acasă · oameni populari

Potret de artist – Constantin Bahrin

S-a născut la 4 septembrie 1965, pe coasta Iași-ului, sau mai bine zis pe dealurile frumoase ale Iași-ului, într-un sat pe nume Scheia, din oameni simpli, dar gospodari. 4 copii fiind la părinți, toți cu calități artistice, însă doar Constantin s-a evidențiat, pentru că i-a plăcut foarte mult asta și de mic copil cânta în fața oglinzii, făcându-și microfoane din jucării. Avea o colecție întreagă de vederi cu artiștii de muzică populară, ceea ce pe vremuri nu se întâlnea, și visa că într-o bună zi va ajunge și el artist. Visul i s-a împlinit, deci vă invit să luăm exemplu de la Constantin Bahrin.

Fii Popular: Un copil se cunoaște de mic dacă are talent sau vocație pentru ceva. Care au fost primii pași pe drumul cântecului lui Constantin Bahrin?
Constantin Bahrin: Eu continui să cred că eu m-am născut cu talent, iar acest lucru s-a văzut în timp. Până în clasa a 10-a am frecventat școala gimnazială la mine în sat, după care am plecat la Iași. Acolo am mers la Școala Populară de Arte unde mi-am aprofundat arta artistică. Am absolvit-o cu 10 și de atunci, am luat contact și cu primele mele festivaluri folclorice. Apoi am urmat facultatea de drept. De atunci profesez și în domeniul juridic, însă nu mi-a plăcut niciodată să vorbesc despre latura mea juridică, pentru că eu am considerat că nu voi face o carieră în acest domeniu. Un om nu poate avea două cariere, ci doar una, și eu am ales-o pe cea artistică, care m-a evidențiat, m-a scos în atenția lumii.

Fii Popular: Care a fost primul impact cu public, prima evoluare pe scenă?
Constantin Bahrin: Prima evoluare pe scenă a fost la 7 ani, în clasele primare. Din clasa 1 eu am început să cânt pe scenă cu fratele meu, care cânta la acordeon, iar eu cu vocea. Am devenit de mici vedetele școlii și așa am rămas până am absolvit școala din sat. După care am plecat la Iași, unde am făcut parte din Orchestra Studențească “Doina Carpaților”, condusă de Marinica Botea. Acolo m-am perfecționat, luând contact cu scena și cu rutina de scenă. După care au urmat festivalurile la care am participat, care m-au învățat referitor la tot ceea ce ține de ținuta unui artist pe scenă.

147341255112322653_506962742805721_828365178058343741_oFii Popular: Luând contact cu festivalurile folclorice, îndrumat de specialiștii din acea vreme, ați colecționat în palmares peste 25 de premii mari. Apoi v-ați urmat destinul…
Constantin Bahrin: La un moment dat nu a mai fost cazul să merg la festivaluri, pentru că era o limită, mai mult ca atât că trebuia să câștige și alții. Așa am luat-o pe calea profesionalismului. În acest stadiu, munca a fost mult mai asiduă, pentru că mi-am dat seama că pentru a putea rămâne în memoria iubitorilor de gen, trebuia să fac lucruri frumoase și de calitate. Astfel, Bunul Dumnezeu mi l-a dat în cale pe maestrul Ion Dascăl, cu orchestra Mugurel. În decursul a peste 10 ani de colaborare, am înregistrat până acum cred că vreo 6 albume –  3 integral și 3 compilații, printre care și un album frumos “De la Iași la Chișinău”, care a fost realizat cu Silvia Zagoreanu de la Chișinău, cu artiști din Basarabia, dar și artiști de la noi, un material care a avut un mare ecou, căci pănă la noi, nu a mai existat așa ceva. Nimeni nu a mai realizat un material, un album din care să reiese faptul că noi suntem români, că suntem frați, că avem afinități. De acolo s-a născut și celebrul cântec “De la Iași la Chișinău”, pe care eu il interpretez și sunt foarte mândru de asta. Acum il interpreteză și copii de la școala de muzică și e o mare bucurie pentru mine.

Fii Popular: Cand a fost lansat primul CD din carieră?
Constantin Bahrin: Primele înregistrări au fost realizate după revoluție, prin anii 1992, la Iași cu orchestra “Doina Carpaților”, după care, plecând la București la un top al tinerelor interpreți la Televiziunea Română, am înregistrat următoarele înregistrări și abia în 1995 am realizat primul album cu Orchestra “Doina Borjului”, după care au urmat alte 2 albume cu Orchestra “Doina Carpaților”, de la Iasi și apoi au urmat o serie de materiale realizate în scop comercial, pentru că eu aveam și am în continuare o formație cu care cânt la petreci private și am realizat și cu ei vreo 5-6 materiale pe piața muzicală, după care m-am apucat de latura profesională și am înregistrat cu Orchestra “Mugurel”. Dacă aș face un calcul, am peste 15 albume pe piata muzicală, de toate genurile (populară, comercială), am peste 160-170 de cântece realizate cu drept de autor.

