acasă · din strămoși · Obiceiuri și tradiții

Moșoaiele de la Luncavița se sărbătoresc în ajunul Crăciunului.foto.video

Sărbătoarea Moșoaielor este cea mai importantă sărbătoare a Comunei Luncavița, unde Moșoiul, marcă înregistrată, plasează localitatea în unicitate și continuitate. Pregătirea măștilor, a colindelor, a dansului ritualic, a paradei din Ajunul Crăciunului, reprezintă etapele acestei mari sărbători.

Ansamblul de colindători ,,Moșoaiele,, al Comunei Luncavița participă anual la mari evenimente din țară și străinătate. Consiliul Europei, expoziții internaționale, televiziuni naționale, au cunoscut frumusețea acestui obicei unic din Dobrogea.

26116485_1780025198735668_3235832834650214467_oMoșoiul și Moșoicușa reprezintă cele mai arhaice forme ale creștinismului, alungătorii tuturor relelor și nenorocirilor, care încearcă să pună stăpânire pe sfârșitul anului și să contamineze noul an, care abia se zărește. Moșoiul are rolul de a ,,curăța,, sufletul de rău, de a primeni conștiințele noastre, și mai ales de a vesti și slăvi Nașterea Mântuitorului! Moșoiul apără și sfințește casa gospodarului, o pregătește atât pentru Crăciun, dar și pentru Anul Nou. El este ,,moșul,, casei, bătrânul ancestral, sfătuitorul, ocrotitorul, care nu trebuie să lipsească din nici o gospodărie.

25791161_1774955105909344_2568157414057509145_oParada din seara din Ajunul Crăciunului este monumentală, moșoaiele defilând în centrul comunei. Participă anual mii de cetățeni ai comunității și turiști atrași de farmecul sărbătorii luncavițene. Moșoiul și Moșoicușa cântă ultima dată de Bobotează, marcând sfârșitul sărbătorilor de iarnă.

Lerului în seara de Ajun și Bobotează, când preoții botează, lumea-ncreștinează
Lerului lumea și norodul, și pe noi cu totul
Lerului să fiți sănătoși

Vizionează mai jos Parada Moșoaielor:

Foto: Adrian Mociulschi
Cornel Gingărașu

Un gând despre „Moșoaiele de la Luncavița se sărbătoresc în ajunul Crăciunului.foto.video

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s