acasă · oameni populari

Portret de artist – Georgiana Păduraru

Georgiana Păduraru cântă de mică, încă de la grădiniță, și a avut noroc să întâlnească oameni care i-au marcat destinul, cel de a cânta. Este tânără interpretă de succes și cu un viitor artistic strălucit în față. Pentru a-și urma calea, Georgiana muncește mult. te invit să o descoperi.

Fii Popular: Cum a început dragostea ta față de muzică?
Georgiana Păduraru: Eu am o poveste mai lungă. A început încă de la grădiniță și școală, când mă afirmam pe la spectacole și tot felul de evenimente organizate . La școală, doamnei învățătoare, îi plăcea foarte mult muzica populară încât ne obliga și pe noi să cântăm. Eu nu aveam treabă cu genul ăsta de muzică pentru că mie îmi plăcea să cânt muzica ușoară și nu aveam nici un gând pentru folclor. Într-o zi, când au venit părinții mei la adunarea părintească, doamna profesoară le-a spus să mă dea la școala populară de arte din Bacău, ca să învăț notele muzicale, să fac un instrument și să dezvolt talentul pe care-l am. Aceasta fiind condiția profesoarei, părinții mei au fost nevoiți să mă dea la școala populară de arte, dar au avut încredere și în talentul meu bineînțeles. La început mi-a fost dificil să fac naveta între Buhuși și Bacău la vârsta de 9 ani.

Fii Popular: Când ai pășit pentru prima oară pe scenă?
Georgiana Păduraru: Acolo la Bacău am studiat 5 ani în clasa profesoarei de canto popular, Maria Șalaru. Ea m-a dus pentru prima dată pe scenă, cu ea am fost pentru prima dată la televiziune și țin minte că eram copleșită de camerele de filmat și de atmosfera din platoul de filmare. Apoi am mers în primul meu turneu în Italia unde am avut posibilitatea să cânt în Milano, Torino și Veneția împreună cu grupul vocal Floricica. Experiența din cadrul școlii populare de artă mi-a dat încredere. Viața de artist mi s-a părut foarte interesantă, mi s-a părut altceva și mi-am dorit să fac asta în continuare.A urmat căutarea costumuui popular autentic din zonă și culegerea repertoriului.

Fii popular: Ce studii ai făcut mai departe?
Georgiana Păduraru: Am învățat la Școala generală Mihai Eminescu, clasele 1-8 în orașul Buhuși. În paralel Școala populară de arte, în clasele 7-9. Apoi am făcut studiile la Colegiul Național de Arte George Apostu din Bacău la secția canto popular. Ulterior am făcut studii superioare la Universitatea din București la specializarea Etnologie și Folclor din cadrul Facultății de Litere și tot acolo mi-am luat Masteratul la Antropologie Culturală de Folclor.

Fii Popular: Care este primul cântec interpretat în fața publicului?
Georgiana Păduraru: Prima piesă, cea mai dragă, dar nu este din repertoriul meu, ci din al Mariei Bararu, este Mi-a adus bădița flori. Din propriul repertoriu, Măi bădiță Ioniță, este primul meu cântec creat împreună cu doamna Zinaida Bolboceanu. Am mers cu acest cântec pe la concursuri și am câștigat multe premii cu el, a fost un cântec apreciat.

488151_360816543995601_648021835_nFii Popular: Cum îți alegi repertoriul?
Georgiana Păduraru: Cântecele eu mi le fac. Sunt printre puținii interpreți autentici care abordează piese de autor. La început cântam de la alți interpreți consacrați din zonă, dar mai apoi când am învățat cum este structura unui cântec, cum trebuie să fie versul și cum trebuie să sune un cântec autentic, am început să-mi compun singură cântecele. Am participat la concursul Vocea Populară unde am câștigat locul 1 pe județ și locul 3 pe țară. Anume acel concurs m-a motivat să îmi creez eu repertoriul pentru că la fiecare ediție trebuia să cântăm alte piese și dacă erau cântecele din repertoriul personal, era un punct în plus. Uite așa am început să compun. Am avut parte și de ajutor din partea oamenilor din domeniu, și aici o menționez pe doamna Maria Șalaru care m-a ajutat cu versurile, doamna Zinaida Bolboceanu care mi-a fost și profesoară timp de 5 ani și care mi-a dat și piese din repertoriul ei și la care țin foarte mult. M-a mai ajutat maestrul Cristian Năstase care este orchestrator și s-a ocupat de partea muzicală a cântecelor. Apelez și la textieri, dar totuși textele făcute de mine mi se par mai interesante. Eu ca interpretă trebuie să simt aproape fiecare text, trebuie să mi-l asum.