35415864_1753432121409917_5844130616341168128_oFii Popular: Sunteți un artist care nu se teme să împărtășească din experiența sa și altora, împărțiți scena cu eleganță și chiar îi promovați și pe alți interpreți. Cine este cel mai important urmaș?
Constantin Bahrin: Pot sa mai spun că sunt tatăl unui băiat pe care-l cheamă Rareș Mihail. Nu cântă, cu toate că are talent, nu vrea să cânte. Este vremea când e destul de rebel, dar eu mai sper că va trece ceva timp și va cânta și el. Acum își face studiile și  avem planuri de viitor și pentru el. Ce ține de colegii de breaslă, mereu le-am purtat respect. Sunt realizator de emisiuni radio, atât la Radio Iași, cât și la Radio Pro Diaspora, Radio Internațional. Am peste 6 ani de activitate în acest domeniu. Mai nou, sunt realizator de emisiuni folclorice la Apollonia TV, un post tânăr de la Iași, care promovează și muzica populară.

Fii Popular: Fiind un perfecționist, tindeți să veniți în fața publicului dumneavoastră cu proiecte frumoase. Ce ne pregătiți pe viitor?
Constantin Bahrin: Aș vrea să lansez un album cu Orchestra “Lăutarii”. Am început deja să-l schitez. Am ajuns la capitolul texte, urmează partea de orchestrație, sper să fie unul pe placul publicului. Lumea mă sfătuie să încep să cânt romanțe, este pentru mine însă, o provocare. Eu am înregistrat cu maestrul Ion Dascăl o romanță, doar că este un gen care înca pe mine nu mă reprezintă. Însă probabil la un moment dat, atunci când îl voi simți, voi face și un album de romanțe.

147341043513710052_1088139481272521_2314781582882260569_nFii Popular: Colaborați și cu foarte mulți artiști din Republica Moldova.
Constantin Bahrin: Eu respect foarte mult artiștii din Basarabia. În primul rând, pentru că sunt niște oameni extraordinar de talentați, serioși. Cunoscându-l pe maestrul Ion Dascăl, pentru care am un mare, mare respect, pot să zic că mi-a schimbat destinul artistic. În același timp, apreciez și celelalte orchestre, care într-adevăr fac o adevarată artă din muzica populară. Am mai spus-o într-un interviu și o mai spun, cred că România a trecut printr-un impas cu muzica populară prin anii ‘95-2000, când a fost invadată de maneliști și de muzica de prost gust. Cu părere de rău, atunci se desființase și emisiunile de folclor de la televiziuni și radiouri. Eram disperați. Însă au venit acești români din Basarabia, cu îmbrăcămintea lor specială a cântecului popular, care au încântat atât urechea cât și simțul artistic, încât au revoluționat cântecul popular din nou. Au început până și interpreții de muzică ușoară să cânte cântece populare sau să îmbrace cântecele ușoare într-o nouă haină Etno-Pop. După părerea mea, într-adevăr, basarabenii au salvat viitorul cântecul popular. Iar pentru acest fapt, port o recunoștintă aparte pentru basarabenii care au făcut treaba aceasta.

Fii Popular: Susțineți muzica folclorică stilizată în alte genuri muzicale?
Constantin Bahrin: E ok. Muzica în general e pentru a înveseli omul, pentru a-i crea o stare de bine. Făcută cu bun gust și de calitate, ea poate să creeze o stare de euforie celor care o ascultă. Omul inventează și atât timp cât el inventează cu bun gust pentru plăcerea auzului, eu zic că e în regulă. Important e să nu fie amestecate mai multe genuri de muzică în același timp. Muzica Etno – Pop e o muzică inventată din muzica populară, care are o alta formă, altă îmbrăcăminte. Muzica populară presupune însă, cu totul atceva: intrumente muzicale, costume autentice etc.

