acasă · bârfe

,,Colindatul,, prezentat de către elevii de la Gimnaziul nr. 42 din Codru

La 10 decembrie 2017 a avut loc Festivalul obiceiurilor și tradițiilor de iarnă ,,Să trăiți, să înfloriți,, care se desfășoară an de an și întrunește diferite colective artistice de elevi ai instituțiilor de învățământ din Chișinău. Gimnaziul nr. 42 din or. Codru, mun. Chișinău, a participat cu un mic spectacol muzical-teatral, instruiți fiind de profesoara lor de educație muzicală, Botez Stela.

IMG_20171210_113051.jpgColindul, cântecul de stea, plugușorul și semănătura au fost montate pe scenă sub forma unui spectacol muzical-teatral. Colindătorii au fost primiți în casa lor de către gospodarii omenoși, bunica familiei și fata mare bună de colindat. Printr-un dialog scurt s-a înscenat primirea colindătorilor și mulțumirea lor cu colaci și daruri.

IMG_20171210_115529.jpgAcest festival este de fapt un concurs între mai multe școli și licee din capitală, iar colectivele de copii care reprezintă instituția de învățământ, primesc diplome de gradele 1,2,3 și participare, precum și cadouri sub formă de bomboane. Colindătorii de la Gimnaziul nr. 42 nu au fost apreciați și li s-a înmânat doar o diplomă de participare, fiind insinuată greșeală la scenariu. Membrilor juriului nu le-a plăcut scena prin care gospodarul îi mulțumește pe urători servându-i cu ,,jin bun făcut di mini,,

IMG_20171210_115706.jpgSubsemnata, în calitatea mea de folclorist, în primul rând, și pedagog, în al doilea rând, vin în apărarea creației prezentate frumos de către elevii Gimnaziului nr. 42 și aduc mai multe argumente. Sau poate juriului nu i-a plăcut cum s-au îmbrăcat elevii Gimnaziului care nu dispune de costume populare?
1. Vinul este băutura noastră tradițională și colindatul este o tradiție în sine, iar încă din cele mai vechi timpuri, anume flăcăii care veneau la casa omului cu plugușorul, sau cu ursul/capra/cerbul, sau cu vălarii, sau cu matahalele și alte măști zoomorfe, erau răsplătiți cu colaci și pitaci și cu vin din butoiul gospodarului. Aceasta este tradiția păstrată până în zilele noastre, acolo la țară, unde se colindă încă pe stil vechi.
2. Alt argument este că elevii pe scenă nu au avut nimic în ulciorul și paharul de lut, nici măcar apă, această recuzită fiind doar o simplă reprezentare a obiceiului tradițional.
3. Colindătorii fiind veniți de afară, au fost îmbrăcați în straie groase de iarnă cu elemente tradiționale. Mi se pare greșit să cred că strămoșii noștri îmbrăcau o ie și catrință pentru umblatul cu colinda pe timp de iarnă, noapte și ger. Astăzi colectivele etnofolclorice se îmbracă în costume ca vara și colindă ca iarna, ceea ce nu mi se pare corect pentru că au existat haine populare groase de iarnă. De aceea, elevii de la Gimnaziul nr. 42 au corespuns secolului 21 și au îmbrăcat cizme de iarnă, pantaloni negri și scurtele lor groase, fiind înzestrați cu elemente tradiționale precum broboadă, ghirlandă, căciulă, pălărie, brâu, boandă populară deasupra scurtei moderne. Să recunoaștem, astăzi trăim vremurile în care nu mai suntem autentici ca și altădată,  astăzi combinăm modernul cu tradiționalul pentru că folclorul evoluează odată cu viața.

Autor: Stela Botez
Foto/Video: Fii Popular

3 gânduri despre „,,Colindatul,, prezentat de către elevii de la Gimnaziul nr. 42 din Codru

  1. O prestație excelenta atât a elevilor cât și a profesoarei!!!un moment bizar a juriului care probabil nu a primit niciodată urători!!! Rușine juriului!!! dacă asta ar fi făcut altă instituție mai mare,mai prestigioasă ,sunt sigur că s-ar fi trecut cu vederea!!!

    Apreciat de 1 persoană

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s