Fii Popular: Prin prisma concursurilor trec toți tinerii interpreți de muzică populară. Tu cât timp ai participat în calitate de concurent?
Georgiana Păduraru: Am perindat ceva! Am început prin 2009 de la concursul Moștenitorii organizat de Tezaur Folcloric, acolo am primit titlul de moștenitoare a folclorului din zona Bacău și de acolo au urmat și alte concursuri televizate până prin 2014, când am participat la ultimul concurs de la Bistrița, Valeria Peter Predescu. Acum deja merg la aceste festivaluri să cânt în recital.

Fii Popular: Ce premii importante de la concursuri ai în palmares?
Georgiana Păduraru: Locul 1 la Vocea Populară a Moldovei, Trofeul festivalului Natalia Șerbănescu de la Tulcea, Locul 2 la Vară, vară, primăvară de la Sibiu, Locul 1 la Pană de Păun de la Bistrița, Trofeul la Florile Ceahnăului de la Piatra Neamț, Locul 2 la Maria Lătărețu de la Târgu Jiu, Locul 1 la Pe deal la Teleormănel și multe altele.

DSC_0770.JPGFii Popular: Ce au însemnat pentru tine aceste concursuri? Cum te-au marcat și cât de mult te-au ajutat în carieră?
Georgiana Păduraru: Da, m-au ajutat foarte mult pentru că în juriu stau oameni de specialitate, oameni din domeniu care te remarcă, te văd o dată, de două ori și te rețin. Pentru mine a fost împortant să fiu remarcată de oamenii avizați, oameni care se ocupă de Televiziune și Radio. M-au ajutat foarte mult în primul rând pentru că m-am format eu ca personalitate artistică, am fost motivată să-mi fac un repertoriu, să mă prezint cu melodii frumoase caracteristice zonei, să îmbrac un costum frumos. Am primit multe premii și pentru Cel mai frumos Costum, ceea ce este inportant. În al doilea rând, la concursrui mi-am făcut foarte mulți prieteni, colegi.

Fii Popular: Ții legătura cu colegii de braslă, ai prieteni printre colegi?
Georgiana Păduraru: Chiar dacă prieteni e mult spus, țin legătura cu majoritatea la nivel de colegialitate. Ne întâlnim la spectacole, evenimente sau emisiuni televizate. Atunci când ne adunăm la un loc ne simțim foarte bine, suntem apropiați. Mi-am făcut și câteva prietene din domeniul artistic cu care ies în oraș, mă consult pentru o melodie nouă, îmi petrec timpul liber cu ele, ne dăm sfaturi unele altora, scriem versuri, ne ajutăm reciproc.

Fii Popular: Iar costumele populare de unde ai?
Georgiana Păduraru: La noi în Bacău se poartă fusta aleasă, fusta pe care eu o port la toate spectacolele și în emisiunile televizate. Îmi este foarte dragă și nu am de gând să renunț la ea în viitorul apropiat. Am suferit o perioadă foarte mult pentru că n-o găseam, nu se mai produc, nu se mai fac. Pe timpuri această fursă se făcea la război, din lână și se depunea o muncă enormă pentru că este o piesă vestimentară complicată. Femeile care știau să facă astfel de fustă, astăzi nu mai sunt în viață. De aceea, la început purtam o fustă împrumutată de la ansamblul Busuiocul din Bacău, cu care am colaborat 8 ani și colaborez în continuare. Îmi era ciudat că nu e costumul meu, voiam să am o fustă a mea. Până-ntr-o zi când a venit o doamnă din localitatea Sascut și mi-a făcut cadou o fustă aleasă pe care o port acum. Fusta este reprezentativă sudului județului Bacău și mă simt bine cu ea, mă completează. Chiar dacă e grea și e dificil de transportat, această fustă îmi dă încredere. Iar Ii am mai multe și le schimb în dependență de dispoziția pe care o am.

