acasă · bârfe

Iulia Bucur a cântat pentru românii din America

Interpreta de muzică populară Iulia Bucur a cântat tocmai în America, mai exact pentru românii din Chicago. Cum a ajuns acolo, cum a fost și cât de mult i-a plăcut experiența, ne răspunde în exclusivitate artista.

Fii Popular: Iulia, felicitări în primul rând pentru ocazia de a cânta peste ocean. În ce perioadă de timp te-ai aflat acolo și cum ai ajuns că cânți pentru românii din America?
Iulia Bucur: În America am fost plecată timp de o lună. Am mers chiar după Crăciun pentru a fi acolo la trecerea dintre ani, pentru a le cânta românașilor noștri cu dor de casă la petrecerea de revelion. 
Eu am fost pentru a 3 – a oară în Statele Unite ale Americii, dar pentru prima dată de una singură. Când am fost anul trecut în luna mai în Chicago, am avut bucuria de a întâlni o mulțime de clujeni de-ai mei, printre care și pe Ovidiu Hîrța, un om minunat, care, ascultându-mă la un eveniment mi-a promis că mă va invita în iarnă la câteva alte evenimente. Zis și făcut. Pe această cale doresc să îi mulțumesc. Pe lângă aceste evenimente organizate pentru români am făcut și un schimb cultural la Rockford Illinois, oraș înfrățit cu orașul meu Cluj-Napoca. Am avut și acolo un spectacol “Sezătoare” foarte reusit. Un eveniment organizat de doamna Ramona Cornea, care și-a dat tot interesul pentru organizarea spectacolului. Am avut mâncare tradițională românească, cântece tradiționale din zona Clujului, am luat spectatorii la joc pentru a arăta cât mai bine tradițiile noastre de acasă, spectatorii fiind americani. Trebuie să mai menționez că am avut alături de mine la aceasta șezătoare încă câțiva colegi de cântec, de acum și prieteni de suflet, clujeni stabiliți acolo: Andreea Faur, Daniel Feraru, Călin Horon, Florin Tătar, Ioan Frățilă, Marius Hîrța, Ovidiu Hîrța. Acum recent însă, evenimentele au fost în Chicago. După cum spuneam am cântat pentru Revelion, de Sfântul Ioan, am mai avut o seară românească la restaurantul domnului Branko “Little Bucharest “. Doresc să îi mulțumesc și dânsului pentru invitație. La restaurantul domnului Branko am avut bucuria de a cânta cu doi maeștri ai muzicii populare, Gelu Ianculescu la saxofon și Laurențiu Feraru la clapă. Și am avut spectacolul din Rockford pentru schimbul Cultural.

IMG_1710Fii Popular: la Cluj ești o interpretă foarte cunoscută, cum te-au primit românii din Chicago?
Iulia Bucur: Spre surprinderea mea, sunt foarte mulți români stabiliți în Chicago, de fapt peste tot în America. Cei pe care i-am cunoscut eu au fost foarte omenoși și calzi. Chiar am avut norocul să întâlnesc oameni faini, mi-am făcut mulți prieteni cărora deja le duc dorul.

Fii Popular: Cum sunt conaționalii noștri de acolo spre deosebire de cei de acasă, știind că străinătatea îl chimbă pe om?
Iulia Bucur: Romanii de acolo, să știi că deși sunt departe, au parte de multe evenimente românești. Mereu sunt invitați soliști români pentru a le încânta sufletele și pentru a le alina dorul de țară. Se simt ca acasă la petrecerile românești organizate pentru ei și sunt la fel de îndrăgostiți de muzică ca și publicul de acasă. Nu prea am văzut diferența între romanii de acolo și cei de aici. Eu m-am simțit ca acasaprintre ei pentru că în jurul meu erau numai români. Toți vorbesc românește, gătesc mâncare tradițională, ascultă muzică populară ca niște români adevărați!
IMG_1881Fii Popular: Cât de mulți îți plac astfel de experiențe cu escapade pe aripile cântecului popular?
Iulia Bucur: Aceasta a fost o experiență frumoasă pentru mine, unică aș spune, pe care mi-ar plăcea să o repet. Îmi place să călătoresc, ador ceea ce fac adică să cânt și dacă pot să le îmbin pe ambele, atunci este de vis!

Fii Popular: Ce locuri interesante ai vizitat și te-au impresionat?
Iulia Bucur: Am vizitat mult. Cel mai mult m-a impresionat orașul Las Vegas și minunatul Grand Canion. Acestea chiar sunt ceva de nedescris! Și desigur, Chicago Downtown. Absolut superb centrul orașului Chicago unde mi-au plăcut foarte mult clădirile zgârie nori.
IMG_1701Fii Popular: Te-ai întors acasă cu o încărcătură emoțională impresionantă. Ce ai simțit atunci când ai pășit înapoi pe pământul românesc?
Iulia Bucur: A fost una din cele mai frumoase experiențe pe care mi-ar plăcea să o repet. Deja mi-e dor. Mulți m-au întrebat când m-am întors, dacă nu aș vrea să rămân acolo. Să știi că nu aș renunța la țara mea pentru America sau pentru nici o altă țară. Doar să merg în vizită și să mă întorc acasă!
IMG_1643IMG_1787IMG_1928
Autor: Stela Botez
Foto: arhivă artist

Un gând despre „Iulia Bucur a cântat pentru românii din America

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s