acasă · oameni populari

Portret de artist – Stana Stepănescu

Stana Stepănescu este interpreta talentată nativ din Banat. Publicul spune că este cea mai mare doinitoare pe care Banatul de Munte a dat-o în ultimii ani. Născută în 1991, într-un loc mirific, un sat de sub poalele Munţilor Ţarcu, numit Rusca, din comuna Teregova, și-a petrecut copilăria alături de fratele mai mic, Mihai. A crescut și sub alinarea bunicilor până în clasa a 4-a, apoi, împreună cu toată familia s-au mutat la Caransebeş. A făcut studii muzicale la Facultatea de Muzică din Timișoara și a trecut cu brio etapa concursurilor naționale de folclor unde a luat foarte multe premii importante, astfel încât, Stana Stepănescu să fie percepută ca pe o interpretă de excepție nu doar prin frumusețea și vocea sa, ci și prin munca pe care o depune pentru realizările sale notorii în lumea muzicii populare.

Fii Popular: La tine în familie s-au păstrat obiceiurile și tardițiile românești? Vii dintr-o familie tradițională?
Stana Stepănescu: La mine în familie doar muzică populară s-a ascultat și se ascultă în continuare. Muzică populară bănățeană în primul rând și mai rar muzica din alte zone folclorice. Știi cum e, bănățenii sunt foarte făloși și ascultă mai mult muzica lor.

Fii Popular: De la cine moștenești talentul?
Stana Stepănescu: Bunicul meu a fost solist vocal și dansator la ansamblul profesionist ,,Doina Banatului,, –  foarte renumit la vremea respectivă, din Banatul de Munte. Cred că pe el l-am moștenit.

10624609_1026276154095397_580393226858202569_nFii Popular: Cum ai început să cânți?
Stana Stepănescu: Eu din întâmplare am început să cânt. Când eram mică întruna cântam prin casă. Și mama mea cânta pe la serbări prin sate, la sărbători tradiționale. Odată a venit la noi profesorul Luță Moacă, de la Liceul de Muzică din Timișoara, care voia s-o ducă pe mama la un festival, dar ea fiind căsătorită și cu copii, deja îi era rușine să participe. În acel moment eu făceam curățenie în bucătărie și cântam cât puteam eu de tare. M-a auzit acel profesor și a vrut să mă cunoască, m-a rugat să-i cânt și mi-a propus să merg prin festivaluri. Chiar de la primul festival am luat premiul II. Aici am întâlnit-o pe marea interpretă Nicoleta Voica, care a venit la mine şi m-a întrebat dacă vreau să merg la Reşiţa, la Festivalul „Bănăţean ca mine nu-i“. Când am ajuns acolo, într-o pauză, m-a prezentat realizatoarei TVR Elise Stan. Imediat după festival, dânsa m-a invitat la Bucureşti, unde am participat, alături de Nicoleta Voica, la emisiunea „O vedetă populară“, prezentată de Iuliana Tudor. Acela a fost deja un mare debut pentru mine. Pe atunci aveam doar 8 ani și apoi au continuat toate celelalte concursuri. Datorită festivalurilor am reușit să mă fac cunoscută, să mă remarce realizatorii radio și tv, să colaborez cu orchestrele de muzică populară din țară și să îmi fac foarte mulți prieteni printre colegii de cântec.

A participat la numeroase festivaluri naţionale din ţară, unde a obţinut Premii de frunte:
Festivalul „Vară, vară, primăvară“, de la Sibiu, „Strugurele de aur“ – Jidvei, Alba, „Mariana Drăghicescu“ – Timişoara, „Ileana Rus“ – Geoagiu Băi, ,,Mamaia 2009,, etc. În total a fost la peste 40 de competiţii de gen, obţinând premii importante.

12321595_1022702751119404_1202726651597376000_nFii Popular: Ce înseamnă pentru tine festivalurile la care ai participat? Cât de importante sunt pentru un tânăr interpret?
Stana Stepănescu: La aceste festivaluri m-am format ca om, ca interpret, am învăţat cum să mă prezint pe scenă, ce şi cum trebuie să cânt, cum să-mi aleg costumele şi repertoriul. Mi-am însuşit lucruri pe care nu le înveţi oriunde, dar cel mai important, acolo am văzut nivelul artistic la care am ajuns, raportându-mă la colegii mei din toate zonele ţării. Concursurile au mai avut un mare câştig: am întâlnit oameni care mi-au rămas în inimă şi-i voi purta mereu acolo. De exemplu, la Sibiu am avut norocul să cunosc un om extraordinar, directorul Ansamblului „Cindrelul – Junii Sibiului“, Silvia Macrea, un profesionist complet şi-un suflet uriaş. Toţi câştigătorii Festivalului „Vară, vară, primăvară“ sunt invitaţi în spectacolele ansamblului şi e mare lucru să fii promovat de cel mai vechi, poate cel mai bun grup de dansuri şi de folclor din ţară. Împreună cu alţi colegi am devenit colaboratorii ansamblului şi s-a format o unită şi frumoasă familie, cea a „Junilor“. Am astfel ocazia să cânt pentru publicul meu drag sibian şi nu numai. Tot la acest festival l-am cunoscut pe maestrul Nicolae Botgos. De altfel, am cântat aici pentru prima dată cu „Lăutarii“ din Chişinău, iar orchestra sună dumnezeieşte! La Festivalul „Mariana Drăghicescu“ m-a remarcat regretata Marioara Murărescu, care m-a adus la „Tezaur folcloric“.