14633500_1097026830374565_7292310601880253228_oFii Popular: Unele elemente a folclorului autentic de cândva se pierd în timp. Cu toate astea tu promovezi folclorul, cum o faci?
Georgiana Păduraru: Folclorul nu moare, el se reinventează și niciodată nu va fi acel folclor de cândva. E altfel de folclor. Există până și folclor urban. Șezătorile de cândva astăzi s-au transformat în ieșiri la film sau la cafea, e o altfel de abordare a întâlnirilor noastre între fete. Dar atunci când ne întâlnim, noi discutăm probleme folclorice pentru că asta este meseria noastră, pentru că ne place să ne sfâtuim când vine vorba despre o ie și asortarea ei la catrință, sau când este vorba despre o lansare de cântec nou, tot la șezătorile noastre între fete răsună mai întâi acel cântec. Avem ce să discutăm la șezătorile noatre cu cafea, chiar dacă cândva se făceau cu fuiorul în mână.

Fii Popular: Cum te promovezi ca și interpretă? Este greu să faci parte din industria muzicii populare?
Georgiana Păduraru: Acum, cu toate rețelele de socializare care sunt la îndemâna tuturor te poți promova ușor. Există și posibilitatea de a avea un blog și asta este o altfel de promovare decât cea de la televizor. Astăzi este ușor să faci o reclamă sprin sponsorizare de pagină de facebook. Eu am norocul să apar foarte des și la televizor în cadrul diferitor emisiuni de folclor. Bineînțeles că aleg emisiunile în care apar pentru ca să nu mă duc în altă extremă a calității. Nu alerg după popularitatea de peste noapte. Prefer să fac pași mai mici, dar frumoși și corecți. Nu cred că aș putea vreodată să mă fac vedetă dintr-o dată. Eu sunt și timidă, sunt mai meticuloasă, atipică. Chiar dacă asta nu e o calitate, dar totuși prefer să am parte de perfecțiune.

Fii Popular: Și dacă ai parte de situații imprevizibile pe scenă?
Georgiana Păduraru: Eu trebuie să știu fiecare mișcare ca să nu mă fac de râs. Pe scenă nu-mi place să fiu luată prin surprindere, nu suport atunci când intervine ceva de făcut pentru că eu trebuie să fiu pregătită.

14435309_1078891268854788_8053459629258544104_oFii Popular: În afară de facebook și televiziuni, cum faci ca piesele tale să ajungă la public astfel încât oamenii să le îndrăgească?
Georgiana Păduraru: Înainte de a lansa o piesă oficial, eu o cânt la petrecerile private sau la spectacole pentru că publicul este unicul care îmi arată dacă place un cântec sau nu. Dacă place piesa cântată live, atunci sunt sigură că și la televizor sau radio va avea un impact bun. Este important să testez terenul înainte de a lăsa ceva în urma mea.

Fii Popular: Are un impact mai bun cântecul cu tot cu videoclip?
Georgiana Păduraru: Am în portofoliul meu mai multe videoclipuri și într-adevăr este altfel văzut un artist care are material artistic. Este important să ai un videoclip bun sau cel puțin unul decent care să aibă legătură cu mesajul cântecului. Și cântecul este mai bine perceput de către public atunci când ilustrează în imagini mesajul textului.

Fii Popular: Ai adunat destule cântece pentru un album?
Georgiana Păduraru: Am deja piesele pregătite pentru primul album. Cântecele compuse de mine în mare parte, sunt orchestrate de maestrul Cristian Năstase. Abia aștept să le lansez și să le cânt cât mai mult pentru că sunt trăirile proprii. Am apărut și pe 3 compilații alături de alți colegi de cântec.

