acasă · bârfe

Diana Toma își expune din nou colecția de costume tradiționale la Chișinău

Diana Toma este tânăra pasionată de costume tradiționale autentice. Are o colecție bogată de peste 100 de costume din secolul 19, veșminte tradiționale românești din toate zonele folclorice. Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală din Chișinău găzduiește expoziția ,,Matricea sufletului omânesc,, cu frumoasele costume începând de astăzi, 26 aprilie până în 30 iunie. Tot astăzi va avea loc Vernisajul de deschidere a expoziției la orele 14:00. Sunteți așteptați cu toții!

Am descoperit-o pe Diana Toma alias Domnița DIA la expoziția precedentă din luna martie unde a adus 23 de costume tradiționale la Muzeul de Artă din Chișinău. Citește detalii în articolul: EXPOZIȚIA DE COSTUME TRADIȚIONALE ROMÂNEȘTI DIN COLECȚIA DIANEI TOMA LA CHIȘINĂU.

Așadar, joi, 26 aprilie, ora 14.00, în incinta Muzeului Național de Etnografie și Istorie Naturală, va fi vernisată expoziția Matricea sufletului românesc. Costume tradiționale de sărbătoare din colecția Dianei Toma. Expoziția reunește costume tradiționale de sărbătoare din sec. XIX-XX, provenite din Muntenia, Oltenia, Banat, Transilvania și Moldova. Proprietara costumelor, Diana Toma (or. Buzău, România), pe parcursul mai multor ani, colecționează piese de port tradițional, fiind convinsă de necesitatea salvării și promovării acestei moșteniri strămoșești. „Am simțit că vreau să știu ce e dincolo de semnele cusute pe pânză și așa am pornit în această aventură fabuloasă în matricea sufletului țărăncii românce”, mărturisește colecționara.

31189666_1653098744728007_4459977169258414080_oCostumele etalate în cadrul expoziției reprezintă simbolic unitatea culturală a românilor de pretutindeni, unitate pe care o sărbătorim în acest an, când se împlinește un secol de la Marea Unire. De asemenea, expoziția anticipează manifestările prilejuite de Ziua Națională a Portului Popular, sărbătorită anual, în Republica Moldova, în ultima duminică a lunii iunie.

În continuarea vernisajului, la ora 14.30, va avea loc Programul literar-muzical „100 de ani ai Marii Uniri”, organizat în colaborare cu Clubul Interpreților, Folcloriștilor, Etnografilor și Amatorilor de Folclor. În cadrul manifestării vor lua cuvântul istorici și alți cercetători, evocând contextul internațional în care Sfatul Țării a votat, la 27 martie 1918, Unirea Basarabiei cu România, precum și destinele unor personalități marcante ale epocii. Va urma un program de cântece populare și patriotice, cu participarea interpretelor Ileana Țurcanu, Eugenia Tudose și Maria Graur, a ansamblurilor folclorice-model „Răzeșii” (Căminul Cultural „Ion Inculeț”, s. Răzeni, r. Ialoveni), conducător artistic – Nadejda Petcu, și „Țărăncuța” (Liceul Teoretic „Hyperion”, or. Durlești, mun. Chișinău), conducători artistici – Ștefan Sofronovici și Veaceslav Adam.
Intrarea este liberă.
Vă așteptăm cu drag!

Un gând despre „Diana Toma își expune din nou colecția de costume tradiționale la Chișinău

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s