acasă · lifestyle · stil popular

Cămașa tradițională de noapte a fost unică la Pijama Party dedicat celor 7 ani ai revistei ea.md

Pijama este piesa vestimentară ce nu lipsește din garderoba fiecăruia dintre noi, cu excepția nopților când se adoarme goi în doi. Comodă și moale, pijama ne face somnul mai liniștit. Astăzi avem pijame de diferite tipuri, stofe și culori,  alcătuite dintr-o piesă vestimentară tip rochie, sau două piese tip costum (bluză cu pantaloni). Dar ce purtau la somn străbunicile noastre?

 

Dacă astăzi avem o varietate mare de tot felul de pijame pentru un somn frumos, atunci strămoașele noastre, când se puneau în pat la somn, sau pe lejancă, se îmbrăcau în cămeși de noapte de tip cămeșoi, largi și lungi până sub jenunchi, din cânepă subțire de casă țesută la război, cusută după tiparul cel mai simplu și mai primitiv, încă de pe vremea când nu existau foarfece. Aceste cămeși erau brodate foarte finuț cu elemente geometrice de ornament într-o singură culoare pală sau cu fir alb de mătase, doar așa ca să placă ochiului. Erau cămeși pătrate la gât astfel încât să nu fie nevoie să se lege cu cănăfiori care ar putea încurca în timpul somnului încâlcindu-se. Unele modele de cămeși de noapte tradiționale aveau platcă în față la piept, de tipul cămeșilor tradiționale din zonele de nord a țării precum Bucovina, Maramureș, Sălaj, Bihor, Mureș etc.

22426275_1673052399374406_6522230073703674349_o

Am tot căutat prin magazinele de specialitate un astfel de cămeșoi de noapte și am găsit o cămașă ce seamănă perfect cu cea de altădată, la Luca-S. Ornamentată modest și frumos, ce-i drept, nu manual, am îmbrăcat-o la petrecerea Pijama Party care s-a dat în cinstea celor 7 ani ai revistei online pentru femei – ea.md – revistă cu care eu, artista Stela Botez, colaborez de tot atâția ani! Eu am fost unica cu o astfel de pijama și cămașa mea de noapte populară a atras privirile oaspeților evenimentului, dar și a obiectivului fotografului Dima Iacovlev. Iată cât de frumoasă este o pijamă populară modernă.

 

Foto: Dima Iacovlev

Un gând despre „Cămașa tradițională de noapte a fost unică la Pijama Party dedicat celor 7 ani ai revistei ea.md

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s