acasă · Brandul popular

ANILU – poveștile cusute cu artă în fiecare broderie

Din fragedă copilărie Maria Lupu s-a îndrăgostit de Ia Românească descoperită la bunica, la țară. Acea descoperire urma să devină un vis născut din frumoasa intenție de a păstra valoroasa autenticitate a iei reprezentative neamului nostru. Broderie manuală, cusături impecabile și materiale de calitate, acestea sunt ingredientele de bază ale colecțiilor marca ANILU. Te invit să afli povestea brandului și să te îndrăgostești de Ia Românească.

Fii Popular: De cât timp activați pe piață și cum a apărut brandul ANILU?
ANILU: ANILU a fost, mai întâi, un vis frumos, născut din dragostea pentru ia românească și fascinația pentru poveștile cusute cu artă în fiecare broderie. Este un proiect de suflet, care va implini în curând trei ani, creat cu multă pasiune, prin care sper ca tot mai multe femei să (re)descopere, să îndrăgească și să poarte cu mândrie aceste bijuterii vestimentare. Am crescut cu ia românească în suflet, însă abia mai târziu i-am ințeles cu adevărat taina, ce mostenire poartă întipărită pe pânză. Ideea magazinului www.anilu.ro a venit firesc, din dorinta de a păstra vie tradiția broderiei desăvârșite, cusută manual, exact așa cum se făcea odinioară.

Ie romaneasca Trandafirul Negru Anilu 1

Fii Popular: De unde vine pasiunea pentru ia românească?
ANILU: Am copilărit la sat, unde aproape fiecare bunică, mamă sau fiică are sau știe să coase o ie tradițională. Însă, nu o să uit niciodată prima ie care mi-a tăiat cu adevărat răsuflarea, pe care am privit-o cu mirarea și inocența unui copil de patru ani. Mi-o amintesc și acum de parcă ar fi în fața ochilor: o ie îngălbenită de timp, printre lucrurile bunicii, în pod. Broderia ei avea o frumusețe ireală, nepământeană și am crezut că mica mea comoară este veșmântul unei prințese din alte vremuri.

Ie romaneasca Braduti Anilu 3

Fii Popular: Care este povestea primei piese create pentru o comandă?
ANILU: Sunt atât de multe povești care m-au impresionat! De exemplu, povestea iei cusute cu mătase, pe care fiica a daruit-o mamei ei, pentru a-i alina suferința bolii. Sau povestea iei brodate cu roșu și negru, pe care un tânăr ne-a rugat să o trimitem în altă țară, împreună cu un mesaj pentru fata de care era îndrăgostit. Povestea iei cusute cu motive florale, pe care o mamă i-a dăruit-o fiicei, când a aflat că urmează să fie bunică. Sau povestea rochiei și a cămășii cu broderie asortată, create special pentru parinți, ca să le poarte la nunta fiicei lor. Fiecare comandă are povestea ei și îmi place să cred că fiecare ie este purtată și prețuită cu drag.

Ie romaneasca Pasiune Anilu 1

Fii Popular: Cum au fost primii pași în dezvoltare a brandului ANILU?
ANILU: Orice început este dificil, însă cred că am depășit toate obstacolele cu multă muncă și pasiune. Am pornit cu o investiție mică, un magazin online și încrederea că putem să aducem ia românească în atenția femeii moderne, care își dorește să poarte o creație unică și valoroasă. Alături de iile brodate manual, am creat și alte piese vestimentare deosebite: rochii brodate manual, pardesie din lână 100% cu broderie tradițională, ii pentru copii și costumașe de botez sau ii pictate manual.

20139626_1252174494910182_7656929845440829990_n

Fii Popular: Cum alegeți culorile și ornamentele pentru piesele create? De unde vă inspirați?
ANILU: Toate iile tradiționale ANILU sunt speciale. Unele impresionează prin broderiile bogate și aduc la viață modele vechi, culese de pe ii românești de zeci de ani și cusute așa cum o faceau pe vremuri bunicile sau străbunicile noastre. Altele cuceresc prin broderiile florale vesele sau prin rafinamentul cusăturilor lucrate cu fir de mătase ori cu şabace.