Fii Popular: Ești și membră a UAIFMR. Ce înseamnă pentru tine acestă aderare și cât de mult te implici în activitățile uniunii?
Georgiana Păduraru: Mă bucur că sunt parte din această familie pentru că uniunea face lucruri extraordinare. Am participat la tabăra folclorică de la Șugag care a venit cu inițiativa introducerii foclorului în școli. Am făcut parte dintr-un juriu și am ascultat niște copii care au cântat. În uniune am ocazia să fac activități frumoase și deosebite.

Citește și Ce este UAIFMR și cine o reprezintă?

Fii Popular: Consideri că este bine ca folclorul să fie insuflat copiilor mici?
Georgiana Păduraru: Dacă nu-ți cunoști rădăcinile sau măcar câte ceva din folclorul și istoria neamului din care provii, e ca și cum nu ai avea rădăcini. Pe ce să clădești ceva nou dacă nu ai o bază în spate? După mine folclorul stă la baza culturii și de acolo vin toate. De acolo vine și tehnologia, și marile invenții, de la folclor lumea a evoluat în funcție de nevoi și contexte politice, geografice, sociale. Și până la urmă tot la folclor duc toate. Oriunde nu te-ai duce în lumea asta, în orice țară străină nu te-ai afla, parcă vrei să vezi un dans popular a țării respective, parcă vrei să auzi o muzică tradițională sau să mănânci bucate specifice poporului respectiv.

Fii popular: Tu în ce țări ai reușit să reprezinți folclorul românesc?
Georgiana Păduraru: Am fost în Italia, Franța, Lituania, Austria și Rusia. Vreau să zic că cel mai frumos turneu a fost cel din Rusia în care am vizitat Moscova și Sankt Petersburg. Mi-a plăcut atât de mult acolo încât m-aș muta în Rusia. Am cântat și în Belgia la Parlametul European la aniversarea de 600 de ani.

16298614_10208963667670550_7562778536453852827_n
Fii Popular: Locuiești în București, dar cât de des mergi pe acasă la părinți?
Georgiana Păduraru: Merg destul de des acasă pentru că am spectacole acolo în zonă, sunt invitată să cânt la evenimente, dar uneori pot merge la ai mei când mi se face dor. Dar nu stau mai mult de 2-3 zile, mă plictisesc. Îmi place să stau puțin cu ai mei, să stăm la masă, să ne bucurăm unii de alții și apoi prefer să mă întorc la București pentru a nu pierde ritmul activităților. Simt că Bucureștiul este a doua mea casă, unde mi-am format cercul de prieteni, unde îmi desfășor toate activitățile, unde am trăit mai multe experiențe marcante din viața mea. Sunt atașată foarte mult de capitală.

Fii Popular: Îți place să abordezi stilul popular de viață și tot ceea ce faci se învârte în jurul Folclorului. Îmbraci costumul popular foarte des, dar în viața de zi cu zi, abordezi stilul popular de vestimentație?
Georgiana Păduraru: Da, abordez acest stil și mă simt bine cu el. Eu sunt obișnuită să îmbrac ie, atât pe scenă, cât și zi de zi. Combin o pereche de pantaloni cu o ie pentru că mi se pare comod. Acum, mai nou, am observat că toate brandurile mari de haine și designerii vestimentari folosesc elemntele tradiționale de pe costumele populare vechi. Mi-s dragi asemenea haine pentru că sunt frumoase. Am în garderobă multe bluzițe, sacouri cu motive tradiționale stilizate. Ar fi frumos ca toată lumea să abordeze acest stil popular, doar să aibă grijă la detalii. Spre exemplu, nu știu dacă s-ar potrivi o fustă foarte scurtă făcută din catrință veche, or nu mergem în extreme cu hainele, ci păstrăm decența neamului nostru și cultura costumului popular. Oamenii și-au dezvoltat costumul și jocul și cântecul în funcție de zona de provenință. Nimic nu e la întâmplare. Toate lucrurile astea sunt foarte bine organizate în univers.

Autor: Stela Botez
Foto: arhivă artist

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s