acasă · din strămoși · mm...ca la bunica

Plăcinta creață de la sud. FOTO

Bucatele tradiționale sunt cele mai căutate atunci când facem o vizită în locuri noi pentru că ne place să descoperim cât mai multe lucruri frumoase, interesante și autentice. Te invit să vezi cum se fac plăcintele la sudul Moldovei, acolo unde oamenii cunt calzi la suflet și soarele lucește mai intens pe lichidul vinului dulce din cană.

Tradiţionala plăcintă creaţă de la sud se evidenţiază prin procedeul unic de împăturire şi formare a creţilor. La Muzeul Pâinii din Văleni a mers echipa de la luncaprutuluidejos.md și acolo li s-a destăinuit secretul reţetei şi modul ei de preparare.

Aluatul se face din:
– 500-600 g făină,
– sare,
– 250 ml apă,
-2 linguri ulei,
– 2 ouă.

Pentru umplutură se folosesc:
– 500 grame brânză de vaci/oi/capră,
–  2-3 ouă,
– mărar şi ceapă verde.

Preparare: Pentru a prepara plăcinta creață, într-un vas se adaugă 250 mililitri de apă caldă, sare după gust, 2 linguri de ulei, două ouă și făină cât cuprinde. Făina se încorporează treptat și se frământă până se obține un aluat omogen care nu se ține de pereții vasului sau de mâini. Apoi, împărțim aluatul în aproximativ 6 bucăți potrivite, le întindem ușor cu sucitorul, le ungem cu ulei și le suprapunem pe o farfurie.Până turtele se odihnesc, pregătim umplutura (brânză, ouă și sare). Ungem masa de lucru cu puțin ulei și întindem câte o turtă de margini, ușor, ușor, până se prevede masa prin aluatul de plăcinte. Turtele trebuie să fie foarte subțiri. Umplutura se pune doar pe o parte din plăcintă, iar cealaltă parte se aduce deasupra compoziției. Apoi plăcinta se adună prin încrețire, astfel încât să se formeze creții pe lungime. Tradiționala plăcintă se taie în bucăți mici cu ajutorul unei farfurii. Folosind farfuria în loc de cuțit, aluatul nu se întinde, iar plăcinta astfel formată se îngustează la margini. Cuptorul se preîncălzește la temperatura de 200-220 de grade Celsius. Tăvile se ung cu ulei pentru a preîntâmpina lipirea plăcintei de tavă. Plăcinta creață se dă în cuptorul preîncâlzit până se rumenește.Înainte de a fi scoasă din cuptor, plăcinta se unge deasupra cu un amestec din ou și chefir și se mai coace 10 minute. Când sunt coapte, se scot pe un platou, se stropesc cu puțin lapte, se acoperă cu un prosop din bumbac curat și se lasă să se aburească aproximativ 30 de minute. Poftă bună!

Maria updateplacinta sucitorplacinta continutplacinta impaturitplacinta taiereaplacinta in tavaplacinta cuptorplacinta final

Sursa: luncaprutuluidejos.md
Foto: Roman Friptuleac

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s