Ie romaneasca Cicoare Anilu 1

Fii Popular: Care sunt criteriile de bază sau principiile după care vă conduceți la crearea unei ii?
ANILU: Este esențial ca fiecare ie românească ANILU să fie brodată manual, să aibă cusături impecabile și să fie confecționată din materiale de calitate. Mâneca iilor tradiționale este compusă din altiță, încreț și râuri de broderie; pieptul iei este decorat cu aceleași râuri bogate de broderie, cusute cu motive tradiționale. Indiferent dacă este vorba despre o ie tradițională, o ie stilizată sau o rochie, toate modelele sunt brodate și tivite manual, ca odinioară.

Ie romaneasca Matase Aramie Anilu 1

Fii Popular: Personal, ce înseamnă pentru dumneavoastră ia românească?
ANILU: Ia tradițională este o moștenire pe care avem datoria să o ducem mai departe, o piesă de artă, o bijuterie vestimentară ce poartă întipărită pe pânză, cu fiecare împunsătură de ac, povestea motivelor tradiționale cusute cu grija și dorințele tainice ale celei care i-a dat naștere. Ia românească este însăși esența spiritului nostru românesc.

Ie romaneasca Trandafir Mov Anilu 1

Fii Popular: Ia reprezintă haina de zi cu zi a femeii din trecut, astăzi femeia îmbracă ia la ocazii speciale. Cum credeți, avem șansa de a readuce ia în uzul zilnic al femeii din viitor?
ANILU: Ma bucur că tot mai multe femei aleg să poarte ia tradițională, nu doar la ocazii speciale, ci să o integreze în ținutele de zi cu zi, la birou sau pentru o ieșire în oraș. De aceea, iile ANILU sunt prezentate într-o abordare actuală, cu un styling care include piese vestimentare moderne, actuale. În acest fel, îmi doresc să ofer o perspectivă nouă de abordare a iei în vestimentație, atât pentru iubitorii tradițiilor populare, cât și tinerelor care îsi doresc o piesă vestimentară deosebită, care să le pună în valoare stilul personal.

ie-traditionala-romaneasca-destin-Anilu-4

Fii Popular: Cum vedeți ia românească peste 50 de ani? La ce ar trebui să atragem atenția pentru a o păstra frumos?
ANILU: Mi-aș dori ca ia românească să fie apreciată internațional și, atât româncele, cât și femeile din lumea întreagă să se îndrăgostească de ia noastră și să o îmbrace cu drag. Depinde doar de fiecare dintre noi să ii păstrăm vie moștenirea, să o prețuim la adevărata valoare și să o ocrotim, ca să nu fie alterată de fabricanți obscuri din China sau copiată cu nonșalanță de designeri internaționali. Un prim pas ar fi să cumpărăm doar ii românești autentice, brodate manual și să încurajăm producătorii autohtoni, prin educarea cumpărătorilor. Este obligația noastră să promovăm ia tradițională cât mai des, prietenilor din țară și din afară, să o îmbrăcăm cu mândrie în fiecare zi, pentru a-i purta povestea mai departe și pentru a o păstra nemuritoare.

ie-romaneasca-traditionala-cucuteni-Anilu-2

Telefon: +40 734.677.337
Website: www.anilu.ro
E-mail: office@anilu.ro
Facebook: AniluDesigns
Pinterest: AniluDesigns
Google+: +AniluRo
Instagram: Anilu_Handmade

Autor: Stela Botez
Foto: ANILU
ie-traditionala-romaneasca-cer-instelat-Anilu-3ie-traditionala-romaneasca-gingasie-Anilu-1ie-traditionala-romaneasca-infinit-Anilu-3Ie-traditionala-romaneasca-Panselute-Anilu-1Ie-traditionala-romaneasca-Trandafiri-rosii-Anilu-1rochie romaneasca traditionala romb negru Anilu 1rochie-traditionala-brodata-manual-flori-salbatice-Anilu-2rochie-traditionala-romaneasca-bogatie-Anilu-3krochie-traditionala-trandafirul-mov-Anilu-5

Un gând despre „ANILU – poveștile cusute cu artă în fiecare broderie

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s