acasă · bârfe

Alina Ceuca a lansat albumul de pricesne ,,Am venit la tine, Doamne,,

Alina Ceuca de curând a lansat un album de pricesne tocmai potrivit pentru sărbătorile pascale, dar și bine de ascultat cu smerenie în postul Paștilor. Albumul se intitulează Am venit la tine, Doamne și a fost prezentat public de florii, în cadrul unui frumos concert de pricesne în orșul Sângeorz-Bai. Am întrebat-o pe Alina mai multe despre acest album și despre Paștile din familia sa.

Fii Popular: priceasna este un gen de cântec destul de greu de interpretat, dar și de găsit. Tu câte cântece pascale ai adunat pe noul tău CD muzical și de unde le-ai cules sau preluat?
Alina Ceuca: Albumul Am venit la tine, Doamne conține 13 pricesne pe care le știu de la bunica, câteva le știu de la corul bisericii și de la regretata artistă Valeria Peter Predescu.

Fii Popular: Unde poate fi găsit în vânzare CD-ul?
Alina Ceuca: Doar la câteva biserici din zona Bistriței, dar cine dorește, poate să mă contacteze pe Facebook sau la telefon, pentru că o să mă ocup personal de Vânzarea și livrarea lor.

17835232_1307270996029057_953750071885543848_o

Fii Popular: Cât de credincioasă esti? Mergi des la biserică? Cum este conexiunea ta cu Dumnezeu?
Alina Ceuca: Chiar dacă nu reușesc să merg în fiecare duminică la biserică, mă rog cât de des pot…cel mai mult îmi place când sunt invitată la biserici și mănăstiri să cânt pricesne. Este cea mai mare bucurie pentrut mine și acest lucru îl consider o rugăciune. Chiar după Sfintele Paști sunt invitată în Suedia de către Preasfințitul Macarie Drăgoi (Episcopul Europei de Nord), la Sfințirea unei biserici românești să cânt pricesnele noastre frumoase și romanilor de acolo. Biserica poarta hramul „Sfinții Martiri Năsăudeni”, unde voi interpreta pe lângă pricesne, și balada lui Tănase Todoran (martir năsăudean). Credința se manifestă prin faptele noastre.

Fii Popular: Fiind un om care păstrează și promovează tradiția românească, ce obiceiuri de Paști aveți la voi în zonă?
Alina Ceuca: Avem multe obiceiuri frumoase aici la Salva, cum este și umblatul în pcez (adică copiii merg prin sat cu trăistuța după ouă și turtițe și vestesc învierea Domnului). De la mama am învățat să vopsesc ouăle cu coji de ceapa roșie și frunze de plante din grădină. Am învățat sa fac și pască împletită din aluat cu forma de cruce deasupra și brânza amestecată cu ou. An de an păstrăm aceste obiceiuri sfinte și ne place. La noi în zonă, mai ales la mine la Salva, Paștele este așteptat cu multă evlavie și rugăciune. Este una dintre cele mai frumoase sărbători.

Fii Popular: Mulțumim și Doamne-ajută în tot ceea ce faci!
Alina Ceuca: Mulțumesc și eu. Le doresc tuturor sărbători de Paști fericite, cu lumină și liniște sufletească!

Autor: Stela Botez
Foto: arhiva artist

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s