acasă · evenimente populare

Ziua Națională a Portului Popular ediția 2018 la Chișinău

Duminică, 24 iunie, între orele 11:00 – 16:00, Ministerul Educației, Culturii și Cercetării al Republicii Moldova ne invită la cea de a III-a ediție a Zilei Naționale a Portului Popular, care se va desfășura la Palatul Republicii din str. Maria Cibotari 16.

Scopul sărbătorii este valorificarea costumului autentic popular românesc și ale etniilor conlocuitoare din republică, cunoașterea pieselor componente ale costumului și ale simbolurilor acestuia, precum și promovarea tehnicilor de confecţionare a costumului popular pe plan naţional şi internaţional.

19442090_1324418557666391_6903436004998331451_oEdiția din acest an a Zilei Naționale a Portului Popular va avea trei componente prioritare: costumul de patrimoniu, costumul oaspete și costumul modern inspirat din cel tradițional, după cum urmează:
Costumul Tezaur – costume din colecţia Muzeului Naţional de Etnografie şi Istorie Naturală a Moldovei şi a muzeelor de istorie şi etnografie din Republica Moldova. Compartimentul va prezenta costumele caracteristice zonelor de nord, centru și sud ale republicii. Principiul trinității se va urmări și în costumele generațiilor: copii, tineri, adulți. În același compartiment vor fi expuse costumele tradiţionale ale minorităţilor naţionale din republică.
Costumul Oaspete – costume din colecția Dianei Toma (58 costume integral).
Ia în spațiul urban – expoziție și defileu ale colecțiilor create de designeri autohtoni în stil etnofolcloric: Alina Bradu, Oxana Munteanu, studenții Facultății de Arte Plastice și Design al Universității Pedagogice de Stat „Ion Creangă”.
Vor fi expuse atât costume tradiționale integrale pentru femei, bărbați și copii, cât și elemente de port.

19452864_1324416457666601_6472595355445343818_oEvenimentul va fi completat de un program artistic, cu caracter cognitiv-distractiv, în care vor evolua colective și interpreți de muzică folclorică și etno: Orchestra națională de muzică populară ,,Lăutarii”, conducător Nicolae Botgros, Orchestra de muzică populară a Filarmonicii Naționale ,,Folclor”, conducător Petre Neamțu, colectivele folclorice ,,Romanița” și ,,Vălenașii”, Corul popular din Tvardița, Nicolae Paliț, Valentin Butucel, Vasile Iovu, Diamanta Paterău, Nica Dudca, Viorica Moraru, Silvia Goncear, Raisa Bârnaz, formația „Folclor”, etc., artiști bulgari și găgăuzi. Vă așteptăm la eveniment!

Autor: Stela Botez

Reclame

Un gând despre „Ziua Națională a Portului Popular ediția 2018 la Chișinău

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s