acasă · din strămoși · Obiceiuri și tradiții

Maslenița și semnificația sărbătorii tradiționale

Maslenița este o sărbătoare ritualică ce marchează trecerea de la iarnă la primavară. Este una dintre cele mai vechi și vesele sărbători de origine precreștină, singura recunoscută oficial de biserica ortodoxă, fiind sărbătorită cu 56 de zile înainte de Paști.

314Cunoscută și sub denumirea de Săptămâna brânzei sau Săptămâna untului, în această perioadă se interzice consumul de carne, fiind permis doar consumul produselor lactate, a ouălelor și a peștelui. Se consumă clătitele, acestea prin formă și culoare fac trimitere la reprezentarea soarelui, apropierea primăverii și intensificarea căldurii.

1111În România. Dintre toate popoarele slave, la ruși s-a păstrat cel mai bine această tradiție. Obiceiurile de maslenița ale rușilor lipoveni din România se înscriu perfect în coordonatele sărbătorilor rituale de trecere, deși elementele încărcate de simboluri sunt, în mare parte, diferite de cele care s-au păstrat în Rusia. Tradițiile și obiceiurile sărbătorii sunt păstrate cu preponderență mai mare de rușii lipoveni din Dobrogea:

La Jurilovca, jud. Tulcea în cadrul acestei sărbători un element important este leagănul. Tinerii le dădeau în leagăn pe fetele cu care intenționau să se logodească. În cazul unei logodne, fata îi dădea un șal băiatului, după care venea perioada marii încercări, postul. În cazul în care tinerii se răzgândeau șalul se întorcea la proprietar.

La Ghindărești, jud. Constanța, specific acestei sărbători sunt panglicile. Fetele dăruiau panglicile pe care le aveau împletite în părul lor aleșilor.

La Carcaliu, jud. Tulcea, un element distinctiv este prezența batistelor care sunt legate în vârful unui băț și sunt purtate în timpul haravodului, batista fiind un simbol al despărțirii de iarnă.

107În Europa. Analogul acestei sărbători poate fi regăsit și în Franța, acesta fiind numit Mardi Gras, la care oamenii dansează, cântă și, de asemenea, mănâncă clătite. În Marea Britanie sărbătoarea este numită Pancake Day. La fel ca și rușii, englezii consumă clătite cu ceai. Maslenița sau Apokries în Grecia este petrecută în formă de carnaval. Conform tradiției, după sărbătoare, în familie se instaurează calmul și pacea.

86Semnificația religioasă. Ultima zi a masleniței este ziua de duminică, zi care încheie practicile acestei sărbători, numită și Ziua iertării. Astfel, credincioșii își cer iertare unii altora dacă au greșit în această perioadă cu ceva pentru a intra în post fără resentimente dar și pentru a oferi celorlalți liniștea și iertarea cuvenită. Se lasă în urmă toate grijile astfel încăt să se poată intra în Postul Mare cât mai curat și cât mai liniștit sufletește.

Sursa: http://www.amosnews.ro

Foto: http://www.diez.md

Un gând despre „Maslenița și semnificația sărbătorii tradiționale

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s