Fii Popular: Ce părere aveți despre tinerii folclorului românesc?
Constantin Bahrin: Am foarte multe de zis la acest capitol. Acum folclorul e pe mâini bune, muzica populară s-a revigorat. Însă așa cum după ploaie apar multe ciuperci, și unele ar putea fi otrăvitoare, așa e și în muzica populară. Foarte mulți aleargă după celebrități ieftine sau celebritate peste noapte. Faptul că apar la televizor, pentru ei asta e o mare realizare, însă ei nu conștientizează că nu au ce căuta acolo. Acum toată lumea îmbracă Ia populară și pălăria pe cap și începe să cânte, neîntrebându-se despre ce cântă sau cum cântă. Lucrul care mă deranjează cel mai mult, e că tocmai acești cântăreți sunt și foarte agresivi, cu un comportament ciudat și orgolios, pentru că ei au venit pe răutate, pe putere, sperând să convingă cu minciuna… Îmi pun întrebarea: unde sunt acele timpuri când artistul era venerat ca un zeu, căci acum lumea nu mai știe să distingă un artist adevărat, de o copie sau un kitsch. Nu toată lumea are educație muzicală ca să perceapă diferența.

Fii Popular: La ce trebuie să atragă atenția publicul ca să-și poată da seama dacă pe scenă e un artist adevărat?
Constantin Bahrin: Principalii vinovați sunt posturile TV sau radio comerciale care promovează  kitsch-urile. Ei încurajează acești oameni ca să-și poată câstiga existența și astfel le dau apă la moară. Spectatorii îi ascultă și încep uneori chiar să le placă, pentru că mai ușor se memorizează în mintea oamenilor textele alea deochiate, în locul celor populare, adevărate sau cu esență.

Fii Popular: Cum credeți că vor evolua lucrurile în folclor peste 10 ani?
Constantin Bahrin: E o întrebare greu de apreciat. Cu ani în urmă, mi-a fost frică că va dispărea cântecul popular autentic din cauza manelelor și a kitsch-urilor. Însă cu timpul, mi-am dat seama că atât timp cât vorbim românește, nu avem cum să uităm cântecul popular. Au fost vremuri și mai grele pe timpul comuniștilor, când aveai voie să cânți doar despre patrie și popor, însă atunci am sperat din tot sufletul că va trece acea perioadă și vom cânta cântecul nostru adevărat. Acum e o altă conjunctură. Însă știu că orice nu s-ar întâmpla, binele va învinge mereu. Nu are cum să fie altfel, binele are un alt suport și mereu va fi apreciat de oamenii care gândesc pozitiv. Tuturor acelor presupuși cântăreți care își modelează vocile la calculator și cred că dacă se îmbracă într-un costum popular sunt deja artiști, vreau să le transmit că toate acestea vor merge până într-un anumit punct, pentru că deja publicul a început să nu-i mai suporte. Lumea a început să-i respingă. În timp, cu siguranță lucrurile frumoase vor ieși la suprafață, vor fi selectate. Noi avem valori uriașe, avem vârfuri care ating apogeul acestui domeniu. Avem artiști care sunt lăsați de zei pe acest pământ, ca să facă atât de multe lucruri frumoase. Iar distanța dintre cei ce sunt înzestrați și ceilalți, este imposibil de neremarcat. în timp folclorul a evoluat. Nu ne mai regăsim în cântecele de cătănie, pentru că nu se mai face armata, sau în cele cu tractorul, pentru că nu mai e cazul. În general muzica populară era cea care exprima dorul omului, acum însă un subiect foarte des întâlnit este străinătatea, depărtarea, familiile care se destramă. Așezate într-un cadru real, ele pot deveni o temă foarte apreciată. Un subiect sensibil este și cel al mamei. Chiar dacă este o temă arhicunoscută, acum are o altă nuanță, datorită mamelor care pleacă în străinătate și își lasă copiii. Ce poate fi mai mare decât dorul de mama și de tata?! Acesta se poate numi și peste 100 de ani folclor.

147341043514047242_1112232638863205_8402985973763205303_oFii Popular: Pe lângă activitatea artistică, duceți și un mod de viată popular. Ce înseamnă pentru dumneavoastră stilul popular de viață?
Constantin Bahrin: Trăind la oraș, eu nu am un stil popular de viață, în schimb eu am rădăcini populare la mine acasă, la părinții mei. Părinții mei sunt înca în viață și când mă duc la ei de sărbători (Paști, Crăciun), atunci simt acel stil popular. Acolo tradiția este la ea acasă, începând cu mâncărurile tradiționale și terminând cu toate ritualurile care se țin de sărbători. De când am devenit artist, mi-am schimbat conduita de viată pentru că acum nu trăiesc doar pentru mine, acum trăiesc și pentru publicul meu. Asta însemnând că trebuie să le fiu și lor pe plac, însă nu în acea măsură ca să-mi invadeze viața, căci eu sunt unul și ei sunt mulți. În general, sunt un om popular, agreabil și cu atât mai mult cu cât Dumnezeu m-a înzestrat cu un calm fantastic, în așa fel încât rabd și ies cu bine din orice situație.