15741045_1268786516511025_7997600998486864110_nFii Popular: Nu ești discipola Marianei Draghicescu?
Stana Stepănescu: Nici măcar nu am apucat-o. Nu am avut un profesor care să mă îndrume. Toată lumea spune că îmi seamănă vocea foarte bine cu a ei, dar cu toate astea nu m-a învățat. Eu cred că suntem apropiate pentru că suntem ambele din sate învecinate, suntem din aceeași zonă, cântăm aceleași ofuri în același grai. Până și timbrul vocal ni se aseamănă. E normal ca oamenii să ne asemene.

Fii Popular: De unde culegi repertoriul?
Stana Stepănescu: La început mi-l culegeam de prin sat de la bunicul meu care mi-a dat foarte multe melodii din bătrâni, însă în ultima vreme am început să compun eu atât versurie, cât și melodiile cântecelor.

19693820_1455289314527410_6327445419190371380_oFii Popular: Cu ce orchestre de muzică populară alegi să colaborezi?
Stana Stepănescu: Colaborez cu mai multe orchestre, în special cu Timișul din Banat, orchestra Junii Sibiului de la Sibiu, orchestra Jidvei și multe altele cu care am ocazia să cânt prin spectacolele din țară. Împrimări de piese am ales să realizez alături de Orchestra Lăutarii din Chișinău și alături de instrumentiști din banat cu care colaborez strict pentru împrimările în studio. Cele mai reușite cântece sunt acelea împrimate cu susținerea maestrului Nicolae Botgros și îi sunt foarte recunoscătoare pentru munca depusă.

Fii Popular: Viața ta de interpretă de muzică populară îți crează toate condițiile pentru a trăi în stil tradițional. Cu siguranță că îți place bucătăria tradițională. Care sunt bucatele tale preferate?
Stana Stepănescu: Eu nu știu să gătesc, dar ador mâncarea de casă, bucatele tradiționale îmi plac foarte mult. Îmi plac sarmalele, mămăliga. Îmi place foarte mult mâncarea de la Chișinău, trebuie să recunosc că cea mai bună mâncare am mâncat-o în Basarabia. În Banat sarmalele sunt specifice. La nunți și evenimente, la sărbători de familie sau în zile obișnuite, bănățenii mănâncă sarmale.

18671411_1416439441745731_9011397590527962004_oFii Popular: Cât de des îmbraci ia în afara scenei? Abordezi fashion-ul popular?
Stana Stepănescu: La toate evenimentele private la care merg să cânt, în primul rând îmbrac costumul popular, iar mai apoi îmi schimb ținuta îmbrăcând o rochie elegantă.

Fii Popular: De ce totuși îmbraci rochie în a doua jumătate a petrecerii?
Stana Stepănescu: Pentru că nu la toată lumea place costumul popular, din păcate, dar eu am stilul meu și de aceea îmbrac costumul popular la început, astfel împac pe toată lumea.

12646984_872553829510070_2103656677656701153_nFii Popular: Iar în viața de zi cu zi combini hainele casual cu elementele costumului popular?
Stana Stepănescu: Da, mai ales în ultima vreme, chiar e la modă și se poartă foarte bine. Merg la plimbare prin oraș îmbrăcată în ie. Chiar și la evenimente cum ar fi Majorate sau Rugi, am început să combin hainele și să abordez stilul popular. Îmi place să arunc pe mine câte un laiber din cel tradițional, nu neapărat din Banat, poate fi din altă zonă folclorică, poate fi stilizat cu motive tradiționale. Combin hainele obișnuite cu cele tradiționale.

Fii Popular: Tu faci foarte multe drumuri prin țară spre concertele și evenimentele la care cânți. Cât de mult îți place să conduci?
Stana Stepănescu: Îmi place să conduc și nu știu ce m-aș face fără mașină. Cred că jumătate din timpul meu îl petrec în mașină. Am toată garderoba în porbagaj. Uneori chiar mă îmbrac în mașină, deci este o a doua casă pentru mine.

13658949_965585623540223_602705710832792695_nFii Popular: Cât de des călătorești prin țară în vacanță? Sau alegi Europa pentru a te odihni?
Stana Stepănescu: În ultima vreme aleg tot mai des destinații de călătorie prin România pentru că eu chiar dacă colind țara în lung și în lat cu concerte, nu reușesc să vizitez multe locuri, fiind mereu pe fugă. De aceea multe locuri frumoase din România sunt neexploatate de mine și atunci când îmi fac concediu, merg să le vizitez. Când eram mai mică am călătorit mult prin Europa, iar când am crescut, am învățat să apreciez mai mult țara mea.

Fii Popular: Care este destinația ta preferată?
Stana Stepănescu: Sighișoara, Brașov, Cluj, Bucovina sunt locurile mele preferate. Dar cel mai mult ador Sibiul pentru că sunt legată sufletește de acest minunat oraș. Cei mai mulți prieteni ai mei sunt acolo și la mijloc stă și un premiu foarte important pe care l-am obținut la festivalul național de folclor Vară, Vară, primăvară – trofeul festivalului. De aceea sunt legată de oamenii de acolo și de doamna Silvia Macrea.

Stana Stepănescu cântă la evenimentele private cu Royal Band, instrumentiști tineri și talentați cu care face echipă foarte bună, iar oamenii îi solicită și îi apreciază.

25790928_1440659949366119_4253409445380444958_oAutor: Stela Botez
Foto/video: arhivă artist

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s