acasă · bârfe

Luciana Spînu lansează Pascala în ajun de sărbători: Pentru mine este o minune cerească, un simbol al credinței.VIDEO

Auzită în timpul liturghiei la părintele Gheorghe din Ialomița, Pascala este priceasna pe care interpreta Luciana Spînu o aduce în dar de Paști tuturor creștinilor iubitori de folclor. A înregistrat vocea suavă la DI STUDIO, iar pentru a filma împreună cu CIOfilm, a ales o biserică de lemn din orașul Chișinău. Mesajul piesei redă viaţa prin care a trecut Iisus Hristos și vine să aducă pace şi lumină în sufletele creştinilor de pretutindeni.

Fii Popular: Ce înseamnă pentru tine Paștile?
Luciana Spînu: Pentru mine este o minune cerească, este un simbol al credinței, speranței, bunătății… O sărbătoare care umple sufletul cu lumină, pace, bucurie și bunătate.

Fii Popular: Cum sărbătoreai în copilărie și ce obiceiuri se păstrează la tine în localitate?
Luciana Spînu: În copilărie, o ajutam pe mama la pregătirea bucatelor, cozonacilor și desigur a păscuței, care nu lipsea la această sărbătoare, vopseam ouă roșii, etc. Obișnuiam sa merg eu la sfințit Pasca cu toate celelalte bunătăți. Ne adunam mulți copii în curtea bisericii, mergeam să ascultăm rugăciunile, iar când oboseam, organizam jocuri diferite, spuneam glume, așa încât să alungăm somnul. Cei mari obișnuiau ca în seara de sâmbătă spre duminică să facă un foc mare, săreau peste el, se distrau însă nu am reușit să înțeleg semnificația acestuia. Îmi plăcea sa aduc lumina Sfintă acasă împreună cu tradiționalul coșuleț pascal, înainte de masă toată familia se spală cu ou alb, rosu și bănuți, se rostea un mic ritual și desigur că ma bucuram atunci când luam banii din vas. Apoi făceam jocul, cel mai puternic ou, eu fiind mezina casei eram cea care ciocnea un ou rosu cu toți membrii familiei, pâna se spărgea și spuneam Hristos a Înviat! A fost frumos!

Captură de ecran din 2017.04.14 la 16.06.16

Fii Popular: Ce simți atunci când cânți colinde pascale?
Luciana Spînu: Atunci când cânt melodii pascale, am o altă stare de spirit, gândul se îndreaptă spre lucruri frumoase, inima se umple de bucurie și lumină, încerc să aduc pace și speranță celor ce mă ascultă. Se întâmplă o minune interioară inexplicabilă.

Fii Popular: Cum vei sărbători anul acesta?
Luciana Spînu: Anul acesta vom sărbători alături de cei dragi, mergem la părinții de la Cahul, iar la Pastele Blajinilor, vom merge la părinții de la Călărași, Hirova.

Captură de ecran din 2017.04.14 la 16.06.18.png

Fii Popular: Cât de importantă este Credința în viața noastră?
Luciana Spînu: În general pentru omenire, cred că este foarte important sa creadă în ceva… Credința te face mai puternic, mai optimist, mai plin de viată… Pentru mine, credința este ceva aparte, ține de interiorul sufletului și cugetului, aceasta mă face încrezătoare, puternică, optimistă și îmi aduce liniște și pace…

Fii Popular: Tu ești promotoarea folclorului și a costumului popular tradițional. Îmbraci ia la slujba de Înviere?
Luciana Spînu: Am avut marea plăcere să fiu îmbrăcată în stil popular la Sfânta cununie, iar atunci când am frumoasa ocazie de a îmbrăca o ie sau întreg costumul popular, o fac cu drag. Ie am îmbrăcat la biserică și am atras atenția credincioșilor, probabil că am trezit nostalgia timpurilor în care creștinii mergeau la biserică în costume populare.

Autor: Stela Botez
Foto: captură Fii Popular

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s