acasă · lifestyle · stil popular

Folcloric sau religios? Cântecul Pascal ,,Era odată o tainică grădină,, în zeci de interpretări.VIDEO

Colindele pascale sau pricesnele, cum li se spune în România, sunt cântece interpretate de la începutul Postului Mare și până la Sfintele Paști, chiar și până la Blajini. Au melodie armonioasă și text religios despre Răstignirea și Învierea Domnului Isus Hristos întru iertarea păcatelor oamenilor. Puțini interpreți aleg să abordeze acest gen de cântec, cu toate astea, este la mare căutare în acastă perioadă de curățare sufletească și trupească.

Priceasna Era odată o tainică grădină este probabil cea mai cunoscută dintre toate cântecele pascale pentru că este interpretată în foarte multe variante și de mai mulți cântăreți, fie ei coriști în strană, fie interpreți de muzică populară. Spre mirarea mea, prea puțini interpreți de muzică ușoară cântă pricesne, eu o cunosc doar pe Paula Seling cu un album de cântece pascale. Despre tainica grădină cântă fețile bisericești în stilul lor evlavios:

În interpretare folclorică această priceasnă sună deosebit de epic, încât nu îmi dau seama dacă este o melodie curat religioasă sau folclorică. Bineînțeles că priceasna este un cântec religios, dar odată interpretat și promovat de mai mulți cântăreți de muzică populară, acesta poate deveni în timp un cântec pascal folcloric.

Am descoperit și o interpretare a unei voci de manelist care este o variantă frumoasă. Interpretarea bogat înfrumusețată cu melismele specifice, dau o culoare aparte pricesnei și mi se pare un reușită.

În căutare de varietate de stil, mi-am propus să încerc să interpretez acest colind altfel, cu elemente de jazz, cu o ușoară libertate de exprimare vocală, și iată ce a ieșit.

Așadar, în oricare stil ar fi înterpretat un cântec, chiar și unul pascal, dacă este cântat frumos și calitativ, atunci bucură sufletul. Sărbători de Paști cu bine!

Autor: Stela Botez

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s