Fii Popular: Artistul jertfeste multe lucruri din viața personală. Vi s-a întâmplat la fel?
Constantin Bahrin: Da, este și normal să fie așa din moment ce ai un contract, o promisiune de îndeplinit. Iar atunci când ești plecat, se pot întâmpla foarte multe lucruri. Au fost și lucruri frumoase care s-au întâmplat în lipsa mea, dar și lucruri urâte. Atunci când socrul meu a murit, eu eram la nuntă. Familia mea se pregătea de înmormântare, dar eu cântam. Printre lucrurile frumoase se numără ziua când s-a născut băiatul meu Rareș, eu fiind la o altă nuntă, însă iarăși nu am putut să fiu alături de soția mea și de copilul meu așteptat și dorit. Sau când cineva din familie a pierit, iar eu peste doua zile trebuia să onorez un concert având sufletul rupt în două. Așa e în meseria asta, și nu poți să îți modelez cariera după trăirile tale.

Fii Popular: Cum se odihnește sși cum se deconecteaza Constantin Bahrin, pentru că la viața tumultoasă pe care o duceți, aveți nevoie ca organismul să se restarteze?Constantin Bahrin: Am foarte multe lipsuri la acest capitol. Cred că dacă ar fi să recuperez odihna de peste ani, s-ar aduna peste 10 ani restanți. Sunt nopți în care mă culc la ora 2-3 și mă trezesc la 6 pentru că trebuie să merg la birou. Dumnezeu m-a înzestrat cu un organism puternic și sunt convins de asta. Mulțumesc lui Dumnezeu, nu am nicio problemă de sănătate și culmea, mi-am hărțuit efectiv trupul prin eforturi și nopți nedormite. În schimb, eu îmi găsesc odihna cerebrală, care uneori o bate pe cea fizică. Mă bucur de tot ce e frumos în jurul meu, de o floare, de un pom, de un om deosebit, în special natura – natura mă revigorează. Tocmai de aceea, îmi place foarte mult să călătoresc. Îmi place mult să conduc. Eu atunci când conduc pe drumurile țării și vâd un peisaj, deja pot să zic că mi-am recuperat o zi de nesomn. Mă opresc, ascult un zumzet de albină, admir un copac, o stâncă, un peisaj, gândesc, mă apucă nostalgii, trăiesc. În momentele alea îmi vin în minte cântece, mă inspiră. De exemplu, cântecul “Doi părinți plecau din țară”, un cântec dedicat celor plecați peste hotare, l-am creat într-un cadru de toamnă, undeva la Cacica. M-am oprit, pentru că acolo eu și realizatorii videoclipului am văzut un peisaj de vis, un piesaj pastelat de toamnă, care ulterior a punctat foarte bine acest videoclip. Eu trebuie sa leg lucrurile – ceea ce se întâmplă în jurul meu cu ceea ce fac. De obicei, dacă nu se leagă, nu se fac. Și așa mă relaxez, dar când sunt în concediu îmi iau familia și mergem în locuri nebănuite atât prin țară, cât și în străinătate. Sunt omul Noului.

Fii Popular: Ce alegeți, marea sau muntele?
Constantin Bahrin: Când eram mai tânăr alegeam marea, acum muntele. Și asta se explică prin faptul că în tinerețe, marea se asocia cu agitația, adrenalina, pe când muntele, se asociază cu nostalgia, liniștea, reculegerea, refacerea, aer curat. Eu de asta am nevoie acum, după atâția ani de agitație.

Fii Popular: Cum vă mențineți sănătatea? Aveți vreo rețetă?
Constantin Bahrin: Eu cred că totul depinde de construcția organismului. Eu am crescut la țară, cu lapte de capră. Părinții mei au avut în gospodărie capre până când am crescut mari. În fiecare dimineață, mama ne făcea lapte cu orez sau lapte cu tăiței de casă. Se știe că laptele de capră este un medicament. Caprele mănâncă toate ierburile, un cocktail de plante medicinale. De aceea, toată familia noastră nu a avut niciodată probleme de sănătate. Am practicat sportul, am facut culturism cât am fost tânăr de 19-20 ani. Ceea nu știam eu pe atunci, este faptul că dacă te lași brusc de culturism, te poți îngrășa. Asta mi s-a întâmplat și mie. Acum însă, cel mai bun sport pentru mine este somnul.

147341159811227534_463064533862209_6725843621732653028_o (1)

Autor: Stela Botez
Foto: arhivă artist

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s