacă am un desen specific unei regiuni, atunci mă strădui să păstrez ornamentul pentru a păstra autenticitatea.

Fii Popular: Și croiul?
Tatiana Mîrza: Croiala este una de tip nou. Astăzi Ia nu mai are aceeași cusătură ca pe timpuri, este o ie de tip nou, cusută după altfel de tehnică decât cea a străbunicilor noastre. Deci noi stilizăm hainele după modele vechi autentice.

Fii Popular: Și dacă o mireasă vine să cumpere o rochie cu ornamente din sud, găsește așa ceva în atelierul Mândria?
Tatiana Mîrza: Desigur, îi prezent piesele vestimentare existente în stoc, cu ornament din zona de sud, iar dacă comandă rochia spre coasere, îi prezent mai multe ornamente specifice zonei de sud, astfel încât mireasa poate să aleagă desenul preferat pentru rochia sa.

Fii Popular: Dacă clientul vine la atelier cu propriul desen, cum se lucrează în acest caz?
Tatiana Mîrza: Foarte des întâlnesc astfel de clienți și lucrez cu plăcere pentru ei, îmbogățindu-mi totdată baza de ornamente. Este nevoie de mai mult timp pentru a crea acea piesă vestimentară pentru că durează foarte mult compiuterizarea desenului de către programist și designerul grafician. Sunt și cazuri în care se prezintă o rochie a altor designeri și atunci prefer să nu copiez modelul.

t2

Fii Popular: Cum este să fii designer?
Tatiana Mîrza: Eu nu mă consider designer. Eu pur și simplu încerc să creez piese vestimentare conducându-mă după medele deja existente și folosind cunoștințele mele de croitor, atât. Astăzi toată lumea își atribuie titlul de designer, dar dacă îi dai în mână un metru pătrat de stofă, un ac cu ață și un foarfece, nu știe ce să facă cu ele. Eu însă, știu să cos fără să am studii de designer, ci pur și simplu fac haine care pot fi purtate. Eu cos haine care să stea frumos pe corpul femeilor, să le scoată în evidență feminitatea și sexualitatea și să le facă să se simtă speciale.

Fii Popular: Lucrezi personal cu clienții sau ai oameni duc tratativele?
Tatiana Mîrza: Prefer să comunic personal cu clienții pentru că contactul direct cu ei îmi oferă posibilitatea să observ proporțiile corpului, culoarea tenului, nuanța părului, energia omului, temperamentul lui, ceea ce face mai ușor lucrul. Este foarte greu să lucrez doar online, dar uneori suntem nevoiți să realizăm și comenzi online pentru că clienții sunt plecați într-o altă țară spre exemplu.

Fii Popular: Cât de des Mândria crează colecții noi de piese vestimentare?
Tatiana Mîrza: Venim pe piață cu haine noi la fiecare sezon sau la fiecare prezentare de modă la care participăm. Creăm rochii noi pentru fiecare sezon de nunți pentru că hainele noastre se cumpără și noi nu repetăm modelele, ci creăm altele noi astfel încât ne îmbogățim stocul cât mai des.

Fii Popular: Cât de des lucrezi cu vedetele?
Tatiana Mîrza: Îmi place să lucrez cu persoanele publice în general pentru că acești oameni sunt creativi, sunt interesanți și chiar am ce învăța de la ei.

Fii Popular: Dacă faci o rochie exclusivă pentru o vedetă și apoi vine o clientă să comande acea rochie, ce faci în astfel de cazuri?
Tatiana Mîrza: Îmi pace să mă țin de cuvânt și să respect înțelegerea cu oamenii. Odată ce am promis rochie exclusivă unei femei, acea rochie este doar a ei și încerc să explic clienților că nu am voie să o reproduc. Propun modificări de model în așa fel încât rochia să nu se repete identic și atunci clientul rămâne împăcat, iar vedeta este mulțumită de unicitatea sa. Toată lumea fericită.

Fii Popular: Mândria participă la foarte multe evenimente mondene, expoziții și prezentări de modă. Cât de importante sunt aceste apariții publice?
Tatiana Mîrza: Eu sunt activă de felul meu și îmi place să duc un mod de viață activ, deaceea eu am nevoie de aceste evenimente pentru a-mi împărtăși energia oamenilor din jurul meu. Participările brandului Mândria la tot felul de prezentări și expoziții este o muncă enormă care aduce roade ulterior în timp. Acum investesc în numele brandului, iar mai apoi, numele va lucra pentru mine.

t1

Fii Popular: Cum îți dorești să fie Mândria pente 5 ani?
Tatiana Mîrza: În primul rând, mă voi conduce după noile tendințe. Moda niciodată nu stă pe loc, este ca un râu cu apă curgătoare. Îmi doresc să fim mereu în trend, să venim cu noi idei. Îmi doresc să ne extindem ca și brand în alte țări. Avem planuri mari și sunt sigură că ne vom îndeplini scopurile.

Fii Popular: Tot mai des Mândria colaborează cu clienți din România. Cum este să lucrezi cu românii de acolo?
Tatiana Mîrza: Piața românească este una mare și cu perspective frumoase. Moldova fiind o țară mică, respectiv clienții sunt mai puțini, iar eu vreau să ne extindem, să creștem și de aceea tindem să colaborăm cu România.

Fii Popular: Și dacă vei avea foarte multe cereri, cum vei reuși să faci față volumului mare de lucru în termenii prestabiliți cu clienții, astfel încât să nu întârzii cu comenzile?
Tatiana Mîrza: Ne vom descurca cu cea mai mare ușurință pentru că avem tehnică destulă, avem brațe de muncă și un plan bine pus la punct astfel încât să facem față volumuli mare de comenzi. Dacă este nevoie, mai deschidem un atelier fără ezitare, doar să fie clienți mulți de care să ne bucurăm.

Autor: Stela Botez
Foto: arhivă Tatiana Mîrza

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s